Мебелна къща Явор – НИКОГА повече

Казус: Силата на „политическите” решения
03.02.2012
Мебелна къща Явор – Краят на сагата
21.02.2012

Мебелна къща Явор – НИКОГА повече

Стоп - Магазин Явор

Много често когато се събираме с приятели, включително и такива със собствен бизнес, си говорим как клиента е цар, как парите в брой са цар и как всеки от тях прави невъзможни неща за да привлече и задържи клиентите си. Но, за съжаление, не всички са като тях.

Конкретния повод за да напиша тази статия е един случай от вчера в един от магазините на мебелна къща Явор. Около 17.00 ч. отидохме с приятелката ми в един техен магазин да си изберем диван за хола. Когато влязохме заварихме типична картинка по „български” – 7-8 човека стоят в кръг, говорят силно и се смеят. Не ни обърнаха никакво внимание. Ние обиколихме малко магазина и си харесахме един диван. Извиках един от служителите, който с видимо нежелание дойде да ни обслужи. Попитах го дали има същия диван в черно. Той се обади по уоки-токи-то в склада и от там потвърдиха, че го има налично в магазина.

 

Попитах кога може да се достави. Той ми каза „В работното време на магазина т.е. до 20.00 ч.”. Това ни устройваше и се разбрахме дивана да се достави на следващия ден в 19.00 ч. Да, ама не. След малко дойде едно момче в гащеризон, каза че е шофьора на камиона и той след 17.30 ч. не доставя – било тъмно. Остана за събота, пак с хиляди уговорки от негова страна.

След като бяхме уточнили часа и датата се обадих на няколко приятели да ми помогнат с качването (от магазина ми искаха 70 лева – по 10 лева на етаж!!!). Междувременно „нашия” служител пак провери в склада, дали е наличен точно този диван. Пак потвърдиха и ние отидохме на касата да платим.

В този момент настана някаква суматоха. Настаниха ни на едно бюро и ни казаха да почакаме. След още петнайсетина минути един от служителите отиде до склада да провери отново наличността на продукта. След малко той мина покрай нас и отиде в един кабинет.

След около 5 минути дойде при нас, вдигна рамене и ни каза, че този диван го няма и никога не го е имало в този магазин. Поисках да говоря с Управителя. Тя се опита да се измъкне, но накрая дойде, вдигна рамене и каза „Извинявам се”.

Резултатът от цялата история беше един загубен час в неделя вечер, ангажиране на няколко човека за събота и едно такова неприятно чувство, че си прецакан.

Аз се чудя, във време на криза, когато всеки човек е важен за бизнеса, дали е нормално буквално да си гониш клиентите. А от Явор това направиха – изгониха ме, не само от този магазин, а и от всички останали от веригата. При това спечелен клиент готов да остави в техния магазин тримесечната заплата на средностатистически служител.

Стоп - Магазин Явор

Стоп – Магазин Явор

Стоп! Какво трябваше да направи Управителката, за да ме запазят като клиент. Нещо много елементарно, което съм научил от книгите на Ричард Брансън за Virgin Airways, а именно – да се извини, да ми влезе в положението, да ми даде някакъв бонбон (отстъпка, безплатен продукт или нещо друго, като дребен жест на извинение), да ме увери, че ще проучи случая и да ми предложи алтернатива. Ако беше постъпила така, щеше освен да ме привлече като клиент и да ме направи привърженик на марката.

Изводът от тази история е – дори да сте допуснали грешка (такива се случват непрекъснато), реагирайте по правилния начин и си запазете клиента. При правилен подход недоволния клиент може да превърнете в най-добрия посланик на вашата марка.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

86 Comments

 1. Яко. Браво на тях 🙂

  ПС Специално това, дето го пишело в книгите за Virgin – то е толкова близко до акъла. Само че за да го направиш, трябва сигурно да си на бонусна схема :))

 2. Еми, щото им дреме на патките, аз заради важен клиент съм затварял магазин. Идва клиента вечерта късно, видимо богат човек, избира си най-скъпия продукт, казва, че утре сутрин заминава и ако може да се достави продукта до 12 часа готов. Става по-рано завдижвам нещата, в 11ч отварям магазина с наличен продукт…клинета доволен, води други хора..аз доволен…Това съм го правил и за всякакви клиенти. Ето в момента за един клиент съм обърнал наопаки цялата дистрибуторска мрежа да му търся нещо, конкретно, че плащам доставки и.т.н., абе старая се…Обаче има и нещо друго…и в магазините и в ресторантите ги събират от кол и въже и ги пускат да работят, тук трябва обучение, не всеки е роден талант емпат…ама обучение йок :).

 3. Теодора каза:

  Грозна история, но уви често срещана. Аз също, за да запазя клиент съм полагала доста усилия. Например един малко сприхав господин, но с пари го спечелихме за постоянно. Веднъж си поръча стока за определен час и обещахме, че ще му я доставим. Оказа се, че няма кои да транспортира поръчката и се наложи човек от фирмата да отиде и да я вземе. Малко преди определения час клиентът дойде и обяви, че е излъган, защото не получава, каквото му трябва на време. Аз го уверих, че точно в уговорения час ще си получи стоката и че остават още 5 минути. Така и стана и господина остана доволен. Оттогава все при нас поръчва 🙂

 4. Аз си мисля, че възнаграждението на всички които са водят продавач-консултанти в магазините е обвързано по някакъв начин с продажбите. Но те искат без да си мръднат пръста да има продажби, а това няма как да стане при този пазар и при тази конкуренция.

 5. Да, аз веднъж съм ходил на летището посред нощ да чакам един немец, на който трябваше да предам нещо между два полета.

  За обученията съм съгласен. Бил съм свидетел на много случаи, в които пълни дървета с помощта на обучение са ставали търговци.

 6. Ако исках да обобщя, щях да кажа, че в големия бизнес на никой не му пука и само в малкия семеен бизнес се отнасят добре с клиента. Но това не е така. Работил съм и съм консултирал компании с по няколко хиляди души персонал и всеки клиент е бил обслужен качествено. А за това е нужно, освен обучение и корпоративна култура (колкото и изтъркано да звучи). Като дойде в България чужденец, който е мениджър от средно ниво говори толкова разпалено за компанията, че едва ли не я е основал, въпреки че работи в нея от 2-3 години.

 7. @ Стойне Василев on 13.02.2012 at 21:11 “Бил съм свидетел на много случаи, в които пълни дървета с помощта на обучение са ставали търговци.” —– абе обучението и готовите скриптове помагат, ама само с едно обучение не може. Все пак човекът трябва да има някакви социални умения и някакво желание. И бонусна схема! Това е много важно.

  @ Теодора on 13.02.2012 at 19:43 – Теди, този господин звучи като Клиента от ада :)) Браво, че сте му угодили де.

