Седмична питанка – Резултати 01.05.2012 год.

Америка, Америка…
17.05.2012
Какъв е вашия Бизнес модел?
21.05.2012

Седмична питанка – Резултати 01.05.2012 год.

Седмична питанка

Последния въпрос в рубриката „Седмична питанка” беше „В коя област са Бизнес книгите, които четете?”. Ето ги и резултатите:

Убедително с 29% водят книгите, свързани с Маркетинга. Това не е учудващо, защото в България това е областта, в която сме най-изостанали. Тепърва навлизат такива понятия като социален маркетинг, управление на репутация, партизански маркетинг и други. В повечето големи компании Ръководителите на отдел „Маркетинг” се занимават само с пускането на реклами по телевизията и във вестниците. А както съм казвал, четете книги там са написани всички познати практики, не само в Маркетинга.

Предприемачеството е на второ място с 24%.  То напоследък се превръща в някакъв mainstream (популярна тема, за която хората говорят). Това не е лошо, разбира се. Двата фонда (Eleven и LAUNCHub), които ще инвестират близо 21 милиона евро по програма JEREMIE, също спомагат за това. Те ще финансират близо 200 екипа на етап „Идея” и ще ги подпомагат за една година до създаването на продукт, готов за пускането на пазара.

Говорил съм с колеги от други страни в Централна Европа, където е имало подобни програми и те ми казаха, че идеята на Европейския инвестиционен фонд е не толкова да се финансират конкретни фирми, колкото да се повиши предприемаческата култура в съответната страна.

На трето място са книгите в областта на мениджмънта и човешките ресурси с 19%. И този процент е добър, като си има предвид вроденото незачитане на чуждия опит от страна на българските мениджъри. А това някой да има дава акъл и да му плащат за това е направо немислимо. Затова и управленското консултиране в България е рядко срещано.

Следват автобиографиите на известни личности от бизнеса с 14%. Аз съм чел доста от тях. След като прочета две-три други книги, искам да прочета автобиографията на Стив Джобс. Малко е дебеличка, но съм сигурен, че има доста какво да се научи от него. През следващите години ще очаквам и собственика на Facebook да напише автобиография след публичното предлагане на компанията, което беше вчера.

Финанси, счетоводство, данъци и застраховане събират общо 15%. Въпреки че съм завършил Счетоводство и аз също не бих чел такава литература през свободното ми време, освен ако не е абсолютно необходимо.

Художествена литература с бизнес насоченост (както и книгите по икономика) няма нито един фен. А според мен тези книги имат бъдеще. Една от тези книги е „Едно лято в Америка – Бизнес уроци и мемоари” на Рая, която прочетох тази седмица. Всъщност тя е нещо средно между биография и бизнес книга. Други книги, които мога да сложа в тази категория са книгите на Робин Шарма и Робърт Кийосаки. Те, под формата на интересни истории, представят различни бизнес уроци.

Ето и резултатите в графичен вид:

[polldaddy poll=6170256]

Новата седмична питанка е “В каква сфера бихте започнали собствен бизнес?”. Можете да гласувате още сега!

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.