Ставате ли за предприемач? – Стартиране на собствен бизнес

Стартиране на собствен бизнес – Идеята
26.04.2012
Профил на българския предприемач
07.05.2012

Ставате ли за предприемач? – Стартиране на собствен бизнес

Вече имате идеята, която ще ви донесе милиони. Преодолели сте първоначалния скептицизъм на вашите приятели и роднини и сте готови да стартирате реализацията й веднага. Почакайте малко, а ставате ли за предприемач? ЪЪъъъ…Какво? Не искам да ви отказвам още в самото начало или да ви дам тест от типа „Ако бяхте растение, какво щяхте да бъдете?”, а само да отделите малко време да прочетете статията и да помислите върху нещата в нея.Ако не отговаряте на някои от условията, това не означава, че не ставате за предприемач. Както и ако отговаряте, че ще станете най-великия бизнесмен на света, но ще е едно добро начало и ще ви вдъхне увереност за по-нататък.

Първия и основен въпрос е „Защо искате да станете предприемач?”. Помислете малко преди да ми отговорите…Добре, давайте. „За да изкарвам повече/много пари!”. Мда, разбирам. Парите са универсален мотиватор. За мен също дали да се захвана с нещо ново или не, се измерва (освен с лично удовлетворение) малко или много с пари. Нормално е, ако идеята ви е добра и бизнеса е успешен, това да донесе съответните приходи, но ще ви разочаровам.

Многото пари няма да дойдат лесно и бързо. Въобще не очаквайте да си възвърнете направената инвестиция през първите 1-2 години. Това е възможно, само ако първоначалната инвестиция е била сравнително малка (до 5-6 хиляди лева), продавате бързо-оборотни стоки или скъпи консултантски услуги, имате осигурени много клиенти, работите с държавата или бизнеса ви е незаконен.

Малко отклонение. Знаете ли кои са продуктите с най-висока надценка в света като цяло. На първо място това са лекарствата (естествено, ако няма таван на цените, както у нас). Надценката може да достигне хиляди проценти. На почетното второ място са пуканките в кината. В САЩ са изчислили, че чистата печалба от пуканките е между 900 и 1200%. На трето място са рамките за очила. В тази престижна класация място са намерили и бутилираната вода, дизайнерските дрехи, поздравителни картички и други. Така че, ако се ориентирате към някой от тези продукти, шанса ви да успеете се увеличава. В друга класация бях чел, че с най-висока доходност сред бизнесите са адвокатските кантори, но при тях не се отчитат вложените средства в образованието на юристите.

Да се върнем на приходите. Нормалната надценка в повечето бизнеси е 15-20 %. От тази надценка, обаче, ще трябва да покривате всички ваши разходи – за наем, счетоводство и други.

Второто важно условие за това дали ставате за предприемач е дали можете да поемате рискове и готови ли сте за пълен провал.

Като начало, може би сте чували за изследването в което се казва, че само една на десет новосъздадени фирми оцелява след 5-тата година. А от тях само една на десет продължава да съществува и след 10-тата година т.е. само 1% от всички нови фирми имат шанс да се развият и да оцелеят повече от 10 години.

Ако тази статистика не ви е стреснала, продължаваме. Стартирането на собствен бизнес е преди всичко риск. Накрая може всичко да се провали и вие да сте загубили първоначалната инвестиция плюс много загубено време и нерви (но опита ще е безценен). Виждал съм много такива истории и съм ги приемал като свои. Виждаш разочарованието в очите на собствениците, които си задават едни и същи въпроси – „Къде сбърках? Можеше ли да не се стигне дотук? Ами, ако бях ….?”, за да се стигне до „Май изобщо не ставам за предприемач?

Малко песимистично стана, а? За това трябва да сте подготвени още от самото начало. Между другото, най-добрия мотиватор на всеки стартиращ предприемач трябва да бъде желанието му да помага на обществото или някаква общност, като реши някой техен проблем или нужда. Малко идеалистично звучи, нали?