 8. Теодора каза:

  Рая, човека си е идеален, знаеш ли колко пари харчи при нас!Един от любимците ми 🙂

 9. Теодора каза:

  Впрочем, преди малко гледах реклама на мебелна къща Явор. Казват, че имат безплатна доставка и клиентът е важен! Колко пари са хвърлили за реклама, а всичко се проваля от т.нар. “човешки фактор”. 🙂

 10. Ами Теди те фирмите винаги така правят – много пари за реклама, а обслужването пълна нула. Обратното трябва да е – да дават пари за персонал и добро обслужване, тя рекламата сама ще си дойде 🙂

 11. @Рая, Теодора – За съжаление е така. Хвърлят се луди пари за реклама, а хората не се обучават и не се стимулират.

  Между другото, изпратих един имейл на Търговския директор на Явор с описание на случая. Още не съм получил отговор. Както се казва, както всеки мъж заслужава жена си, така и всяка фирма заслужава ръководството си 🙂

 12. Гледайте Враг пред портите, там е лечението.

 13. Ми например повечето ресторанти не предлагат елеметарно обучение че чинните се вдигат като всички свършат, а не като единия свърши и да му грабят чинията, на масата се оставя последна празна чаша дори да разчистиш всичко, за да не помисли клиента, че го гониш…ма що да си намерят едно момче или момиче дето е било в Европа/Щатите едно лято и ги е научило тия неща и да му дадат 100лв и да им обучи персонала…шо?

 14. Ми кво да кажа…тъъъъжно, аз пък ще ти кажа, че и в семейния бизнес не винаги ще намериш кой да те обслужи добре…има някои такива темерути…

 15. Къф ви е бизнеса Теди? Бтв да чешитите харчат много пари и аз съм го забелязал. Не подценявайте чешита!

 16. Давам 10 лева да мениджъра да отговори. Плашам и по банков път!

 17. Хубаво 20лв давам да се почерпи завалийката!

 18. Тия истории със сервирането и аз ги знам. Навремето за една бройка да завърша специалност “Туризъм” в университета. Останаха ми само няколко изпита, но проф. Манол Рибов искаше да ходя на всичките му лекции, а аз бях започнал работа вече и нямаше как да стане. Имах предмет “Ресторантьорство” или нещо подобно и там сервитьори от старата школа ни обучаваха 🙂 Едно лято даже бях сервитьор за 1 седмица, но не се справях много добре.

 19. Има, естествено. В едно магазинче до нас, собственичката-продавач винаги й е криво и е намръщена. Но, въпреки това оцелява, защото е най-близкия магазин в квартала и на повечето хора не им се върви още 5 минути до следващия.

 20. Не разбрах на кой ги даваш тези пари? Ако е на Търговския директор можеш да му пишеш – Николай Толев (tolev@yavor.bg), но май не си чете пощата или не му се занимава да ми отговаря.

 21. Айде и от мен 20лв в кюпа! Пиши му, че събираме пари по инициативата “Осинови мениджър – направи го човек” 🙂

 22. @Рая – Това „Осинови мениджър – направи го човек“ беше много добро 🙂 Може да направим такава инициатива.

 23. Чавдар Николов каза:

  Тони, съжалявам, че се е получило така в твоя случай. Интересно ми е кой е точно е магазинът. Аз лично съм си купил поне 10-тина неща през последните 2 години от магазина на Явор след надлез Надежда и съм супер доволен – винаги са ме обслужвали много внимателно, получавал съм каквото съм искал, качеството и на мебелите е добро /за сносни цени/, проблем с доставката имах веднъж, писах на някой от мениджърите /не знам дали беше търговския директор – не си намирам мейла/, по-скоро беше някой шеф в логистиката. Така или иначе реагираха още на следващия ден и проблемът беше решен. Веднъж даже реших, че едно шкафче със закачалка са ми го монитрали без предни крачета и ми намериха такива, а се оказа като го видях в магазина след това, че по принцип има само задни крачета. Само че напоследък /гледайки обявите/, май си смениха търговския директор и други мениджъри. Този, на когото бях писал вече не го виждам като лице в снимките на сайта. Та може и вече да са се променили нещата. Надявам се, че е изключение, защото бях много доволен, също и от идеите им.

 24. Теодора каза:

  Рая, много ми хареса инициативата! Ха-ха!

 25. Ако се чудите какво имам предвид с Враг пред портите – там решиха проблема с “Пример”. Василий Зайцев стана герой за подражаване. Може би ако и те има своите герои ще може да изградят “корпоративно гражданство”.

 26. За г-н Толев са парите, мотивация да отговори. Виж сега – преди колко време прати мейла. Дай му поне 3 дена за отговор…ако не си проверява мейла поне на 3 дена зле…ако е в отпуска пък трябва да има аутореспондър уведомяващ за това. “Осинови мениджър – направи го човек :)” ЯКО!

 27. @Свилен – имейла е изпратен в неделя вечерта. Днес сме сряда и изтичат 3-те дни. Има още малко време да спечели джакпота 🙂

 28. Е, ти пък…виж сега…понеделник работа не се върши..докато се влезе в релси…вторник цял ден се подготвяме за запивка вечерта, а сряда сме с махмурлук…четвъртък наваксваме със спешните неща, петък – ден на майстора…значи аз викам да му дадем още вземе до следващия вторник. Ако отговори до тогава аз ще дам 20те лв, за Рая не знам…Залагайте колеги !

 29. Е айде сега. Ти след колко време отговаряш на един имейл? 7 работни дни е твърде дълъг срок. Дори да прави проверка по случая, пак ще му отнеме 2-3 дни. Аз вече не чакам отговор.

 30. Аз отговарям за 60 мин. на 50% от мейлите, на повечето до края на деня, на малък процент а 24 часа, а ако ми трябва нещо конкретно като инфо, и ще се бавя уведомявам.

 31. И аз така правя, но явно не всички следват тази практика.

 32. Аз не попадам в щастливите 50% явно 🙂

 33. При тебе случая е по-различен, няма да те мъча трети път да го преправяш, а ще го донапиша аз и като съм готов ще ти го пратя :).

