5 инвестиции, в които може да инвестира всеки – до 100 лв.

Финансова Криза
Как да защитим нашите пари по време на финансова криза
15.05.2019
smart-investitor
4 начина да се превърнеш в SMART инвеститор!
28.05.2019

5 инвестиции, в които може да инвестира всеки – до 100 лв.

5-investicii-za-vseki

 

Днес в рубриката #МинуткатаНаСтойне ще си говорим за 5 инвестиции, в които можем да влагаме по 100 лв. на месец и да получаваме прилична възвращаемост.

Номер едно: На първо място това са Борсово Търгуваните Фондове  или така наречените ETF-и на Българска Фондова Борса – БФБ. Пример за такива български индекси са: Sofix, BGBX40, BGREIT. По същия начин можем да инвестираме и в индексите на македонската фондова борса, сръбската, румънската и почти всички борси на Централна и Източна Европа. Някои от тях струват между лев / два и за 100 лв. може да си купим 50 дяла, което е една добра инвестиция. По този начин ние получаваме една диверсификация върху много пазари от този регион на Европа.

Номер две: На второ място може да инвестираме в АДСИЦ . Това са Акционерни Дружества със Специална Инвестиционна Цел, които инвестират главно в земеделска земя или недвижими имоти. По този начин можем индиректно да инвестираме на този доста добър и перспективен пазар, без да се налага да имаме стотици хиляди левове за покупка на цял имот, който да отдаваме под наем за примера. Там дяловете също се движат от 1-2 до 3-4 лв, буквално за 100 лв. можем да купим 20 или повече дяла.

Номер три: На трето място това са Взаимните фондове, които могат да са български взаимни фондове (в сайта на българската асоциация управляваща дружеството има повече информация), също така може да са и чужди фондове. Повечето банки и инвестиционни посредници предлагат тази възможност, буквално със 100 лв. да започнем да инвестираме във взаимни фондове и индиректно да навлезем на пазарите в Европа, Южна Америка и в много други страни по света.

Номер четири: На четвърто място това са акциите на Българска Фондова Борса – БФБ. Комисионната за покупка на 1 пакет от акции е 2 лв и може да инвестираме в компании, чиито продукти ползваме всеки ден. Необходимата сума да влезем на този пазар също не е висока и 100 лв. са напълно достатъчни, зависи все пак от това в какви компании желаем да инвестираме.

Номер пет: На пето място е една не толкова традиционна инвестиция, а именно в 1 гр. физическо злато, което може да закупим от различни търговци. За примера един известен търговец в момента дори има промоция, ако инвестираме всеки месец по 100 лв. във физическо злато след 12 месеца те ще ни подарят едно кюлче, равно на стойност от 100 лв. Допълнение: Смея да твърдя, че златото запазва своята стойност във времето и поради тази причина и аз лично съм инвестирал.

Това бяха 5- те инвестиции, в които можем да направим до 100 лв. на месец.

Ако желаете да разгледате по-обстойно всяка една от посочените инвестиции, може да прочетете тази статия: https://smartmoney.bg/5-investicii-do-100-leva-ma-mesec/

Ако се сещата за друга инвестиция, която да струва до 100 лв., ще се радваме да оставите коментар и да я обсъдим 🙂

4 Comments

 1. Мирослав Георгиев каза:

  С интерес следя нещата, за които пишете. Но ме изненада малко това, че в настощята статия препоръчвате да се инвестира в ETF-и. В статията за победители от вашата игра (от 13.05.2019 г) сте написали следното за този финансов инструмент: „За съжаление, борсово търгуваният фонд следва общото минорно настроение на Българската фондова борса и вече не съм такъв оптимист за този актив.“ И съм малко объркан?! Под този актив имате предвид конкретния ETF или ETF-ите по принцип?
  За златото имам въпрос – препоръчвате закупуването му, защото цената на грам е под 100 лв. Но при последваща продажба, цената за изкупуване е по-ниска. От около година следя цената му и забелязах, че бяха нужни една международна криза с митата и съответната несигурност на валутите, за да може да се повиши цената му дотолкова, че при продажбата му да сте на малка печалба. Съответно, въпреки липсата ми на опит, смятам че една такава препоръка трябва да бъде съответно придружена с описание на хоризонта на инвестиция. Тоест препоръката за инвестиране в злато е с цел печалба или с цел запазване на стойност спрямо валутите?
  Всичко добро и продължавайте да пишете, защото малко хора споделят това знание за парите.

 2. Стойне Василев каза:

  Мирослав Георгиев,

  Не съм оптимист за ETF-а върху SOFIX, а не за индексните борсово търгувани фондове като цяло.

  Не съм фен на физическото злато поради причините, които си написал. Аз използвам златото като застраховка при евентуална криза.

 3. Любен Друмев каза:

  Аз бих добавил и инвестиция в P2P платформа. Доходността там е доста по-добра от тази на взаимните фондове, предлагани от банките. В някои платформи предлагат и фиксиран лихвен процент подобно на банков депозит, но с много по-висок размер (и с по-висок риск, разбира се).

 4. Пламен Йонков каза:

  А разумно ли е например да вземеш кредит за 1 год и със сумата да закупиш ETF-и наведнъж, а не по 100 лв всеки месец?
  В края на годината си изплатил кредита и ако всичко с доходността е Ок пак повтаряш упражнението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.