4 неща, които ще улеснят работата ви от вкъщи

Smart предприемачи: Теодор Георгиев и Лъчезара Прунарова от MBAcademy
18.03.2015
До Франкфурт и назад… или една поучителна разходка
27.03.2015

4 неща, които ще улеснят работата ви от вкъщи

Тази статия е предимно за хората с малък или никакъв опит в работа от вкъщи и е насочена към сценария “Напуснах-работното-си-място-и-започнах-да-работя-за-себе-си”. В България все още не е особено разпространена практиката да се работи от вкъщи. Разбира се, това не е възможно във всяка сфера – но голяма част от работата на един самостоятелен счетоводител/юрист/проектант/програмист и други, изисква преди всичко 3 неща: компютър, някъде, където да седнеш с него и мотивацията да си свършиш работата.

За повечето българи, които са наети на работа някъде, са известни следните “равенства”:

Работа = Офис + Шеф и Дом = Комфорт + почивка

Поемайки по пътя на freelance-а и цялостната концепция “работи за себе си”, е възможно да срещнете трудности в това да бъдете креативни и продуктивни в собствената си всекидневна, просто защото сте изградили навици да “работите” извън дома.

Програмен код, фактури, преводи, чертежи, анализи – с каквото и от изброените да се занимавате, със сигурност голяма част от времето ще прекарате лице в лице с вашия лаптоп. Ако и вашият случай е такъв, вероятно мога да ви бъда полезен с няколко съвета.

Мога да споделя за 4 неща, които да улеснят работата ви като самостоятелно работещи хора, особено ако скоро сте напуснали офиса, в който шефа ви следеше зорко по цял ден:

Времето

Ако още стоите в рамката “работи се от 9 до 17”, като човек на (вече) свободна практика спокойно можете да забравите за това. Вие сами носите отговорност да си свършите работата, а не да прекарате X часове работейки, за да си получите заплащането. Може днес да работите от 10 до 15 h, утре от 18 до 23 h, а в неделя от 14 до 23:30. Да, точно така – не е задължително събота и неделя да са ви почивни дни, но не забравяйте че трябва да има и такива. Сами преценете в коя част на деня сте най-активни: сутрин, преди обед, следобед, вечер, нощем (защо не?) и отделете тази част от деня за най-сериозните задачи.

Важно: Не забравяйте, че промяната е процес – не се учудвайте, ако в началото ви е трудно да се фокусирате само върху работата, така когато шефа стоеше до вас.

Място и обстановка

И така, заменяме лъскавият офис в голяма сграда с бюрото вкъщи. Целта НЕ Е да отворите офис в дома си, а да работите продуктивно самостоятелно. В повечето случаи, няма да ви е необходимо цяло едно помещение у дома, в което да работите. Изберете си едно светло кътче от хола, или се настанете удобно в кухнята например. Няма правила, когато сте в дома си – важното е обстановката около вас да стимулира креативността и фокуса ви върху задачите. Не забравяйте да проветрявате често. Може да работите вкъщи, в парка, а защо не в кафе или ресторант-градина ?

Важно: Телевизора и домашните любимци може да ви разсейват излишно, но слушането на любима музика определено помага на работния процес.

Облеклото

Тук някой ще каже “E, нали съм си вкъщи, какво облекло?” Да, няма хора около вас, които да изискват определен дрес код, само за да стъпите в офиса. Тук е по-важно друго нещо – вашата нагласа към това, което правите. Човек се чувства по един начин с анцуг и тениска, и по съвсем различен – с дънки и риза например. Сами преценете облеклото, но си придайте важност. За пред самите себе си. Това ще ви мотивира и ще събуди отговорния предприемач, който не се интересува от това, че само на метър от него е любимият му диван срещу ТV-то, където повтарят Шампионската лига.

Важно: Ако се разсейвате прекалено много, сложете си една вратовръзка и даже обуйте лачените обувки – знам как звучи – но това може да ви даде невероятен тласък на ниво мотивация.

