Как да стана одитор

Идеалната работа
24.12.2011
Какво да правим на бизнес среща?
05.04.2012

Как да стана одитор

Оставате ли често след 5.00 часа?

В една от предишните статии „Авторът…или свързването на точките” стана въпрос, че съм работил в т.н. Big Four (4-те най-големи одиторски компании в света – Ernst & Young, Deloitte, KPMG и PriceWaterhouse Coopers), първоначално като младши, а след това и като старши одитор. Тъй като във форумите има доста хора, които искат да работят в одиторска фирма реших да напиша тази статия. В нея ще се опитам да обясня как се става одитор, каква е разликата между външен и вътрешен одит, защо работата на оперативните счетоводителите е скучна, какво е ACCA и други полезни и не чак толкова полезни неща.

Но, да започнем отначало. Външния одит се занимава с проверка на финансовите отчети на фирмата, т.е. всяка една цифра във тези отчети трябва да бъде потвърдена по един или друг начин. На външен одит подлежат по-големите фирми. Някои малки фирми също се одитират, но обикновено те имат компания-майка в чужбина, която има съмнения как точно се управлява българското й дружество.

Каквото и да си говорим външния одит е свързан неизменно със счетоводство и цифри. Така че, ако си цар на ексел-а и разбираш от счетоводство, това е твоята работа. За да станеш одитор обаче (и особено в четворката), има няколко стъпки преди това. Трябва да кандидатстваш и да преминеш цялата поредица от тестове, задачи и интервюта. И това е само началото. След това, там трябва да се доказваш всеки ден.

   Сега ще ви разкажа как става кандидатстването в 3 от 4-ите фирми. Нека започнем с Deloitte. Там много държат на счетоводството. Един от изпитите е да осчетоводиш около 5 страници операции. За да се справиш трябва или да си завършил или икономическа гимназия (техникум), или в университета редовно да си посещавал лекциите по Счетоводство. Другия изпит е по английски. Не е много труден, но имайте предвид че ако започнете в такава одиторска фирма английския е основен език. Всички документи и работни програми са на него. Често се случва вашия мениджър да не е българин.

Накрая се стига до интервютата. За тях вече съм написал няколко статии. Специфичното при тези одиторски фирми е, че те търсят млади и амбициозни хора и не се интересуват толкова от предишен опит, като тук говорим за позиция Junior, Assistant или както се казва в различните одиторски фирми. Така че на интервюто там трябва да сте много нахъсани и да изглежда, че може да се справите с тежката работа и късите срокове (но за това по-късно).

Другата фирма от Big 4 е KPMG. Там има нещо като смесен изпит по английски, логика и бизнес етикет 🙂 Дават ти един казус на английски с реална ситуация от работата след това. Колкото напредваш с четенето ситуацията се усложнява, започват „да ти звънят” различни колеги и мениджъри, „изпращат ти писма” в последния момент и т.н. Съвета ми е да сте спокойни и да обмислите ситуацията от всички възможни страни.

Ако има въпрос „В петък вечерта ви се обажда мениджъра на проекта и ви казва: Ще дойдеш ли утре да подготвим нещата за срещата в понеделник сутринта?”, правилния отговор е „Да, разбира се”, а не „А не може ли Иван да дойде, аз имам резервация в един хотел”. Въпреки че в работата след това и втория отговор е възможен, но преди да сте получили работата не е подходящ.

Следват интервюта и там каквото сабя покаже. Ако сте одобрен получавате оферта по e-mail-а.

В Ernst & Young нещата започват с регистрация в техния сайт. На него има специална секция, която е за кандидатстващи. След като се регистрирате там ще ви поканят на нещо като представяне на фирмата, запознаване с служители в нея и тест. Той е в две части – английски и логически задачи с елементи на счетоводство. Самото събитие си заслужава (има и кетъринг 🙂 ). Повечето служители не разказват истории как всичко е „цветя и рози”, а реалната ситуация с трудностите, дългите часове изчисляване на някакви коефициенти, но и всички весели моменти след това.