 34. Николай Толев каза:

  Уважаеми г-н Василев,
  В настоящето писмо, бих искал да отговоря на нападките, публикувани във вашия блог, като още в самото начало желая да разкритикувам тона и коментарите породени от статията ви. Ако трябва да сме точни, случката описана във въпросната статия е от магазина ни в град XXX. В интерес на истината трябва да сме коректни и точни, а именно: като посетител Вие имате първо посещение в обекта ни в ден събота (11.02.2012 г.) около 17 ч., когато сте сам и харесвате холов ъгъл модел Мемфис. На следващия ден идвате отново с вашата приятелка и отправяте запитване към наш консултатнт отново за въпросната мебел в черен цвят. Направената проверка констатира, че го има наличен в черен от естествена кожа, който ви е предложен, тъй като го няма в цвета и еко кожата която желаете. Вие не приемате отправеното предложение и си тръгвате. Мениджърката ни, в понеделник след обяд се е свързала с вас по телефон, с ново предложение, да ви се достави холов ъгъл – идентичен на желания от вас като цвят и еко кожа, като Вие сте казал, че ще помислите. След около 30 минути, звъните на информация в магазина с отговор, че не желаете да се възползвате от отправеното предложение (Интересно защо не споменавате това в статията и пишете, че не ви е предложена алтернатива, а в понеделник я публикувате и не описвате реалната ситуация?).
  Очевидно добре сте запознат с книгите на Ричард Брансън, но явно не познавате българското законодателство, тъй като пишете неверни твърдения и написаното от вас представлява клевета, съгласно член 147 от НК.
  Най-учтиво ще Ви молим да премахнете логото ни от всички публикации и да спрете да разгласявате неистинни и позорни обстоятелства, в противен случай ще потърсим правата си по съдебен път.
  Марката Явор е от 20 години на българския пазар и се ползва с доверието на клиентите си. Никога не бихме си позволили да се отнесем пренебрежително към който и да е посетител в магазините ни.

  С Уважение 16.02.2012 г.

 35. Ха такааааа, вадете сега парите да плащаме 🙂 Ама какво нещо е материалния стимул! :))

  @Николай Толев

  Господин Толев, моето лично мнение е, че дори когато се чувствате засегнати от мнението на клиента, дори според вас той да не е прав, не бива да отговаряте така рязко, както в случая сте отговорили на Тони.

  Щом не сте съгласни с това, което той е написал, можете да го оборите учтиво и с повече добронамереност. След сегашния си коментар, наистина ли допускате, че ще го спечелите обратно като клиент? И да го заплашвате със съд?! Тц-тц-тц.

  Обърнете внимание, че в коментарите говорим за общата практика и всъщност на много малко места коментираме конкретно мебелна къща “Явор”.

  На нито едно място във вашия коментар тук не видях “Съжалявам” или “Извинете”. Клиентът ви е разстроен, и независимо къде е вината според вас, първата ви работа трябва да е да туширате негативните емоции у клиента и да проявите малко чисто човешко съчувствие. А не да му обяснявате как той не е прав (според вас) и как вие сте си свършили перфектно работата (според вас).

  Аз съм изпитвала подобно отношение от други фирми (сега да ги пиша ли, или и те ще ми говорят за съд?) и ви уверявам, че никак не е приятно за клиента.

 36. Мда, трябва да извадите парите. Г-н Толев си ги заслужи 🙂

 37. Парите ги вадя на момента, само ми трябва банкова сметка където да ги преведа и основание за плащане, сега ме е страх да проявя чувства за хумор за основанието, че да не би някой да ме заплаши със съд – типично по нашему!

  @г-н Толев

  Мисля, че е добре да прочетете и усмислите, това което ви е написала Рая. Не мисля, че добре се справяте с управлението на репутацията на вашата фирма и вашите преки ръководители няма да бъдат доволни нито от тона ви нито от заплахите ви. А може би трябва да уведомим тях за вашето поведение?
  Нямате срещу себе си някакви плашливи лелки, които нямат образование, връзки, адвокати, пари и възможности. Това е Интернет и вие явно изобщо си нямате представя, как функционират нещата тук. Това, което вие твърдите и това, което е написал Тони се разминава и не е моя работа да разследвам кой прав кой крив, но ми прави впечатление арогантното ви отношение към ваш клиент. Права е Рая, никой не е коментирал конкретната ситуация, а по-скоро принципните отношения в България клиент – търговец, а също така коментирахме и бързината, с която отговаряте – тя поне е факт! Факт е и това явление в повечето БГ магазини от висок ранг “Когато влязохме заварихме типична картинка по „български” – 7-8 човека стоят в кръг, говорят силно и се смеят. Не ни обърнаха никакво внимание. Ние обиколихме малко магазина и си харесахме един диван. Извиках един от служителите, който с видимо нежелание дойде да ни обслужи.”

  Просто трябваше да имате малко по-приятелски тон, нищо повече и всичко щеше да е наред, и можеше да последва и положителна статия с която да спечелите репутация и клиенти с вашето професионално намесване вместо да се впускате в махленски спорове и оправдания, с които рискувате да предизвикате още повече критика, която да се разпространи из Интернет. Искрено вярвам, че сте добър човек и сте писали това под афекта на чувствата и това не е вашето истинско мнение как да решите проблема : чрез спорове, оправдания, нападки, намеци и преки обвинения, че клиента си измисля и клевети, и най-вече със заплахи за съд.

  Всичко това го пиша не защото искам да разпалвам конфликта и да се правя на интересен, а защото виждам как неправилно подхождате. Всички сме заети хора и последното нещо, което ни трябва в тази криза е да се настройваме един срещу друг. Ние не сме глупави и знаем, че монетата има 2 страни, но знаем и каква е картинката относно отношението в големите магазини в БГ, особено що се отнася до събирането на групички и игнорирането на клиента.

 38. Уважаеми г-н Толев,

  В интерес на истината трябва наистина да сме коректни и точни: В събота (11.02.2012 год.) НЕ си харесвам холов ъгъл Мемфис, а холов ъгъл Данило. Важа служителка ми казва, че доставката е около 1 месец. С нея се разбираме, ако е възможна по-скорошна доставка да ми се обади в понеделник (13.02.2012 г.). На следващия ден (12.02.2012 год.) посещавам магазина с приятелката ми, НО си харесваме друг холов ъгъл – Мемфис от черна еко кожа. След едночасово мотаене и уверения, че бройка от този ъгъл е налична, накрая ни се казва че такъв няма в магазина и никога не е имало. Мениджърката ни предлага „да си вземем нещо друго”. Нали разбирате, че след тази случка няма как да си купя нещо от вас.

  В понеделник докато шофирах някой от Явор ми позвъни и ми предложи холовия ъгъл, от който се отказах още в неделя. Казах, че ще и звънна по-късно. След половин час се обадих и казах, че след такова отношение няма как да си купя нещо от мебелна къща Явор.

  Това е общо взето историята. Абсолютно всяко едно нещо, което съм написал в статията е факт. По същия начин съм описал нещата и в емейла до Вас, с надеждата да вземете отношение и да последва някаква форма на извинение и уверение, че това вече няма да се случва. За съжаление, не беше това резултата. Аз съм последния човек, който ще ви казва как да си ръководите бизнеса, но такова отношение към клиент не приляга на нито един истински мениджър.

  По отношение писането на неверни твърдения, аз не съм юрист, но в Конституцията пише „Гражданите имат свобода на словото, печата, събранията, митингите и манифестациите. Те могат свободно да изразяват и разпространяват своето мнение по въпроси от политически, икономически, социален, културен и религиозен характер чрез слово, печат и по друг начин, както и да се информират при свободен избор на източниците на информация. Цензура не се допуска”.