Почивката

Един от най-големите плюсове за мен, е че не се налага да пътувам от и до работа – на седмична база това са няколко часа, които можете да оползотворите по ваша преценка – сън, закуска, гимнастика, йога и т.н.

За предпочитане е почивките да бъдат на място, различно от това на което работите. Ако бюрото ви е в хола, хапнете нещо в кухнята, направете 10 лицеви в коридора или прочетете 10 страници от някоя книга в спалнята – важното е работния ви кът да е само за работа.

Пример: Аз самият работя от вкъщи 4-5 дни седмично. Предпочитам един ъгъл в хола, с гръб към прозореца – стената няма с какво да ме разсейва. Работя предимно следобед до късно вечер, най-често редувам 2-3 часа работа с 1 час почивка. Почивката за мен е набиране на лост, хапване, душ или разходка до магазина. Понякога бърза дрямка също действа страхотно. Ако имам ангажименти/срещи, старая се да свърша с тях до обяд. Нямам определен почивен ден, но винаги има поне 1 такъв преди уикенда.

За допълнителни идея за продуктивност може да се поинтересувате от фитнес в домашни условия,  медитация, power posing, power nap, Magic Work Cycle техниките и други. Най-важното от всичко: Сега ВИЕ сте шефа – вие определяте какво, колко, кога и къде.

Станимир Върбанов
Казвам се Станимир Върбанов. В момента съм студент в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия. Мечтая за 3 неща: да създам семейство, да пътувам по света и да “оставя следа” - полза от съществуването си. Занимавам се с проектантска дейност и продажби. Вярвам, че човек може да постигне всичко, което поиска достатъчно силно. Обичам да помагам и да бъда полезен, затова се радвам че има какво да споделя с читателите и ще оценя всеки коментар, съвет или отзив. За мен, чуждата гледна точка никога не е излишна. Когато пиша, се свързвам със себе си по изключителен начин. Интересувам се от личностно развитие, технологии и всичко, свързано с управлението на бизнес. Най-приятните неща за мен са: да чета, да тичам, да казвам “Ами ако…?” , и да шофирам.

3 Comments

 1. Емил Кирилов каза:

  Остана само да си намеря работа от вкъщи 🙂

 2. M=Apostolova каза:

  Приятно съм изненадана от това, което си написал.Като си помисля, че не искаше да пишеш коментари….Сега си написал нещо по-важно от коментар.Добро е.Поздравления.Бъди все така нахъсан за работа и писане.Желая ти успехи!

 3. От 2009 работя от дома с “виртуален офис” и ето какво открих 🙂
  1. Приятелки и съседки ме смятат за безработна и мързелана…Включително и майка ми ме “съветва” да си намеря сериозна работа.
  2. Дните и нощите ми се “размиха”- заспивам когато ми е нужно и се събуждам когато съм се наспала.
  3. Когато търся решение на проблем и изход от ситуация – намирам го с отваряне на хладилника. Докато приготвям кулинарното творение (от готварски сайт) и похапвам, ми се “визуализират” изходи/решенията. И така добавих 10кг решения към телесното тегло 🙂
  4. Когато “работя” всички са около мен и на един клик разстояние – децата, племенниците, съучениците, братовчедки, колеги, приятели, партньори….
  5. Когато проучвам партньори “по сайтовете им ги познавам.
  6. Времето ми за “отиване на работа/офиса” е по-малко от 1 мин. (отваряне на лаптопа и въвеждане на акаунта) А “връщането от работа” е един клик Shut down
  7. “Учене през целия живот” го превърнах в “учене през целия ден.”
  8. Папките ми с MP3-ки станаха тематични – “за писане на проекти”, “за писане на отчети”, “за четене на документи” и др.
  9. Влизам в институциите (НАП, банки и др,) по пижама с електронната си идентичност, струваща 18 лв.
  10. Провеждам екипните си срещи в нощните заведения 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.