След като започнете там първите няколко седмици е време за обучение. Започвате с първите части от изпитите за ACCA. Това е сертификат, които е международно признат и за да го получите трябва да издържите 14 изпита. Ако сте завършили Счетоводство или Финанси може да се освободите от 4 изпита. Самите изпити са писмени и са на английски.

Този сертификат не е само за счетоводители, както си мислят повечето. Съдържа и доста други теми свързани с управлението на една компания. Въпреки че с него не можете да заверявате финансови отчети в България (за това трябва да сте Дипломиран експерт-счетоводител), ако искате някой ден да станете Финансов директор или поне Финансов контролер, сертификата ще ви е много полезен.

Едно от големите предимства на големите одиторски фирми е именно ACCA. Те ви осигуряват безплатно посещаване на курсовете за всеки изпит, които са доста скъпи. Те също ви поемат всички такси, свързани с явяването ви на изпитите.

След като се явите на ACCA изпитите е време за обучение по методологията на фирмата. Обясняват ви какво е одитор, какво прави той, какво представляват финансовите отчети, как да ползвате софтуера на компанията и др. Това е лесната част. Следва да си изберете (ако ви дадат възможност) в кой екип ще сте. Възможностите обикновено са Финансов, Търговски и Производствен. В които и екип да попаднете има какво да научите.

Един ден, докато си седите в офиса при вас идва някои Старши (Senior) одитор и ви казва, че другата седмица сте „в клиент” и ви дава да подготвите нещо преди това. Честито! Това е първия ви ангажимент. Вашата задача най-вероятно ще е да „равните” някакви сметки. От тук нататък ще ви се налага често да се срещате със счетоводители, особено оперативни. Тяхната работа е по цял ден да регистрират фактури в счетоводната програма. Те дори нямат възможност да видят крайния продукт на тяхната работа, а именно финансовия отчет на компанията. Затова си мисля, че тяхната работа не ми допада особено.

Това което казват, че се учите много бързо в тези одиторски фирми е абсолютно вярно. Попадате на различни клиенти, различни ситуации, различни мениджъри. Слушайте ги внимателно. Дори да не разбирате всичко на момента, някой ден ще го разберете и ще ви е много полезно.

След като мине „сезона” след 31 март, темпото се забавя малко. Приключват се някои одити, подреждат се документи и има малко повече свободно време.

Когато започнете вие сте Assistant 1 (A1), след това на втората година сте A2 и ако всичко върви нормално и тези над вас са доволни в началото на третата година вие ставате Senior. Това означава, че вече „водите” сами малки ангажименти. Тази година  като Старши одитор е много важна, защото се научавате да ръководите екип, да делегирате, да организирате срещи и др., т.е. придобивате soft skills.

Като заключение мога да кажа, че работата в Big 4 е тежка, но си заслужава. Уменията и знанията, които ще придобиете са безценни. А и след това като кажете, че сте били там ви гледат с други очи.

Вътрешния одит има много допирни точки с външния, но залагат на различни неща. Външните одитори гледат цифри, вътрешните – процеси. Вътрешния одит разглежда различни процеси в компанията и дава препоръки как да се подобрят и да станат по-ефективни.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

37 Comments

 1. Теодора каза:

  Интересна статия. Впрочем аз се явявах за длъжност Assistant v Deloitte, но не ме повикаха да започна работа. След месец ми отговориха, че всъщност нямали нужда от хора за тази длъжност, но щели да ми се обадят, ако имат. Но аз си мисля, че не ме взеха, понеже дамата от HR отдела ме гледаше доста изпитателно като и казах, че харесвам динамична и предизвикателна работа. Каза ми: “Тази работа е изцяло административна. Свързана е предимно с преводи. В такъв случай за колко време може да ви заинтригува”. Аз и казах, че ще се справя, а тя само повдигна вежди 🙂 Малко след това започнах работа с румънски и английски в търговска фирма с производство. Търсех клиенти в чужбина…с шефът ми си говорехме изцяло на английски.

