5 бизнес идеи за 2015 година

Кой е най-важният въпрос, на който трябва да си отговорим
16.12.2014
Страстта и парите
29.01.2015

5 бизнес идеи за 2015 година

След като десетки хиляди хора прочетоха и коментираха 5 бизнес идеи за 2012 година и 5 бизнес идеи за 2014 година, дойде време да представя моята селекция от идеи за бизнес, които може да стартирате веднага с начален капитал до 5,000 лева. Разбира се, тази сума е достатъчна, за да започнете съответната дейност и ако се справяте добре с приходите, да финансирате развитието и растежа на вашия бизнес.

Идеята, обаче, е само първата стъпка. Всеки от нас има десетки добри идеи, които могат да се превърнат в многомилионен бизнес, но малцина успяват, защото трябва да са налице и други елементи, като страст, склонност към риск, умение да продавате, да управлявате хора и процеси, да рекламирате и много други.

Ето и моите топ 5 на идеите за 2015 година:

Идея №1: Онлайн курсове и обучения 

Светът се глобализира и разстоянията се скъсяват. Вече може да достигнете до клиенти на други континенти буквално за секунди. Дори езиковата бариера скоро няма да съществува и ще има програми, които превеждат в реално време. Защо не се възползвате от това? 

Има ли нещо, в което сте добри и може да разказвате със страст за него? Сигурен съм, че има. Помислете за няколко минути. Може това да е вашето хоби, на което отделяте значителна част от вашето свободно време и сте достигнали известен напредък. Или умения и знания, които сте придобили във вашата работа като продажби, студени обаждания, управление на времето, писането на „убийствени” имейли, работа с различни програми и други. Не се ограничавайте с основните, които се предлагат на пазара.

Какво ще кажете за курсове като „Как да ни върви по Мед и Масло”, „Фън Шуй” или „Как да развием женската си енергия”. Не, не си ги измислих в момента, а те се предлага в различни онлайн платформи и са доста успешни. Ако си задавате въпроса дали сте достатъчно добри, за да учите другите и дали може да предадете достатъчно ясно вашите знания и умения – НЕ ГО ПРАВЕТЕ. Оставете другите да преценят. Точно затова има свободен пазар и системи за рейтинг в почти всички платформи. Освен това, ако тези онлайн (а и не само) курсове се водеха от най-умните, всички светила от БАН щяха да са медийни звезди. Но това не е така, нали?

Какво ви трябва, за да стартирате подобен бизнес? Всъщност, само вашите знания и умения. Повечето платформи са напълно безплатни и дори ви осигуряват необходимата техника, за да реализирате вашия курс или уебинар. За това, обикновено им предоставяте 20% от продажбите. Те се грижат за всичко останало, включително и рекламата на обучението. Ако искате да запишете видео уроци има два варианта. Може да ползвате професионалисти и да заплатите за тази услуга. Излиза около 120 лева на час, като за обучение с продължителност от 2 часа, ще са ви необходими средно 3 или 4 часа. Но това е еднократен разход. Другият вариант е вие само да си го заснемете и обработите. Да, няма да е толкова професионално, но пък ще получите добър резултат с малко повече усилия.

Идея №2: Развитие потенциала на деца 

Миналата седмица се видях с един възпитател на ученици от 3 клас, като той им води занималните след училище. Освен нормалните дейности като подготовка на домашните и спортни игри, той е направил и нещо като курс по финансова грамотност. В него разказва на децата за основните икономически механизми, как да пазаруват, как да сравняват цените и други, т.е. той развива техния ум и разширява границите на тяхното познание.

Той ми сподели, че неговите ученици са доста заети, защото родителите им нямат много време за тях (или са свръх амбициозни) и са ги записали на всевъзможни допълнителни занимания като езици, плуване, футбол, пиано, народни танци и други. Тези занимания не са лоши, дори напротив, но не развиват тяхното мислене. Те са едно продължение на училището. И на двете места трябва да спазваш определени правила и посоката е еднопосочна – от учителя към ученика. Не трябва да се вкарва много мисъл. Резултатът го виждаме навсякъде около нас.

Направленията, по които може да работите са наистина много, стига да се поровите малко в интернет. Сега се сещам за едно, за което скоро ще се заговори. И това е да помогнем на децата да развият предприемаческите си качества. Защо в САЩ, Великобритания и в други страни има 17 или 18 годишни предприемачи с милиони в банковите си сметки? Ами, защото децата се учат да мислят и да откриват възможности около себе си. У нас, учениците се учат да помнят определени факти и събития и на тази база се определя кой е отличник и кой е слаб учeник.

Какво ви трябва за този бизнес? Вяра в потенциална на всяко дете и желание да промените бъдещето им към по-добро. Трябва ви и зала под наем, както и различни материали, за да може ученето да е забавно. Аз тук бих ви попитал – Как един възпитател може с четене и питане да го направи, а вие да не можете?

Идея №3: Магазин за био и еко продукти 

Както е ставало въпрос и в други статии, все повече хора се връщат към основите си. Забързаният живот, липсата на време и стреса водят до консумирането на все повече бързи и нездравословни храни, които освен наднормено тегло (и все по-често затлъстяване) са причина и за бума на тежките заболявания като диабет, инсулт, рак и други през последните години, особено у нас. Все повече хора осъзнават, че те са това, което ядат и ако искат да са здрави и в добра физическа форма, трябва да се насочат към чисти хранителни продукти.

