Честито Възкресение Христово!

Как да изградим екип, който успява
08.04.2014
Как да печелим повече и да харчим по-малко
28.04.2014

Честито Възкресение Христово!

Честито Възкресение Христово!

Пожелавам ви много здраве и благополучие и нека светлината на Неговото воскресение озари живота ви!

Великден или Пасха е денят, в който християните празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос. Подготовката за честването му започва една седмица преди това, наречена Страстната седмица (или Седмицата на страданията). Тя е последната седмица от живота на Исус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик – Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

Великденската служба започва в събота вечер и след приемане на благодатния огън от свещеника се излиза от храма, бият камбаните и точно в полунощ се възгласява “Христос Воскресе!” и се отговаря “Воистина воскресе!”. Чете се Евангелието, свещеникът отваря вратите на храма, символизирайки Христос, който отворил портите адови, и с пеене на Канона на празника – Воскресения Ден, се влиза в храма за света литургия.

Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца на Великден, но ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота. Една от версиите е, че евреите са имали обичай, когато отиват на гости при някого, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден.

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.