 2. Твоя отговор щеше да е идеален, ако кандидатстваше за Audit Assistant. За тази позиция това е най-важното – да си надъхан. За преводи може би са търсили улегнал човек, който да не се интересува от странични неща.

 3. Антон каза:

  От много време търся възможност да “плювна”, по така наречените “Големи” одиторски компании.
  Разберете добре! Това са международно лицензирани пладнешки разбойници! Ако искате на истина да танете добри икономисти -пътя минава през производството. Не ставайте бройлери поради честолюбие и суета! Икономика не се учи в техникум, нито на “лекции по счетоводство”. Отнема годни и трябва да ти е в кръвта. Тогава няма как да ти е скучно счетоводството. А на гения, написал горе изложеното, бих искал да кажа – има брилятни счетоводители “оперативни”, които ще му забодат едно “перо” в гъза и ще го продадат за патка на пазара.
  Икономиката е страст, а счетоводството е магия!!!!

 4. Антон, търсенето ти приключи. Давай и оплювай на воля 🙂

  Както във всяко стадо и в “Големите” има мърша. Аз лично съм бил свидетел на току що завършили с два месеца одиторски стаж да дават акъл на Главни счетоводители. Извинявал съм се на клиента за държанието на моя колега, а него съм го дръпвал настрана и съм му обяснявал, че това е недопустимо.

  Прав си, икономиката не се учи в техникум или на лекции по счетоводство, но това помага все пак.

  А че има брилянтни счетоводители – това е факт. Но има и много магьосници, които водят такова счетоводство, че наистина ти трябва много страст за да го разгадаеш 🙂

 5. Антон каза:

  Уважаеми (ако нямаш нищо против да те наричам така) колега,
  бието определя съзнанието или обратното е фундаментален диаелктичен въпрос, в частност,на който нашата наука е основана и дава известни обяснения на животът ни, такъв какъвто е.
  Аз никога не съм желал да бъда одитор, защото съм “фронтовак” и така се чувствам полезен. Което, разбира се не значи , че одоторите не са полезни също. Ние сме две старни на една и съща монета- дуализъм. Но истинската ни същтност е да служим. И то не на предприятието , в което аз работя, а ти в съответната Одитория. А именно на обществото, ползвайки знанията си. Поради туй, а както и опита, който имам ми дават това основание да “плювна”, но то не е срещу теб уважаеми колега. Приблизително от същото време имам и желанието да инциирам сбирщина на хора с икономичска мисъл, здрава и трезва. И веднага ще ти обясня защо. Аз имам дете ( надявам се и ти или поне планове да имаш), което е обречено да расте в тази държава. И повярвай ми, няма кой да промени нещата, ако не хората със здрава мислъл и знания. В подкрепа на моето твърдение ще ти дам мой e-mail – a_kafe@yahoo.co.uk. Ще се радвам да ми пишеш.
  Не съм любим никого, въпреки 423 сметка. И все още настоявам, че трябва да се търси пресечната флексабилна точка, между начисленията и паричния поток.

  Поздрави,
  Антон

 6. Аз ли нещо не разбирам или последния коментар на Антон е малко… разхвърлян 🙂

 7. Теодора каза:

  Велик образ, да не се крие професор Вучков под псевдонима Антон? 🙂

 8. Колега,
  Ни най-малко съм се засегнал от Вашия коментар. И аз съм на мнение, че за да се помогна на обществото като цяло, всеки трябва да си гледа неговата си работа, независимо дали е одитор или фронтовак. Дете още нямам, но мисля по въпроса 🙂

 9. Или поне негов студент 🙂

 10. Владимир каза:

  Здравейте Г-н Василев,
  Бих желал да Ви попитам горе-долу колко процента от работата на вътрешния одитор е свързана с постоянно седене пред компютър?
  Благодаря Ви.

