Честито Възкресение Христово!

Честито Възкресение Христово!

Пожелавам ви много здраве и благополучие и нека светлината на Неговото воскресение озари живота ви!

Великден или Пасха е денят, в който християните празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос. Подготовката за честването му започва една седмица преди това, наречена Страстната седмица (или Седмицата на страданията). Тя е последната седмица от живота на Исус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик – Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

Великденската служба започва в събота вечер и след приемане на благодатния огън от свещеника се излиза от храма, бият камбаните и точно в полунощ се възгласява „Христос Воскресе!“ и се отговаря „Воистина воскресе!“. Чете се Евангелието, свещеникът отваря вратите на храма, символизирайки Христос, който отворил портите адови, и с пеене на Канона на празника – Воскресения Ден, се влиза в храма за света литургия.

Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца на Великден, но ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота. Една от версиите е, че евреите са имали обичай, когато отиват на гости при някого, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден.

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.