  Колкото до логото, то не е моя собственост и съм го сложил само като илюстрация към статията. Същото вече е премахнато от нея. Коментарите към статията са направени от интелигентни хора, които искат да помогнат на българския бизнес и не знам защо искате да ги разкритикувате.

  Това че не бихте си позволили да се отнесете пренебрежително към който и да е посетител в магазините ви, коментарите тук и в други форуми са красноречиви.

  С Уважение,
  Стойне Василев

 39. “Това че не бихте си позволили да се отнесете пренебрежително към който и да е посетител в магазините ни, коментарите тук и в други форуми са красноречиви.” – Тони, и аз точно това си мислех, само че по повод коментара на г-н Толев тук от мебелна къща “Явор” 🙂

 40. Типично по български. Да заплашваш клиенти, които ти посочват някакъв проблем, май си е типично нашенски прийом. Кой ли е чувал за управление на репутацията.

 41. Теодора каза:

  Нямам думи за отговора на мениджъра Толев! Добре, че не всички шефове реагират като ощипани девици. Обикновено като отправиш оплакване към управител, той взема мерки да съдейства да се накаже този, който подрива авторитета на фирмата и да се извини на клиента. Иначе какво излиза – хем си онеправдан, хем те обиждат допълнително. Сигурна съм, че школата на мениджърите в развитите страни я бива повече!

 42. Ей сега разказвах на майка ми това и – еиииий, старото си е старо 🙂 – тя ми обърна внимание на нещо. Може би трябва да пишем една точна на г-н Толев за това, че поне си е направил труда да разследва случая. Може би затова се е забавил и с отговора, да не говори наизуст.

  Което не променя разбира се факта, че отговорът в такава ситуация трябва да е много по-мек и умерен.

  И си мисля – какво е ръководството нагоре, щом мениджъра “решава” проблема, като обяснява на клиента как не е прав.

  Също така – много важно нещо! – има още една причина да има добро отношение към клиент, когато се оплаква. Защото за да се оплаче един, зад него със сигурност има поне още 10, които обаче са си премълчали и нищо не са казали. След тях ще има още 10 недоволни, които сигурно пак ще си премълчат.

  И ако го няма оплакването, проблемът може никога да не се открие – или да е много късно.

 43. Dude каза:

  – Всяко зло за добро – неприятното преживяване от посещението на магазин на фирма за мебели Явор, е съпроводено с голямо увеличение на трафика към блога. Затова нека да помоля всички, които пишат тук коментари да включват задължително в коментара си тези две думи- Явор, мебели, да я качим по-нагоре в Гугъл. Всеки след това може да си направи сам изводите

 44. Dude, последното нещо което съм целял с тази статия е увеличение на трафика, но така се получи. Идеята ми беше все някой да каже нещата, такива каквито са. Иначе всеки си говори вечер на масата вкъщи, но това си остава там и нещата продължават да се вършат по същия начин.

  Ако мислиш, че споменаването на Явор и мебели ще помогне повече хора да разберат за случая – ок.

 45. Последно развитие на ситуацията. Г-н Толев от Мебелна къща Явор ми се обади по телефона и ми се извини. Съжалява и когато писал отговора на моето писмо бил афектиран и бил подведен от мениджърката на магазина за случая. Виновните вече са наказани и обеща да не ме съди 🙂 Каза че ще направи всичко възможно да ме привлече отново за клиент и ако нещо ми трябва да му се обадя лично за съдействие.

  Така завършва тази история – с почти happy end :). Наистина малко позакъсняло извинение, но все пак е стъпка в правилната посока. Ще опиша разговора и развитието в следващата статия в Блогът на Бат Тони.

 46. Почитания към г-н Толев, в крайна сметка е постъпил достойно. Моите уважения!

 47. Теодора каза:

  Е, да! Мъжка постъпка в крайна сметка! Евала! Всеки може да се ядоса при определени обстоятелства. И на мен ми се е случвало. Важното е накрая да постъпиш правилно!

 48. Е, добре. Всичко е добре, щом свършва добре 🙂

 49. Да, присъединявам се към вас. В крайна сметка г-н Толев разбра, че със заплахи няма нищо да постигне и постъпи правилно.

 50. […] Може би повечето от вас са проследили историята с мебелна къща Явор. След неадекватно държание на служителите и […]

 51. Понякога персоналът на някои големи вериги имам чувството, че с кол и въже са ги събирали директно от улицата :Pp

 52. Калоян,

  Добре дошъл в коментарите на блога. Дори и всичките да не са такива, доста голяма част от тях не могат да работят с хора и не знаят почти нищо за продуктите, които предлагат.

 53. ViaRa каза:

  Бат Тони, защо сте им развалили рахатлъка на компанията от Явор с някакви въпроси свързани с работата? Не можахте ли да изберете по-подходящо време да посетите магазина?

  Относно управителката и възможността да тушира проблема като предложи бонбон – да, но затова тя трябва да има процедура и правомощия. Нещо, за което на мениджмънта на Явор явно не им е останало време да обмислят.

  И кой всъщност е гражданина Толев? Какъв е той – фен на марката, управител на нещо, висш мениджър? Виждам, че е много информиран. И дори заплашителен. Нещо, което само навлича допълнителни негативни ефекти върху марката Явор. С тези милиционерски писма направо ми натисна бутона за съпротива. Все пак има една хубаво нещо от 20 години преход, това че тези подходи са непонятни за новото поколение, каквито са читателите на блога.

  Всъщност писмото на гражданина Толев само затвърждава написаното в статията. Че тези хора се дразнят на клиентите си.

 54. Е, все пак историята приключи с почти happy end 🙂 http://www.battony.com/мебелна-къща-явор-–-краят-на-сагата/

 55. Много добре написано а и дискусията в коментарите си я бива

 56. За жалост това е един от минусите в по големите магазини, че когато ти трябват точно се получава както го описвате…” Не ни обърнаха никакво внимание. Ние обиколихме малко магазина и си харесахме един диван. Извиках един от служителите, който с видимо нежелание дойде да ни обслужи…” всеки път така се получава и при мен, в самото начало идват и те разпитват а ти още не си влязъл и в магазина както се казва, и след това дим да ги няма,обикаляш питаш някой който ти казва че това не е в неговият сектор и така обикаляш, а на края когато дойдат са все едно си им влезнал в домът не канен.