 11. @Владимир – определено това е най-интересния въпрос, който съм получавал за вътрешния одит. Отговора е зависи от сферата на компанията и как всяка фирма разбира що е вътрешен одит. Но в общия случай работата свързана със седене пред компютъра е може би 90%. Останалите 10% са свързани с пътувания, интервюта с колеги, участие в срещи, проверка на документи и други.

 12. Владимир каза:

  Аз съм студент и скоро завършвам. Проблемът ми е в това, че си търся работа в областта на финансите, която не изисква от мен да работя постоянно пред компютър (поне в по-голямата си част). Иначе съм съгласен да работя зад бюро, да анализирам напечатани документи, да решавам казуси, да правя аналитични изчисления – добър съм в математиката. Освен това обичам да общувам с хора, да се движа, да чета книги и да се занимавам с интересни неща. Но компютърът не ми е страст!
  Ще се радвам да прочета вашите предложения.

 13. @Владимир – това, което описваш е работа като външен одитор. Щом си добър в математиката и искаш да пътуваш и да се срещаш с нови хора – това е работата за теб. И там има работа с компютър, но е доста по-малко.За съжаление (или не) работата, свързана с финанси е предимно седене пред компютъра. Ако искаш работа извън офиса, освен външен одитор ти предлагам професия, свързана с търговия или някакъв друг тип посредничество.

 14. Владимир каза:

  Много ви благодаря г-н Василев.

 15. Илиян каза:

  Здравейте, статията представя нещата по интересен начин. Аз съм вътрешен одитор в една компания и ми предстои подготовка за сертификация. Това ще ми помогне ли да получа някакви практически знания и да стана по-ефективен в работата си? Има ли някъде стажове за вътрешни одитори в големи компании, тъй като аз нямам голям опит, а очакванията към мен са доста високи?

 16. Здравей Илиян, за трета поредна година в ДЗИ ще има стажантско място във Вътрешния одит. Ако имаш някакви въпроси, ще се радвам да ти отговоря.

 17. Здравейте Г-н Василев 🙂 Аз също имам някой друг въпрос спрямо одиторската дейност. Може би, ми е малко рано,но все пак искам да се информирам по-обстойно.Аз също съм се запътила към икономическите длъжности. Едва тази година ще кандидатствам, и смятам да е в икономически университет в това съм твърдо убедена. Искам да запиша финанси, а след това 5-та година на магистратурата да е одит,но точно там ми идва проблема. Не съм добра с английския нито в математиката..имам известни притеснения,че именно това може да ми попречи за реализирането ми .Не знам все още дали ще се ориентирам за вътрешен или външен одит,но много държа да стана одитор ..Можете ли да ми кажете как стоят нещата с българските одиторски фирми, каква е тяхната реализация и дали ще е голям пропуск, че не съм много на ”ТИ” с математиката и и английския език.
  Благодаря предварително 🙂

 18. Стойне Василев каза:

  Здравей Жанет, права си че математиката (или по-точно счетоводството) и английския език са важни за да станеш одитор в една от големите одиторски компании. Но, има добра новина за теб – имаш цели 5 години, за да подобриш знанията си. Има огромна разлика между вътрешен и външен одитор. Докато външния одитор се фокусира върху финансовите отчети, то вътрешния разглежда всички процеси в една организация. Дали има реализация – само ще ти кажа, че където и по света да отида факта, че съм работил в Big 4 ми носи големи позитиви.

 19. Нико каза:

  Здравейте, г-н Стойнев,

  аз съм се насочил към този тип дейност и имам няколко въпроса към вас относно сертифицирането ми. В момента не мога да избера кой от двата типа сертификат би ми бил по-полезен: CIA или CFSA. В момента работя в банка , но бих искал да си повиша квалификацията , а защо не и да започна в някоя от Big four. До колкото разбрах от ваишите чудесни анализи по темата CIA e точно вътрешен одит, а CFSA по-скоро е за външен тъй като е по-насочен към цифрите и анализа. Правилно ли съм разбрал? Бих желал да попитам също така, с някои от двата вида сертификати ( а защо не и двата ) дали бих могъл да работя и в други финансови институции освен Big four, например банки?