Сега ще преминем към няколко черти от вашия характер, които могат да ви помогнат да решите дали ставате за предприемач или не:

1. Средата, в която сте израснали, дали е насърчавала предприемаческия дух у вас. Много важен въпрос. Като малки имало ли е хора около вас, които са изкарвали пари от собствен бизнес или някакъв допълнителен доход. Самите вие изкарвали ли сте пари (освен джобните) с някакъв вид бизнес?

Младия предприемач Барт Симпсън

За себе си (и за всички родени и израснали преди 1989 год.), мога да кажа, че нямаше много примери за предприемачи и възможности за допълнителни доходи. Но този дух се насърчаваше по някакъв начин от семейството ми. Още като много малък, когато бях на село при баба ми и дядо ми, отглеждахме много животни и имахме някаква техника. Спомням си, че у нас идваха често хора „от града”, на които баба ми даваше яйца. Веднъж я попитах, защо им ги дава безплатно, а тя ми каза, че „така се прави”. На мен не ми хареса отговора и настоях да ги рекламираме като „домашни” (т.е. по-добри от купените, тогава не знаех още за „щастливите кокошки”) и да ги продаваме. Не си спомням каква беше цената, но беше под „пазарната” (т.е. тази в магазина), а всичките пари от продадените яйца ги даваха на мен.

След това, като по-голям помагах в семейния бизнес (първо с дрехи, после с мед и накрая с козметика). Така, че ако в 6 или 7 клас сте мислили как да изкарате пари, а не само да ги изхарчите, това е много добро начало.

2. Имате ли необходимата мотивация и перфекционист ли сте в работата си? Каквото и да си говорим ако ходите на работа (училище, лекции) с нежелание и само чакате да стане време да си ходите, чувствате се демотивирани, непрекъснато цъкате разни игри или гледате клипчета, надали със собствения бизнес ще е по различно.

За да успеете нещо, независимо дали става въпрос за работа на заплата или собствен бизнес, трябва да се отдавате изцяло. Дребни тарикатлъци и подмятания като „Остави го този, като е будала да се натяга за тези пари, нека работи!”, няма да ви донесат нищо добро. Напротив, в собствения бизнес ще трябва да работите дълги часове без гаранция, че ще изкарате и заплата, наполовината на предишната ви. А и нека да признаем пред себе си и да не се лъжем, че нещата ще са по-различни, ако имате собствен бизнес. Така е, нали?

Суперпредприемач

От друга страна, ако горите в работата и в нещата, с които се занимавате, най-вероятно такъв ще сте и в бизнеса. Интересувате ли се от новостите във вашата област и поработвате ли през отпуската (без да ви е наредено и без да гоните срокове), имам добра новина за вас – най-вероятно ще успеете и като собственик на частен бизнес.

3. Имате ли опит в това, с което искате да се занимавате? В предишната статия стана въпрос, че всички велики изобретения и открития са направени от хора, които са имали знания и опит точно в тази сфера. Тук няма случайни неща. Дори някой да ви даде един стрък от растение, което ражда по 200 килограма домати на година, ако не ви обясни как да се грижите за него, то ще умре. Така е и с идеите. Ако не знаете как да развиете идеята или бизнеса, те ще загинат.

Въпреки, че в България съм виждал всякакви аномалии с бизнеси, които оцеляват напук на всякаква пазарна логика, те ще си заминат и на тяхно място ще дойдат хора, за които предприемачеството ще е начин на живот.

Това, че отговаряте на всички условия не е гаранция, че вашия собствен бизнес ще е успешен, защото има още много фактори, които ще предначертаят бъдещето му. Обратно, ако не отговаряте на много от условията, не е задължително да се провалите. Аз не мога да ви дам универсална формула или тест дали ще успеете или не, но според мен е важно да опитате. А опита, които ще натрупате ще е по-ценен и от разрешаването на най-сложния бизнес казус при друг работодател.

Тази статия е част от поредицата “Стартиране на собствен бизнес”, в която съм се опитал да представя всички стъпки, през които трябва да премине всеки предприемач, който е решил да започне собствен бизнес. Постарал съм се информацията да е поднесена максимално достъпно и с доста практически примери, които илюстрират съответните стъпки.

Тази поредица не може да замести изцяло образованието и курсовете в тази сфера, но ще ви помогне на тези от вас, които нямат необходимото време и пари да инвестират в такова образование.

