Седмична питанка

Застраховка на жилището
08.03.2012
Продажби и бизнес преговори
27.03.2012

Седмична питанка

Седмична питанка

От вчера на сайта (от дясно) има анкета за това Кое е по-полезно за студентите по време на следването им? Идеята за анкетата дойде от коментарите на Рая под статията за Стажантската програма, а и скоро водихме същия спор (работа или лекции) с един приятел и искам да разбера и вашето мнение.

Такава анкета ще има всяка седмица (нещо като рубрика 🙂 с името „Седмична питанка”) и след като завърши ще представям резултатите в отделна статия. Коментарите също са добре дошли.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. Дани каза:

  Според мен – да ходят на всички лекции и упражнения, които си заслужават (може и да не се от тяхната специалност) и ако остава време – да работят. Работата може да е голям плюс или пък немалък минус…

 2. Дани, това е и моята идея. Има специалности като Право например, в които работата по време на следването е по-скоро минус. Защото нито натрупваш реален опит в някоя кантора, като по цял ден носиш жалби в съда, нито имаш възможност да ходиш на лекции и упражнения, от които ти зависи успеха в дипломата. А заплащането в тези кантори не е нещо особено.

 3. Благодаря за линка, Тони! 🙂

  Макар че в коментарите аз визирах вече завършили студенти. Но и пред нас навремето стоеше този въпрос. По мои наблюдения е хубаво да се работи вече 3 и 4-ти курс. Първите две години и да работиш, ще е нещо от рода на продавач / сервитьор. Да, ще изкарваш някой лев, но не много, няма да имаш професионален опит, и нищо няма да ти влезе в главата от лекциите.

  Докато 3-4 курс вече имаш доста повече възможности за стаж или начална позиция по специалността.

  Както беше казала едната ми съквартирантка, удивително практично момиче: “И какво стана? Първи и втори курс всички учат, Галя работи. Сега последен курс всички работят, Галя учи…” 🙂

 4. Теодора каза:

  Преди няколко години работих в малка фирма и както се знае задълженията в малките фирми са доста разнородни – тогава пусках обявите за работа и се обаждах на кандидатите за интервю. Търсехме си търговец за офиса. Интересното беше, че шефът ми искаше с предимство да викам хората, които не са работили през следването си, защото според него по този начин те имат време да се съсредоточат и да получат по стабилни знания. Тогава за му казах и моето мнение, че на повечето хора им се налага да работят, докато учат и че това показва, че могат да се справят добре със задълженията си, че са по-организирани. Той обаче не обърна особено внимание на това.
  А за анкетата и аз гласувах, че е по-добре само да си гледаш ученето, ако ти е възможно, но ако не е – това си е също добър опит – нищо научено в практиката не може да е излишно.

 5. Съгласен съм, че това са вариантите само, ако имаш избор. Ако няма кой да те издържа, трябва да работиш – няма друг начин. А как ще го съчетаваш – това е персонално решение на всеки.

  Въпроса ми е по-скоро, ако имаш избор. Много студенти имат избор и въпреки това работят някаква ниско платена работа, без никаква връзка с това, което учат. Според тях придобиват опит. Въпреки че, според мен лош опит няма, по-добре е в университета да наблегнеш на основното си задължение там – да учиш. Като под учене аз не разбирам да ходиш на абсолютно всички лекции и упръжнения. Достатъчно е на тези, които мислиш че ще ти потрябват в бъдеще.

  Но през свободното си време (а то не е малко) е по-добре да прочетеш някоя книга или отидеш на курс (има и доста безплатни, аз бях на такъв тази сряда), отколкото да продаваш банички или да редиш папки. А и всички знаем, че работодателите не са особено склонни да пускат техните служители да ходят на много лекции. В такъв случай, струва ли си да си пропиляваш бъдещето заради някаква ниско платена работа по време на следването. Имам много колеги, които работеха в счетоводни фирми в университета, не ходеха на лекции, не научиха почти нищо през това време (освен някакви номера на счетоводни сметки) и сега пак работят в същите фирми със 300 лева по-висока заплата от тогава.

  Аз в студентските ми години съм работил само лятото, но парите ми стигаха за доста време след това. Бригадите в чужбина също са добър вариант.

 6. Теодора каза:

  Да, напълно подкрепям. Аз исках по едно време да отида на бригада в чужбина, но нямаше откъде да извадя парите, а майка ми беше против и така си останах само с идеята. Не съжалявам кой знае колко, но можеше малко да се поотракам там 🙂

 7. Теди, според мен шефът ти е трябвало да те послуша 🙂

  За бригадите не съжалявай. Има хора дето ходят и нищо не им остава в акъла. Има и такива като мен, дето ходят и всичко прахосват 🙂

  А парите… поредното доказателство колко са важни 🙂 Не знам доколко хората наистина си дават сметка за това. Дет се вика – блага сума железни врати отваря 🙂 Макар че това в малко по-друг контекст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.