  Благодаря Ви предварително!
  Поздрави!

 20. Стойне Василев каза:

  Здравей Нико,

  За начало, Стойнев е баща ми, а аз съм Стойне. И двата сертификата са свързани с вътрешния одит и контрола в една организация, като CIA е световния сертификат №1 за вътрешните одитори, а CFSA е по-скоро като надграждане към него за хората, които искат да придобият повече знания по-конкретно за финансовия сектор и основните му принципи. Ако искаш да работиш като вътрешен одитор ти препоръчвам да започнеш със CIA.

  Ако желанието ти е да работиш като външен одитор в Big4 за препоръчване е да започнеш с ACCA, въпреки, че ако работиш там, така или иначе ще го започнеш.

  И накрая, основния въпрос, който може да обезмисли предишните ми разъждения – Защо ти трябва сертификат? Просто ей така да го имаш? За знания или като предимство при кандидатстване за конкретна позиция (засега никъде не са задължителни, а и това би било незаконно)?

 21. Нико каза:

  Благодаря за отговора,

  трябва ми и за двете от една страна за натрупване на знания , а от друга за по-лесно започване на работа. Аз също си мислих да започна първо със CIA и едва след това да се насоча към CFSA. Да,много бих искал да започан в Big four, но факта, че съм се насочил първо към тези сертификати дали би имало негативно отношения при подаването ми на документи, щом те предпочитат ACCA? Относно последния сертификат, знам , че той се състои от 14 отделни изпита и би минало доста време преди да го придобия. В момента нямам никакъв, а много бих искал да придобия заедно със знанията и сертификат за да мога да имам възможност да кандидадствам на по-добра позиция за работа. Не съм сигурен , че в момента някой от Big four или дори в одитен отдел на някоя банка биха ме извикали на интервю без някой от тези сертификати. За това и се насочих пътвоначално към CIA и CFSA за да имам тази възможност. В последствие както и Вие казвате ще започна и ACCA, поне такива са ми плановете , но не съм сигурен дали правилно съм се ориентирал. Какво е вашето мнение? Извинете ме за объркването в името.

  Поздрави!

 22. Стойне Василев каза:

  По-принцип има известна разлика мужду вътрешните и външните одитори и е добре да имаш само една цел (поне засега). Ако целта ти е да станеш вътрешен одитор – започни със CIA, а ако искаш външен ACCA. Не е необходимо да придобиеш сертификатите, когато кандидатстваш. Това, че си ги започнал се гледа също с добро око.

 23. Янко Михалков каза:

  Здравейте!
  Може би е по-отдавна тази статия и коментарите тук, но сега попаднах на този материал. От доста време се опитвам да израстна в сферата на финансите и счетоводството. До тук съм натрупал няколко години опит, занимавам се от 2007г, работя като счетоводител в счетоводна къща и правим всичко – до годишното приключване, изготвяне на ГФО, ГДД, не сме само оперативни счетоводители, а и доста често се сблъскваме с различни казуси. Завършил съм икономически техникум, после и висше икономическо образование, две магистратури по “Финанси” и по “Счетоводство и одит в нефинансови предприятия” – от две различви ВУ в България. По-скоро тук имам въпрос към автора на статията, която изчетох преди малко. Въпреки че може би най-високото стъпало в тази професия, по нашите ширини, е именно да станеш одитор и да си вся и всьо в морето от цифри и казкуси… Позамислям се тогава дали е подходящо да кандидатствам в някоя от тези компании или други техни български еквиваленти. Начина на работа е може би повече насочен към хора без опит и масово току-що завършили студенти с много хъс. Не, че аз го нямам, но може би тук – за мен по-подходящо би било да си утвърдя знанията, полезно би било да положа изпитите за АССА и да се надявам на senior позиция. Май ми трябва нещо като професионално ориентиране хахахах