Магазините за био и еко продукти първоначално бяха просто един рафт в големите хипермаркети, но напоследък има много самостоятелни обекти, които предлагат само (или предимно) такива стоки. Тенденцията е те да се увеличават, както видеотеките едно време и във всеки квартал да има по един такъв.

Какво ви трябва за този бизнес? Първоначално може да стартирате с един онлайн магазин, в който да продавате стоки на вносители или производители и да печелите от разликата в цените, която е обикновено около 30%. Не е нужно да предлагате всички възможни продукти, а само най-търсените (поне в началото). Отварянето на реален магазин с капитал от 5,000 лева е малко по-трудно, но не невъзможно.

Идея №4 Изненадите са добър бизнес 

Когато прочетох за първи път за тази идея си помислих, че едно от най-силните и устойчиви неща у хората е любопитството. Идеята е следната – в онлайн магазин поставяте различни продукти в определени ценови равнища. Например, от 5 до 10 лева, от 10 до 15 лева и така нататък, като вие избирате само цената, но не и продукта. След това на случаен принцип от магазина ви изпращат артикул от съответната категория. Даже, за да се засили елемента на изненадата не всички продукти може да ги разгледате, а само тяхно описание или дори липсва снимка и информация за тях.

Определено, това е страхотна идея за подарък, като изненадата ще е дори за човека, който подарява. Аз лично бих поръчал от такъв магазин, а със сигурност бих искал да получа подарък-изненада (въпреки, че в 8-ми клас, когато си разменяхме подаръци за Коледа без да знаем за кой са, аз получих пепелник).

Какви продукти могат да се предлагат в този магазин? Най-различни – от дребни забавни неща като пръскаща тоалетна до луксозни подаръци като писалки, чанти и други. Започнете с по-евтините неща, като постепенно увеличавате асортимента, заедно с увеличаването на вашите клиенти. Много добър вариант е да се предлагат ръчно направени неща с лично послание към всеки клиент. Така те ще са персонализирани в максимална степен.

Идея №5 Вашата идея

Колкото и уникални и гениални идеи да намирате в материали, подобни на този, те не са вашите идеи. Колкото и да съм се постарал бизнес идеите, които ви представям да могат да се реализират от всеки с малко начален капитал, те са си моите идеи. Аз съм мислил над тях, представял съм си как могат да се развият, какви приходи и разходи биха имали и т.н. Точно затова идеите са най-устойчивото нещо във Вселената. Винаги ги е имало и винаги ще ги има.

Всеки от нас поне веднъж в живота си е казвал „Защо да не направим еди-какво си? Знаеш ли колко пари има в това?”, но ако след това не е направил нищо, за да реализира тази идея, тя е умряла или друг го е направил (и е станал милионер в добрия случай или е фалирал в лошия).

Помислете, какво може да правите или би се търсило на пазара? Какво ви пречи да го направите? Колко време ще ви е необходимо, за да види тази идея бял свят? На мен ми трябваха около 3 години от първата ми статия до готовия продукт – цялостно обучение по лични финанси.

А каква е вашата идея? 

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

4 Comments

 1. Паток I-ви каза:

  Онлайн магазин за подаръци. Да, има много такива но всички са ….. бляк. Не предлагат нищо повече от това, което може да предложи едно обикновено ФОТО.

  Рождените, имените дни, женските празници и всички подобни, винаги ме изненадват, а ДОБРАТА ИДЕЯ за подарък често е проблем за мен и консумира излишно много от времет, а почти съм убеден, че е така и за много хора. Така ми се иска БЪРЗО и ЛЕСНО да вляза някъде и да се СЕТЯ на момента какво трябва да е, после да кликна и да го закупя. В интернет има няколко такива сайта, но те предлагат тениски-мениски, чаши, химикали, шоколадови бонбони, абе все тъпни.

  Аз мисля да направя нещо такова, но ме мързи. И ако никой не го направи, за да ми реши проблема, ще ми писне и ще го направя аз, и тогава АЗ ще ги спечеля тези пари. 🙂

  Ето безплатна печеливша идея. РЕАЛЕН проблем, който няма решение. Всеки от вас се е сблъсвал с въпроса “Оффф, ся кво да му взема на Петър за рожденния ден, той си има всичко….” и после да ходиш да търсиш като гламав по магазините хем нещо интересно, ама и да не е много скъпо, щото е за подарък (мн. важен момент). Действайте.

 2. Mihail каза:

  Примера със видеотеки, не беше от най-добрите, защото всичките измряха .. 😀 😀

 3. Юнал Мустафа каза:

  Здравейте !!!
  Работя в чужбина и искам да си направя собствен малък бизнес в България . Имам куп идеи за бизнес , но там е проблема , че не мога да избера най – подходящия . Вие да ми предложете нещо . Ако може на Еmail: delito_5@abv.bg Благодаря Ви !

 4. Стойне Василев каза:

  Здравей Юнал,

  Не е сериозно да предлагам някакъв бизнес без да те познавам, а още повече това ще е моят бизнес, а не твоят.

  Поздрави,
  Стойне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.