Честито Възкресение Христово!

Как да изградим екип, който успява
08.04.2014
Как да печелим повече и да харчим по-малко
28.04.2014

Честито Възкресение Христово!

Честито Възкресение Христово!

Пожелавам ви много здраве и благополучие и нека светлината на Неговото воскресение озари живота ви!

Великден или Пасха е денят, в който християните празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос. Подготовката за честването му започва една седмица преди това, наречена Страстната седмица (или Седмицата на страданията). Тя е последната седмица от живота на Исус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик – Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

Великденската служба започва в събота вечер и след приемане на благодатния огън от свещеника се излиза от храма, бият камбаните и точно в полунощ се възгласява “Христос Воскресе!” и се отговаря “Воистина воскресе!”. Чете се Евангелието, свещеникът отваря вратите на храма, символизирайки Христос, който отворил портите адови, и с пеене на Канона на празника – Воскресения Ден, се влиза в храма за света литургия.

Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца на Великден, но ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота. Една от версиите е, че евреите са имали обичай, когато отиват на гости при някого, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.