 24. Стойне Василев каза:

  Здравей Янко, с радост ще се опитам да те насоча, но накрая избора си е твой. Правилоно си се ориентирал, че големите (а и не само) одиторски фирми търсят току-що завършили надъхани студенти, за да вършат “черната” работа – обработка на голям брой справки, често със стотици хиляди, даже милиони, редове. Т.нар. асистенти или джуниъри получават за една година толкова знания, колкото за 5 години в университета. Това се дължи най-вече на записването им в АССА и вътрешните обучения, които са доста интензивни и на високо ниво. Втората година вече тези младши одитори са се ориентирали малко в обстановката и започват да им дават малко управленски задачки – да ръководят някой малък ангажимент (по-малка компания с ясен и сравнително прост бизнес-модел).

  След втората година, ако са били достатъчно отдадени на работата, младите джедаи (ъъъ джуниъри) стават синиъри. Започват вече да водят повече ангажименти под строгия надзор на мениджърите. След около 3 до 5 години тези синиъри стават мениджъри, а след още поне толкова години може някой от тях да стане партнър.

  Този път, който ти описах не е задължителен и компаниите правят всичко възможно все повече хора да отпадат към върха. Защо? Защото високите позиции са скъпи като заплати, а и на клиентите. 80% или повече от работата може да се върши от хора с 1-2 години стаж и не си струва да има много синиъри, още по-малко мениджъри.

  Не се обиждай, но от счетоводител с опит много трудно се става одитор, поне според мен и на база моя опит. А и не ти трябва, ако ме питаш. Компаниите също не гледат на тази възможност с добро око. За да те вземат на по-висока позиция, трябва да имаш стаж като одитор. Ако го нямаш, ще започнеш от начало. Струва ли си?

  Според мен, продължи да се развиваш в това, което правиш. Изкарай ACCA (не е лесно, аз още го мъча, но не знам дали ми трябва вече), после кандидатствай за финансов директор, след това за изпълнителен. Накрая си направи собствене консутантска фирма или счетоводна и почни всичко отначало.

  Това е моето виждане по въпроса. Ако искаш, може да се видим и ще поговорим за нещата, които те интересуват. Телефонът е в секция Контакти.

 25. Кристина Василева каза:

  Здравейте Г-н Василев, аз съм се насочила към този тип дейност и имам въпрос към Вас. Тази година завършвам икономически техникум и ще кандидатствам в университет (специалност счетоводство и контрол), но ще е задочно понеже се записах на програмите за CIMA към IHR, също и ще работя в една счетоводна къща като оперативен счетоводител. Въпреки че е рано, съм решила да изкарам магистратура в чужбина и да се пробвам в някоя от т.н. Big Four тук в България. Въпросът ми е, според Вас, приема ли се в такива големи компании някой завършил задочно бакалавърска степен?
  Също, за да стана одитор преди това каква магистратура ми трябва, трудов стаж, сертификат? Не знам точно накъде трябва да се ориентирам.

  Благодаря Ви предварително!

 26. Д.М. каза:

  Здравейте! Много хубава статия! Имам голямо желание да се върна в България (завършвам икономика§счетоводство в Лондон тази година) и непрекъснато следя възможностите в големите 4. За жалост, е трудно да се намери информация коя компания предлага най-добра работна атмосфера и в коя е най-динамично и интересно, затова кандидатсвах във всички. От E&Y и ме поканиха на интервю + тестове следващата седмица за Junior Auditor. Имам представа какво представляват счетоводните тестовете тук, но предполагам, че няма да имат нищо общо? Може би ще е най-добре да се свържа с HR отдела и да попитам?

 27. нур каза:

  Завършила съм магистратура външен одит. Каде в българия мога да кандидатствам за работа?

 28. Стойне Василев каза:

  Здравей нур, на първо място, според мен, трябва малко да поработиш върху правописа. А иначе одиторски фирми в България има много и зависи какво търсиш.

