Препоръчай Бизнес книга – Виолина Маринова от Банка ДСК

Препоръчай Бизнес книга – Георги Миленчев
29.05.2012
“Ще те науча да бъдеш богат” от Рамит Сети
26.08.2013

Препоръчай Бизнес книга – Виолина Маринова от Банка ДСК

Следващия участник в рубриката „Препоръчай Бизнес книга” е г-жа Виолина Маринова – Главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Тя има повече от 30 години опит в банковото дело, изцяло в Банка ДСК, като започва работа като счетоводител през 1971 г. в един от клоновете на банката, за да стигне до 29 ноември 2004 год., когато е избрана за главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

Тъй като г-жа Маринова е крайно ангажирана в ежедневните си служебни ангажименти, тя няма възможност да се представи подробно. Въпреки това тя посочи три книги, които по някакъв начин са й помогнали или насочили към успешно развитие. Това са:

 В сянката на финансовата криза от Петер Алтмикс

В книгата се изследват възможностите за една свободна международна банкова система, изискванията за реформа на валутните системи и изключителния монопол за емитиране на книжни пари като основната причина за нестабилността.

Особено внимание се отделя на причините и структурно-политическите последствия от финансовата криза. От финансовата криза трябвало да се направят структурно-политически изводи. Понастоящем политиката оценява само симптомите, но не и опиращите се на правила причини за финансовата криза.

В книгата се анализира и паричното производство от гледна точка на християнската етика. Още Николай Орезмий през 1358 г. разбира, че изкуственото увеличаване на паричното количество се извършва преди всичко от самите държатели на парите, че то е вредно за търговията и икономиката и може дори да бъде заплаха за цивилизацията.

Валутна конкуренция принципно е възможна. Хората определено са в състояние да боравят паралелно с няколко валути, ако осъзнаят предимствата, например ако някоя друга валута предлага по-голяма стабилност на стойността, отколкото националната. Така например в много страни от Източна и Югоизточна Европа години наред германската марка и американският долар служеха като паралелна валута и едва благодарение на тях спестяването изобщо стана възможно. Настоящата финансова криза следва да се използва за структурно-политическо осъзнаване и обрат.

Горящият тигър от Питър  Балакян

Тя има за предмет исторически събития, станали в края на ХIХ и първата четвърт на ХХ в. на територията на Турската империя и известни на човечеството като Геноцид над арменския народ. Основната цел на автора е да разкрие отношението на САЩ към престъпленията срещу човечеството и по-конкретно към Геноцида над арменците, който се смята за “моделът за повечето случаи на геноцид, последвали през ХХ век”. Излизането на книгата съвпада с 90-годишнината от Геноцида над арменците.

Книгата е цялостна панорама на исторически събития, станали в Турция и в Европа – позицията на великите европейски сили към Турция и водената от нея политика от края на ХIХ век, недоволствата, бунтовете и въстанията на балканските народи от България, Сърбия, Гърция, Македония, Черна гора, Албания, Румъния, Босна срещу турската тирания. Многопланово е представена политиката на турския султан Абдул Хамид по изтребване на християнското население от територията на Турция, “нежната революция” на младотурците от 1908 г., пътя на Турция към арменския геноцид от 1915 г., дейността на комитета “Обединение и напредък” и неговата националистическа идеология, както и отношението на световната общественост, осъждаща тази политика.

Неандерталецо мой от Янко Станоев

Честно казано не можах да намеря много информация за автора, освен че е роден в едно село близо до родния ми град. За книгата информацията също е оскъдна, но явно е била популярна в началото на 70-те. Сега единственото място на което може да се намери е на площад Славейков или в някой антикварен магазин.

В статията са използвани материали от издателство Сивас консултинг (за книгата „В сянката на финансовата криза”) и рецензии на няколко автора за книгата „Горящият тигър”.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

  1. Тони каза:

    Аз препоръчам “4-часовата работна седмица” на Тим Ферис.
    Тя ми е любимата бизнес книга! :))

    http://www.helikon.bg/books/95/149022_4-chasovata-rabotna-sedmitca.html

  2. А може ли да кажеш нещо повече за нея. Аз два или три пъти я зачитам, не намирам нищо полезно и я оставям, така че едно мини ревю ще ми е много полезно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.