 57. bobi каза:

  Здравеите!Случаино попаднах на този саит,но веднага се подсетих за една голяма издънка на Явор в София на околовръстното.Поръчах си кухня /мостра/ която вече не се произвежда но която се продаваше комплект с мивка и батерия на Явор.ОК кухнята много ми хареса ,мивката и батерията визуално-също.След доставката и монтажа от мои човек/производител и маистор на мебели/ доиде ред и на батерията-да ама НЕ,нямаше едни възлови елементи-тръбички 3 на брои които свързват маркучите с батерията.След разговори по телефона на някакъв универсален номер се стигна до споразумение че те не са пратили необходимите елементи .Е пратиха ги- и какво-3 криви тръбички които вече са били използвани преди това с изхабена резба и съответно абсолютно нищо не стана/от твърд метал и изхабена резба и месингова глава която обилно отделя стружки/.Модела беше на Явор-привлекателен дизаин/вероятно откраднат от някоя по добра марка/ в комплект с мивка и дървена дъска и дървен слот за ножове,които в интерес на истината са с добро качество /Е хвърлих я непотребната батерия и си купих нова на Тека /и вече сме хепи. Та имаите едно наум при покупка на такива скрити неща които не можеш да прецениш при първи поглед от *Явор*!!!!

 58. Стойне Василев каза:

  Здравей bobi и добре дошъл на сайта. Преди описаната случка мебелна къща Явор доста са ме разочаровали, както и мои близки. Наистина мебелите са им евтини, но са доста некачествени, да не говорим, че повечето не са български, а китайски.

 59. kalin каза:

  никога пове4в ниама да отида я явор супер некоректна фирма .пора4хме спалня по пора4ка срока беше 27 работни дни на 30 се обадих да видиа какво става те ми казаха 4е няма да е готова и в сладва6тите 2 седмици дано фалират

 60. Николай Велков каза:

  Посещавайки магазина на околовръстното ( гр София) попаднах на управител тип – селски хитрец – комплексар …! Със съпругата ми си бяхме избрали една настолна лампа която се оказа освен че е последна но и повредена 🙁 Та носиме я ние на касата с подмолното съдействие на въпросния ,,елемент” и настойчиво почти истерично ни се предлага лампата да бъде ремонтирана от техни хора !? ОК обаче вече мина един месец от както сме я оставили ( като вече ходих два пъти на място) и нито обаждане ,, ни вопъл ни стон ” а м-ду другото като отидох втория път да питам какво се случва се оказа че не им е много ясно какво точно чакам … ШОК … Оставам с впечатлението (от нелошата ми интуиция изострена от много опит) че този уред просто си е бил за някой от магазина изненадан че ще има желаещи да купят дефектна стока ! Вече съм прежалил лампата но както се казва винаги има едно НО !!! Предистория – Три месеца преди това реализираме оборот от 3.200 BGN ( две спални гардероб нощни шкафчета скрин огледало матраци и рамки за тях) !!! Отивайки в магазина до надлез Надежда купуваме пак последен лампион ( определено доста екзотичен и красив) и пак повреден но го взимаме на момента със спазарена добра отстъпка и избягваме момента от по-горе ! Няколко седмици по-късно купуваме от магазина на околовръстното две карини и си харесваме още една НО се оказва че картината не се знае колко струва … пак проблем . Отказват ни веднъж . На другия ден предлагаме да закупиме най-скъпата картина в магазина и да им я подариме на мястото на тази ( която дори няма и рамка но просто я харесахме) и пак мрънкане мислене неяснота бягане ! На следващия ден жена ми отиде( аз бях зает) да се срещне с управителя защото само той можел да каже : -Да или не . Чака тя 40 минути въпросния M…F… а той обикаля наоколо и се прави на най-заетата бизнес фигура за 2013г след което излиза с някаква девойка може би на … обяд часът е около 13.30 и така и не пожелава да отдели от така ,,драгоценното” си внимание на чакащия го К.Л.И.Е.Н.Т. ! На това унижение ли му викаха … А … ??? Пратих един имейл до така наречения им ,,централен офис” но какво от това . Там явно не четат такива неща .Сигурно бързат . Оборот трябва да се прави !? Важно е ! Но е по- важно КОЙ ПРАВИ ОБОРОТА г-да млади ,,МЕРИНДЖЕИ ” ? КОЙ ? КОЙ !? ( и както се казва : – И те така с магазините Явор )

 61. Николай Велков каза:

  Пропуснах да споделя че без да искам направих реклама на магазин Явор на околовръстното тъй като по Коледа намерих портфейла на една жена която направо пребледня като и го поднесох пред касата където тъкмо се готвеше да плаща ! Няма да го забравя защото и казах : – Все пак на Коледа стават чудеса – нали !? Всички се смяха развеселени а тя беше на върха на щастието ! Та ето как ще си спомня тя за магазина – положително а по-горе съм посочил ето как ще си спомням аз за магазина -ОТРИЦАТЕЛНО !!!

 62. velizar petkov каза:

  Здравейте,

  От няколко дни се занимавам с господата от мебелна къща “Явор”
  Поръчахме ъглов диван на 15 12.2013г и от магазина ни увериха че дивана ще бъде доставен да 30-35 календарни дни,дивана пристигна след 53 календарни дни,обясниха ми че нещо не съм разбрал за срока.
  3 часа след доставката седнах на дивана и нещо под мен се счупи,веднага се обадих на посочения в гаранционната кара телефон и декларирах че искам да върна дивана а от магазина да ми върнат парите,след два дни дойдоха много културни момчета и казаха че ще вземат дивана и ще го ремонтират защото по закон нямам право да искам връщане на парите,след моят отказ да предам дивана и след разговор с завеждащия рекламацията,обещаха в рамките на 5 дни да поправят дефекта.
  Днес 8 дни по-късно половината диван е в Явор и след като днес отидох да си потърся правата “Мениджъра”повика Полиция за да ме помолят да напусна магазина.
  Дивана ще си получа до 30 дни от датата на взимане и нямам други права.а до получаване на дивана ще с моята съпруга ще спим на земята защото така казва закона.

 63. Стойне Василев каза:

  Здравейте г-н Петков,

  За съжаление, тази статия не накара мениджмънта да подобри качеството на услугите, които предлага. Преди една седмица ми се обади приятел, който прочел този материал и реши да ми се оплаче от мебелна къща Явор. Той, когато разопаковал кашоните с мебелите установил, че липсват части от тях, както и повечето крепижни елементи. “Любезна” служителка му обяснила, че така пристигат от Китай и тя не е виновна за нищо. Предложила да му сменят мебелите, но нямало гаранция, че и в другите няма да липсва нещо. И ако така се гради имидж на коректен търговец…

 64. vagabonti каза:

  Здравейте, оплакващи се! Искам да питам, колко взимат за качване в другите магазини? Вашият сайт е официален документ, така ли? И вашето мнение е от гледна точка на професионалист, който е използвал всекидневно в работа с клиенти техники за обслужване от книгите? Така ли е?