 29. Иво Йорданов каза:

  Здравейте г-н Василев,

  Завършил съм Технически университет преди години – но обстоятелствата не ми позволиха да работя по специалността си – занимавам се с изработването на уеб страници. Имам си собствена фирма, но напоследък нещата не вървят – нещата са доста динамични – променят се непрекъснато(клиенти се отмятат, не плащат или просто не търсят услуга), което ме кара да се позамисля по въпроса за преквалификация. Одиторската професия ми се струва стабилна, а и виждам мои приятели, които са доволни от онова което правят. Счетоводството не ми е стихията ( въпреки, че последните няколко месеца имах проблеми с моята лична счетоводителка и трябваше да научавам и да правя някои неща сам…. ).
  Предполагам , че онова, което ще е подходящо за мен е може би вътрешен одит ( за следене на процеси ) – имам желание да изкарам курсове / платени разбира се/, но нямам някаква конкретна цел за работа в Big4. Разбира се мога да работя с хора и не се притеснявам от това.

  Можете ли да ми препоръчате място, където да изкарам такива курсове, които биха ми дали втора професия ?

  Поздрави,
  Иво

 30. Стойне Василев каза:

  Здравей Иво, за начало има огромна разлика между вътрешен и външен одит. Big 4 са компании за външен одит. Там счетоводството и финансите са почти задължителни. За вътрешен одитор ти препоръчвам курсовете на Института на вътрешните одитори в България и сертификата CIA. С него шансът да си намериш работа е много по-голям.

 31. Петър каза:

  Здравейте!
  Тук постоянно се отклоняват от основната тема, но аз искам да задам въпрос точно по нея. Ако прекарам 2 или 3 години в компания от голямата четворка по посочената програма каква би била следващата ми правилна стъпка в развитие според вас.
  Или другия въпрос ако се развиеш там работното ти време отново ли си е 12 часа, защото в един етап ще имаш семейство и..искам да попитам и през лятото натовареността тотално ли пада или е просто нормална

 32. Стойне Василев каза:

  Здравей Петър, след няколко години в Big 4 нормалната крачка е или като CFO в по-малка фирма, или както направих аз и доста други колеги – към вътрешния одит. Това за работното време зависи много от човека – имаше мениджъри, които работеха повече от хората под тях, както и такива, които правеха по максимум 1-2 часа над работното време. За лятото също е относително – по принцип работата пада драстично, но път тогава се подготвяш за изпити, архивираш си ангажиментите от предишната години и т.н. Аз изтеглих късата клечка и лятото бях на дю дилиджънс на една банка.

 33. СК каза:

  Здравейте, г-н Василев,

  Следващата година ще бъда трети курс студент, специалност БА. На кариерните събития на института присъстват често представители на Big 4 и смятам, че имам добър шанс за летен стаж при тях следващата година.

  Моят казус е такъв – имаме семейна счетоводна кантора, не особено голяма (бих споделил повече информация на лично). След като “изкарам годините си” в големите 4 и, ако всичко върви по план, възможно ли е да използвам този бизнес като основа за развитие свързана с одитиране? Опитът и посоката на развитие в големите 4 подходящ ли е за тази цел? Като цяло реалистичен и възможен вариант ли е развиването на този бизнес? С риск да греша – ACCA (външен одит?) или CIA (вътрешен одит?) би било по-полезния вариант? Чувал съм че одитирането в България е “затворена професия”, вярно ли е и за какво точно става въпрос?

  Искам да отбележа, че тази статия и коментарите към нея ми бяха изключително полезни, тъй като единствения добър източник на информация свързан с развитие в тази сфера досега ми беше сайт свързан главно с Американско и Канадско счетоводство. Радвам се, че намерих този тъй като искам да планирам бъдещето си.

