3 лесни навика при управлението на личните финанси

Силата на идеите… или как да насърчаваме новарторството
25.02.2014
7 стъпки към по-добро финансово бъдеще
22.04.2014

3 лесни навика при управлението на личните финанси

На 25 март (вторник) от 18.30 в Зала 73 (София, улица “Княз Борис” №73) ще се проведе първото събитие от курса „Какво не ни казва Робърт Кийосаки?“. В него ще си говорим за активи, пасиви и как да водите личните си финанси. Редовната цена е 50 лева и включва освен посочените обучения, безплатна работилница, храна и напитки.

Специално за читателите на SmartMoney.bg има изненада. С промокод SMARTMONEY ползвате отстъпка от 20% и така цената за вас става 40 лева. На цената на вечеря в заведение ще получите знания, които могат да променят живота ви.

Сега ви представям статията на Виталий Зарейчук, който ще води първата част от обучението на 25 март: Навикът е най-полезното нещо, което отличава нас, човешките същества. Представете си, че навиците ги нямаше. Влизате в стаята си вечер по тъмно и си мислите “Тъмно е. Трябва да светна лампата. Ключът е отдясно… Цък…” 🙂 Вместо това обикновено влизате и мозъкът ви спестява всичко това и автоматично, по навик, действа всеки път еднотипно.

Но, както всичко в този свят, освен добри, има и лоши навици. Обикновено те се свързват с пушенето, прекомерната употреба на алкохол и прочее човешки навици-слабости. Те обаче засягат физиологичното здраве преди всичко. А кои са навиците, които засягат финансовото здраве на един човек?

Навиците при управление на личните финанси

– Събиране на касови бележки. Ако не сте удовлетворени от личното си финансово състояние и сте готови да направите нещо по въпроса, добро начало е да започнете да събирате касовите бележки за всичките си разходи. Да, да – за всичките 🙂 Това е един добър навик и не ме контрирайте с причини като “ама това са десетки бележки на ден”. Защото кога ви е пречело да запалите десетата поред цигара за деня (ако пушете де)?!

Като мине седмицата, седнете на спокойствие в неделя например, и по най-бакалския начин, в една екселска таблица, направете си едно разпределение по основните пера. Не спирайте дотук – практикувайте навика месец, два-три. И ще добиете представа къде точно отиват парите ви. Ще лъснат някои неприятни неща като излишни или пък раздути разходи. Добро начало за анализиране!

 – Анализиране на разходите. Та, както се досещате – анализирането е следващия добър навик. За какво да събирате касовите бележки, ако не ги анализирате!? Това също е навик, но е на месечна база – като ходенето на кръчма с приятели веднъж месечно 🙂

Може да се окаже, че плащате за нещо, което не ползвате изобщо. Или пък го ползвате, но може лесно да се замени с по-изгодно решение. Вариантите могат да са толкова много, колкото и хората. Едно време си взимах към сутрешното кафе и вафличка… Тя си ми беше и закуската. Хем вредно – вижте й само съставките, хем се трупа месец след месец прилична сума. Започнах да закусвах по-редовно и повярвайте ми – по-добре съм отпреди. А колко такива “вафлички” носим на гърба на личния бюджет? Въпросът е риторичен.

– Оптимизиране на разходите. След като започнете да анализирате, или простичко казано да си задавте въпроса “… абе не са ли им множко на тези ХХХХ ООД за толкова калпави услуги?” идва редът за оптимизирането. Нищо сложно – предоговаряне на цената на услугата, избор на нов доставчик, празнични промоции и каквото друго измислите за отделните видове разходи.

За какво е всичко това? Ами поработете малко за себе си, вместо само за мобилния оператор, интернет доставчика, сателитната телевизия и какви ли още не други бизнеси. Ами спестените пари? Лесна работа – за децата, приятелите, хобито – сигурно ще им намерите употреба :).

И така лесно, като 1-2-3, можете да промените много нещо в личните си финанси… Така – лесно, като по-навик…

Повече за основните принципи при отчитането на личните финанси (както и за активите и пасивите) може да научите на 25 март (вторник) от 18.30 часа в Зала 73. Повече подробности може да получите и да се регистрирате на следния линк. Побързайте, обаче, защото са останали само 15 места!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.