 65. Neli Evgenieva каза:

  Здравейте,

 66. Neli Evgenieva каза:

  Здравейте, внимателно иачетох всички коментари и забелязавам колко са злобни без изключение. Да прав е господин Василев да реагира така в ситуацията, защото са накънение интересите му, но вие обръщайки голямо внимание на човешкия фактор, защо нито един от вас не можа да отчете грешката на служителката, че не е предложила нищо повече освен извиненията си на клиента на това, че мениджърите не са роботи, а хора които в дадена ситуация невинаги реагират така, както е редно. Да, но всики се нахвърлихте, защото само това чакате. Ежедневно в такива големи вериги служителиуте са унижавани многоратно и на мен ми се е случвало, защото съм работила в тази сфера. Клиентите искат д получат цялото внимание на света, а за сметка на това да се държат пренебрежиелно и гадно – но това е съдбата на тези служители ще кажете нали?
  Показателно е, че макар и по-късно служителката се е свързала с господина, това не е фирма, на която не и пука за клиентите, но на клинетите не им пука за никого, а няма разлика между тях и служителите всички сме хора. И защо господина не е отговорил веднага, че не желае да приеме предложението дадено му от служителката, ами е трябвало да мисли половин час значи той не е оъзнал до този момент колко е обиден от поведението, не е решил окончателно че няма да бъде клиент,значи след разочарованието вечерта за Явор е съществувала малка вероятност той да остане клиент на марката, но след обаждането на следващиея ден, след повтроното извниение той вече е убеден че няа да бъде повече клиент на марката. Ето виждате ли какво се случва, колкото повече те ухажват, токкова повече ги ненавиждаш ами зао да е така, та нали точно това сте искали господин Василев???

 67. Neli Evgenieva каза:

  Всички перфектни моля за извинение, това вече е достатъчно да ме наплюете както трябва. Зашовядайте. Мноо ми е интерсно дали всички въвъ всеки момент сте толкова перфектн, колкото искате бъдат околните с вас. пак казвам , че от гледна точка на правилата а обслуване на клиенти иамте право. Но от човешка гледна точка никой от вас умници не се замисля, че веки човек се случва да сгреши. Едни зивинявай не е достатъчно, но не е налично арогантно поведение нали? На голяма част от мениджърие на ниските управленски равнища не са им делегирани голеи права отнасящи се до отсъпки.

 68. Аз каза:

  Хм… Мебелите им са китайски ? Все си мислех, че в България все още можем да правим мебели – тоест да сковем 5 дъски. Нима този “Явор” е някакъв долнопробен търгаш, който с едната ръка купува китайско за 1 лв. а ми го продава на мен за 8 ? Май не заслужават парите ми, нито пък вашите. Сега дано някой кавал от “меринджеите” на Явор да дойде тук и да ни развесели с цитати от закона…

 69. Ева каза:

  Понякога е важно и друго да се знае : вярно, клиентите са винаги на първа линия, но не и когато ти се държат просташки. Не всяка сделка трябва да е на ВСЯКА ЦЕНА !
  Българите, за да имат култура на обслужване, трябва да притежават и култура като клиенти 🙂

 70. Снежанка Стоичкова каза:

  Изразявам крайното си възмущение и съжаление, че се доверих на фирма Явор за поръчка на спалня и кухня. Не бих препоръчала на никого да поръчва обзавеждане от тях. Изключително недружелюбно и непрофесионално отношение към клиентите. Започвам с поръчката – никой не благоволи да определи цена за монтаж при поръчката. След това започна меко казано “изнудване”. 120 лв. монтаж на кухня 2,20 м + 5 лв изрязване на контакт + 20 лв за изрязване на плот за котлон + 20 лв изрязване на плот за мивка + сума за свързване на уредите към тока + ….да не изреждам всички плюсове… Време за изработка 45 дни + 1 седмица за да ни включат в графика за доставка + 1 седмица за да се запишем за монтаж. Помолихме за доставка след 17,30 часа. Отговориха ни, че не може. Пуснах си отпуск, също и мъжа ми. Извиках работници да качат “безценните” мебели. Стоим и чакаме…Цял ден. Е, в крайна сметка доставката е в 18 часа. Непрофесионално и без уважение към клиентите работят. За последните три години обзаведох три жилища – никъде не срещнах такова отношение. Надявам се да няма проблеми до края и всички части на мебелите ми да са в кашоните.
  Е, поне вече знам никога и нищо повече от Явор!

 71. Потърпевш от кухня - 2014-2015 каза:

  Здравейте,

  поръчах кухня(с доставка и монтаж) от Мебелна Къща Явор( в магазина в гр. София, ж.к. Младост) и сключих договор в средата на Май 2014, на стойност няколко хиляди лева, заплатени на 100% при подписването(най-голямата ми грешка).
  По договор всичко трябваше да е приключило в срок от 45 календарни дни.
  Монтажа на кухнята започна Окт 2014 !!!(дървенията за кухнята беше доставена в началото на Юли 2014 и до Окт 2014 стоеше опакована в нас, чакаха да се достави техническия камък за плота)

  И до ден днешен драмите продължават …

  След множество грешки от тяхна страна(няма да влизам в детайли тук, ще ги изчакам още малко и ако не оправят нещата, ще напълня форумите с подробности и снимков материал).

  Дек 2014 – все още сме без нормална кухня.

 72. Aleks каза:

  Попаднах на този материал, тъй като току що седнах на новия диван и нещо пукна. След оглед установих, че един от подлакътниците е изместен, т.е. стои на криво ..и няма как да си го оправя 🙁
  Няма никакви данни на сайта им освен да си ги оглеждаме като ги докарат.
  Просто нямам думи-диванът е на 1 ден точно.

 73. Ина каза:

  И аз пострадах от магазин Явор, но не си потърсих правата. Миналата година си купих трапезна маса и столове от тях. Когато дойдоха и ги разопаковах видях че плота на масата е дефектен. Той е МДФ и имаше кякакви петна. Нямам кола и трябваше с такси да я връщам, да се разправям, но можеше и въобще да не я приемат обратно и да ми върнат парите. Опитах с разни препарати, но нищо не стана и петната така си останаха. Не мисля повече да вземам нещо от тях. Просто не е честно все пак аз дадох пари.

 74. Р. Миткова каза:

  Здравейте ,

  и ние сме вече от статистиката на прецаканите в този магазин Явор.Поръчахме си маса и столове преди 2 месеца, днес най-накрая ни ги доставиха , но УВИ столовете уж по поръчка , бяха толкова надраскани и изтрити , че от самолет си личи , че са мострени, а уж чакахме да ни ги направят по поръчка , писахме рекламация и там ни написали , че рекламираме само 1 стол. Ей, големи измамници са! Сега ще чакаме уж да ни ги заменят , но ……… и това не е всичко , масата , поръчали сме си маса с размери 130/75 , но за съжаление те в поръчките си не пишат размери и ни докарали 130/90 , защото кода на масата в нашата поръчка при тях е такъв размер, НИЩО не можеш да докажеш и тука се напихме студена вода, а бе изобщо ситуацията е плачевна. за 400 лева маса и нищо , сега си имаме маса ама не и тази която искахме. Не можело да я върнем, не можело това, може само да ти вземат парите и това е. НИКОГА , няма да си купя нищо от този магазин,

 75. Стойне Василев каза:

  г-жо Миткова,

  Грешки се случват, но е важно отношението към клиентите какво е. В Явор то изобщо липсва и чуваш само оправдания.