Ако имате предложения за нови статии от поредицата или забележки и коментари към вече публикуваните, може да ми пишете на BatTony@battony.com

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. Надявам се, че снимките в тази статия ви харесват повече 😉

 2. Владо каза:

  Ако само 1% от новите фирми оцеляват дългосрочно, не би ли било по-безрисково в случай че нямаме голям опит като предприемачи да купим готов бизнес, да прибегнем до франчайз, да наемем опитен мениджър за управител или да просто да потърсим предприемач, в когото инвестираме с цел да натрупаме бизнес опит? Казваш, че трябва да имаш опит в това, с което искаш да се занимаваш като предприемач. Само че аз съм финансист и не мога да отворя банка например, защото нямам достатъчно голям капитал. Пък и аз искам да се занимавам с нещо напълно различно, например с производство на вафли. Но при положение че нямам и идея как се правят вафли, мисля, че като за начало би бил удачен един гореизброените варианти.

 3. Напълно съм съгласен с теб, но всяка от тези алтернативи има предимства и недостатъци. За франчайзинга може да ги видиш в тази статия – http://www.battony.com/франчайзинг-предимства-и-недостатъц.

 4. Любка каза:

  Като чета тези точки все повече си мисля, че нямам шанс като предприемач. По време на соца имаше едно стихотворение в училище:

  Миньор е моят татко
  миньор ще съм и аз.
  Ах,само да порасна
  пък вижте ме тогаз…

  Все си мисля, обаче, че ако беше така, цивилизацията нямаше да претърпи развитие.

  А що се отнася до втората точка – перфекционизмът е недостатък за всякакви инициативи. На перфекциониста все му се струва, че не е достатъчно готов или достатъчно добър, за да започне нещо. Перфекционистът става за изпълнител, но дори и тогава трябва да му сложиш срокове, за да завърши нещо.

 5. Теодора каза:

  На мен и предишните си ми харесваха 🙂

 6. Любка, както написах и в статията, тези условия са само пожелателни и не са задължителни.

  Предприемачеството, както всяко друго нещо се учи. Няма невъзможни неща.

  За перфекционизма, имам предвид по-скоро, че човек гори в работата, че се интересува от новите постижения и открития в нея, а не просто ходи на работа. В тесния смисъл на думата перфекционистите са дори вредни за една бизнес организация, особено ако са на ръководни постове. Няма начин един продуктда е перфектен, може да се развива, но никога няма да е перфектен. Ако е такъв, развитието спира.

 7. Любка каза:

  Тони, съгласна съм с теб! Въпреки реакцията ми, разбирам колко са важни тези неща. Самата аз имам големи затруднения по повод на това, че около мен няма (и не е имало) хора, които разбират от предприемачество и бизнес.

  А що се отнася до перфекционизма – точно четях една книга “Навикът да действаш сега” от Нийл Фиоре, където е разгледан и проблема на перфекционистите. Книгата е изключително интересна и полезна – препоръчвам я, въпреки че не съм от успелите предприемачи (за сега!:).

 8. Любка, в момента чета няколко книги, но когато ги свърша, ще прочета и „Навикът да действаш сега“.

 9. […] предишната статия от поредицата Стартиране на собствен бизнес беше за […]

 10. […] е дошла Идеята да предложите нещо различно на пазара, имате ли онова зрънце в себе си, което ще ви превърне в следващия Стив Джобс, какъв е […]

 11. […] предишната статия от поредицата Стартиране на собствен бизнес беше за […]

 12. Преди всичко основният проблем са парите, нямаш ли ги, всичко е филм! 😉

 13. Добрин Тодоров каза:

  Аз съм на 16 години и се интересувам от предриемачество или по скоро как да забогатея бързо. Всъщност това, което мисля е че парите не са в основата на една идея. Човек трябва да се огледа в обществото и да види от какво се нуждае то. Ако това от което се нуждае обществото човек може да го даде то той ще намери начин да го направи. А и за малкия си опит до сега съм научил, че е трудно и дори невъзможно да започнеш бизнес сам затова трябва да търсиш хора с помощта на които да осъществиш своята идея 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.