 76. Дидо каза:

  И аз съм един от изпатилите си от тази фирма. За поръчката на мебелите ме бавиха около два часа, с уговорката, че политиката на фирмата е до 40 дни да са готови, поръчах много мебели, също така им обясних, че бързам и се надявам да са коректни. След като се прибрах видях, че на разписката пише 50 РАБОТНИ дни ДО СКЛАД. На 40-ия ден се обадих и ми казаха, че не знаят за никаква моя заявка и че не им фигурира изобщо в базата данни. След това се оказа, че заявката ми изобщо не е пусната и ако не ги бях потърсил, чрез мои познати хора, понеже те не се поинтересуваха за моята заявка, започнаха да я изпълняват. На 55-ия работен ден заявката пристигна – резултат – объркани дръжки на гардероба и спукана табла на спалнята. Това е най-некоректната фирма, която изобщо не заслужава да бъда на пазара, искрено съжалявам че си оставих парите, времето и нервите при тях!

 77. Пешо каза:

  На мен ми обясниха, че ще ми се обадят един ден преди доставката за уточняване на час, но обаждане нямаше! Обадих им се и те заявиха, че се обаждат един час преди доставката. Това означава да чакам цял ден, докато някой не благоволи да ми се обади, примерно в 16 или 17ч.

  ПОВЕЧЕ ТАМ НЯМА ДА СТЪПЯ !!!!!

 78. Димитър Христов каза:

  Здравейте,

  Аз също искам да кажа няколко думи за мебели Явор, поръчани на 2-ри ЮЛИ 16 г. до днес 11-ти Септември не са готови, какви ли не обяснения чух, след две просрочени дати на получаване, далеч след 45 работния ден обявен за максимален срок за изработка, едно от баналните обяснения беше, че нямало място в камиона и за това ще останат за другата седмица, евентуално !
  Смятам да се обърна към комисията за закрила на потребителя, не бих препоръчал тези мебели на никой !

 79. Анонимен каза:

  Много съм разочарована от мебелна къща Явор – Варна . Направихме поръчка през ноември 2016 и до момента не бе изпълнена . Успяхме да си вземем капарото , но отношението на служителите е под всякаква критика . Никога повече няма да отидем в магазина им .

 80. Димитър Д каза:

  Здравейте,

  С цел да предпазя и други потребители от ГРЕШКАТА наречена МЕБЕЛНА КЪЩА ЯВОР, ще разкажа и своя опит с тях. На 30 Януари поръчахме Маса и столове. Днес 13 ЮНИ 2017 нямам нито доставка нито върнати пари, макар че вече повече от 4 седмици си търся парите. Също така имам и постановление от КЗП, в което те разпореждат че съм в правото си за разваляне на договора с ЯВОР и да ми върнат парите, но пари няма. Правете си сметка, като поръчвате от тях.

 81. Петър каза:

  НА 10 06 2017 Г ПОСЕТИХ МЕБЕЛЕН МАГАЗИН ЯВОР ГР ПЛОВДИВ НА УЛИЦА КНЯГИНЯ МАРИЯ ЛУИЗА 72, ТАМ ХАРЕСАХ ЕДИН ЪГЛОВ ДИВАН С СВЕТЪЛ ЦВЯТ НЕЩЩО КЪТО СВЕТЛО МАСЛЕННО СИНЬО , ОК . ДОИДЕ И УПРАВИТЕЛКАТА НА МАГАЗИНА И ТЪИ КАТО И КАЗАХ ЧЕ ХАРЕСАХ ПРОДУКТА С НЕЯ СЕ РАЗБРАХМЕ ЧЕ ЩЕ СЛОЖИ ЕТИКЕТ НА ДИВАНА ЧЕ ПРОДУКТА Е ПРОДАДЕН ! ТАКА ДО ТУК ДОБРЕ ПЛАТИХ СИ СТОКАТА И ОПРАВИТЕЛКАТА МЛАДА ЖЕНИЦА , МИ КАЗА ЧЕ ДО 10 РАБОТНИ ДНИ ДИВАНАТ ЩЕ МИ БЪДЕ ДОСТАВЕН , РАЗБИРА СЕ ПЛАТИХ СИ ПРЕВОЗА И КАЧВАНЕТО . На 16 06 217 г СТОКАТА МИ БЕШЕ ДОСТАВЕНА . НО КОГАТО СЛЕЗНАХ ДА ГИ ПОСРЕЩНА ПРЕД ВХОДА ВИДЯХ С ОГОРЧЕНИЕ ЧЕ ТОВА НЕ БЕШЕ ДИВАНАТ КОИТО АЗ СИ ХАРЕСАХ ТОВА БЕШЕ ДИВАН С НЯКАКЪВ ТЪМЕН ЦВЯТ НЕЩО КОЕТО НЕ ТОВА БЯХ СИ ХАРЕСЪЛ ! ЗАПОЧНАХА РАЗПРАВИИТЕ С ОПРАВИТЕЛКАТА НА МАГАЗИНА ПО ТЕЛЕФОНА , СЪЩАТА МЕ УВЕРЯВАШЕ ЧЕ ТОЗИ БИЛ ДИВАНА КОИТО СЪМ ХАРЕСЪЛ И ЧЕ ТОИ В МАГАЗИНА ИЗГЛЕЖДАЛ ТАКА НО НА СЛЪНЦЕТО НАВЪН ИЗГЛЕЖДАЛ КАФЯВ . ХАИДЕ ХОЛЪМ АЗ НЕ СЪМ ДАЛТУНИСТ С НОРМАЛНО ЗРЕНИЕ СЪМ , И МОГА ДОБРЕ ДА РАЗЛИЧАВАМ ЦВЕТОАТА ГАМА . НО УПРАВИТЕЛКАТА ИСКАШЕ ДА МЕ НАКАРА ДА КАЖА НА ЧЕРНОТО БЯЛО ! И ДА ПРИЕМА ЧЕ ДИВАНАТ Е СЪЩИЯТ КОИТО АЗ СЪМ СИ ХАРЕСЪЛ . И ЗАПОЧНАХА РАЗПРАВИИТЕ ,ЕСТЕСТВЕННО АЗ ОТКАЗАХ ДА ПРИЕМА ДИВАНА КОИТО МИ БЕШЕ ДОСТАВЕН , ТОВА МИ КОВСТВАШЕ ОТНОВО ХОДЕНЕ ДО МАГАЗИНА НО ОПРАВИТЕЛКАТА ПРОДАЛЖАВАШЕ ДА МИ КАЗВА ЧЕ ТОЗИ ДИВАН СЪМ СИ ХАРЕСЪЛ . Е КОГАТО МОМЧЕТАТА КОИТО МИ ГО ДОСТАВИХА ГО ВНЕСОХА В МАГАЗИНА ЦВЕТЪТ ПАК СИ ИЗГЛЕЖДАШЕ СЪЩИЯ НЕЩО КАТО КАТО КЪФЯВО КОИТО ВЪОБЩЕ НЕ МИ ХАРЕСВАШЕ ! И СЕГА КАКВО ДА ГОВАРЯ ПОВЕЧЕ ШЕФКАТА НА МАГАЗИНА МИ КАЗА ЧЕ НЯМАЛО СМИСАЛ ПОВЕЧЕ ДА НАСТОЯВАМ ПРОСТО ДА СИ ИЗБЕРА ДРУГ ДИВАН И ДА ПРИКЛЮЧВАМЕ . ТАКА И СТАНА НАИСТИНА СЕ КАЧИХ НА ВТОРИЯ ЕТАЖ ВЕЧЕ ДОСТА ИЗНЕРВЕН И ИЗБРАХ ДРУГ ДИВАН , ГОРЕ ИМАШЕ И ОТ МОЯ ЦВЯТ НО БЕШЕ С ЛЯВА НАГЛАСКА , А НА МЕН МИ ТРЯБВАШЕ С ДЕСНА . ТАКА ЧЕ СЕ ПРОСТИХ С МОЯТ ЦВЯТ КОИТО БЯХ ХАРЕСЪЛ САМО ЗАЩОТО НАЙ ВЕРОЯТНО УПРАВИТЕЛКАТА ГО Е ДАЛА НА ДРУГИ КЛИЕНТИ НАЙ ВЕРОЯТНО СРЕЩО НЯКАКВО ПАРИЧНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ . И ДРУГО , ТОВА БЯХА ДИВАНИ С ЛУКС КЛАСА , И НИКАК НЕ ЗНАМ САМО ЗАЩО ПЪРВИЯТ ИМАШЕ ПЕТ ВЪЗГЛАВНИЦИ КОИТО БЯХА В КОМПЛЕКТ С ДИВАНА А ЗА ВТОРИЯТ КОИТО АЗ ХАРЕСАХ МИ БЯХА ДОСТАВЕНИ САМО ТРИ ВЪЗГЛАВНИЦИ , ТОВА Е ИСТОРИЯТА С МОЯТА ПОКУПКА ОТ МАГАЗИН ЯВОР . ТАМ ОПРАВИТЕЛКАТА НА МАГАЗИНА ТЕЛЕФОН НА СОБСТВЕННИКА И БИЛО ЗАБРАНЕНО ДА ДАВА , ТАКА ЧЕ АКО НЕЩО НЕРЕДНО ВИ СЕ СЛУЧИ КАТО НА МЕН МОЖЕТЕ ДА СЕ ОПЛАЧЕТЕ ЕДИНСТВЕННО НА АРМЕНСКИЯТ ПОП , А НЕРВИТЕ КОЙТО ИЗРАЗХОДВАТЕ И ТО С ПЪРИТЕ СИ НЯМА КОЙ ДА ВИ ГИ ПЛАТИ . АКО МЕ Е ЧЕЛ ОПРАВИТЕЛЯТ НЕКА СИ ДАДЕ ТЕЛЕФОНА НА ИМЕИЛ АДРЕСА ЗАЩОТО МИСЛЯ МЕ НЯКОЙ В МАГАЗИНА СИ ПРАВИ КАКВОТО ИСКА И ОЩЕ ЧЕ ТАМ НАИСТИНА СЕ ВЪРТЯТ И ДРУГИ ДАЛАВЕРИ !!!

 82. Николай Велков каза:

  Мдаа виждам че към днешна дата от магазини Явор в София няма и следа … останал е един пършив в Ринг мол.Това е следствие и резултат от неприемливото поведение към клиента . Вижте само тук колко са прецаканите а още колко ли има? За да имаш верига от магазини трябва да правиш оборот както и да си коректен . Логиката на пазара е безмилостна . Тя не търпи ,,шикалки” и дрън дрън ярини …потъваш и толкова ! Дано собственика да си е извадил поука и направил нужните изводи .

 83. Ценко Цоков каза:

  Мебели Явор – никога вече. Да се оплача и аз от тази иначе уж “прехвалена” фирма. На 19.09.2917 си поръчах онлайн ъглов диван. Същия ден се свързаха с мен и ми казаха, че точно този го имат наличен в склада. По моя грешка може би съм разбрал че до 10 работни дни ще го доставят. На 12 работен ден звъннах да попитам, и момчето то среща ми каза да изчакам малко (5мин.) след което ми каза ами дивана го има но му била поразена (опит за цитат: ааа на гърба дъската, аааа там където се сяда от долу е дефектно) и ми каза че ще се свържат с мен кога да го доставят. Започнах да чакам и да се изнервям малко, реших да им прочета общите условия за доставка, там пишеш: 20 работни и не по късно от 30 календарни. Ок аз не бях разбрал срока. На 20.10.2017 изтече този срок и звъннах да попитам какво става с дивана, уцелих за мой късмет същия оператор. И го попитах какво става той ми каза: ааа да аз помня вашия случай на дивана му липсваше подлакътника нали така. Запазих самообладание и казаха ДА точно така. Ами след 5 мин на телефона да провери ми каза че до края на седмицата ще се свържат с мен да ми го доставят. Е днес е края на седмицата аз имам рожден ден поканил съм си гости диван няма и тези гости довечера ще спят на земята благодарение на фирма Явор защото съм обеден че те ням да ми го доставят и днеска. Но дори и да сбъркам те не си спазват сроковете за иначе уж наличните им продукти. Е аз повече от тях няма да си купя НИЩО.

 84. Предполагам, че далеч проблема не се изчерпва до самите служители и управителката която най-вероятно няма кой знае какъв стимул освен средностатистическа заплата и минимален процент. Проблемът в България според мен е в манталитета и на служителите и на работодателя които който е силно повлиян от социалистическото ни минало и липсата на разбиране как действа капитализма. Работниците не дават нищо повече от себе си, освен това което се изисква по договор, и то дори това е трудно постижимо когато знаят, че поради липса на кадри нямаш интерес да ги уволниш, а дори и да го направиш, 1 седмица по-късно ще си намерят друга посредствена работа. При работодателите проблема е липсата на каквото и да е отношение към контрола на дисциплината и качеството. Когато има дисциплина, то резултатите винаги са на лице. Дицсиплина се постига когато този който я изисква дава примера който да бъде последван. Липсата на дисциплина и желание за постижения в комбинация с разбирането “да не създаваме проблеми на колега и той семейство храни” водят до тези резултати които сте наблюдавал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.