  Чакам отговора Ви с нетърпение,
  СК

 34. Стойне Василев каза:

  Здравей СК,

  За да се ориентираш в обстановката и да придобиеш ценни знания и умения ти трябват минимум 3 години в някоя от Big 4 компаниите. През първите две си асистент, а след това ставаш старши одитор. Наученото може да ползваш като основа за счетоводна и одиторска дейност. Ако искаш да станеш ДЕС и да заверяваш отчети не ти трябва ACCA (предимно за външен одит, но е много по-обхватен). Този сертификат може да го вземеш за около 3-4 години, ако взимаш по 4 изпита на година – не е лесно, но не е невъзможно. CIA е само за вътрешен одит и, според мен, няма да ти свърши работа за счетоводната ви кантора.

 35. Иван Георгиев каза:

  Здравейте, г-н Василев,

  аз съм студент в УНСС и съм присъствал на Ваши публични лекции в университета. Много бих се радвал, ако получа Вашето лично мнение и препоръки на въпрос, който леко се отклонява от основната тема “Как да стана одитор”. Без съмнение тази професия, подобно на счетоводната изисква сериозен интелектуален потенциал, инвестиция във време и усилия. Темата, по която аз искам да отворя е “Заслужава ли си вече да стана одитор/ счетоводител”.
  Ако ми позволите да изложа и аргументи по-долу, на мнение съм, че вече не си заслужава. Нито като нает персонал нито в самостоятелна практика.

  Нови законодателни промени (ако бъдат приети в този им вид на есен) в ЗСч и ЗАдв ще ощетят страшно много професиите. Със ЗАдв ще се отнеме много от сегашната присъща дейност на счетоводители- консултации, справки и тн. Клиентите все по-често ще се обръщат към адвокати за услуги, които досега са били в счетоводния абонамент- сериозно оскъпяване за клиента, предвид големите адвокатски такси. С новите промени в ЗСч, положението ще стане по-неблагоприятно и за одиторите. Ще се облекчи счетоводството на много фирми, а за много фирми ще отпадне задължителната заверка на годишния финансовия отчет. Това означава автоматична загуба на клиенти за одиторските предприятия и смятам по-ниски цени (на и без това ниските) за счетоводните услуги. Съответно по-ниско заплащане към наетите на трудов договор в тези фирми или по-скоро освобождаване на хора.
  Работата в големите професионални консултанти като Биг 4 и др. не е никак лека задача. А доколкото съм чувал за заплащането не е вече нищо особено като за ниво София и е прекалено тежка работа за дългосрочна кариера (или поне за повечето). Величията от Биг 4 отдавна не са такива каквито са били преди кризата по отношение на възнаграждения към персонал, социални пакети и др.
  Като заключение, стартирането като служител в счетоводна или одиторска фирма като изключим знанията, не мисля, че ще е толкова доходоносно начинание (не че досега беше кой знае колко, но това е друга тема). А за излизането на пазара със самостоятелна практика ми се струва обречено дори и за специалисти с голям опит. И в този ред се въртят моите мисли, г-н Василев, заслужават ли си усилията и труда според Вас? Докато преди за мен нещата бяха по-скоро 50:50 (харесваше ми характерът и начинът на работа, но заплащането бе несравнимо и незаслужено поне според мен по-ниско от колеги юристи или ИТ специалисти напр.), сега особено след готвените промени тотално загубих мотивация да се развивам.

 36. Емилия каза:

  Здравейте!Прочетох и съм съгласна с мненията,че работата в някоя от BIG 4 ще ми даде много знания и опит!Все още не съм много ориентирана как точно се процедира.Въпросът ми е,тъй като все още съм учаща,как да се подготвя за тези интервюта?

 37. Анелия Динева каза:

  Здравейте,
  започвам работа като стажант одитор. По принцип трябваше на започна като старши одитор, но ми поискаха при назначаването сертификат, а аз такъв нямам и се получи много неловко.Имам 30 години работа като финансист и ръководител финансов отдел.Ще Ви помоля, да ме насочите, къде и какъв е редът за получаване на сертификат за вътрешен одитор. Ако е удобно, ще очаквам отговорът Ви на посоченият имейл. Много ми е спешно и съм доста притеснена. ?.Благодаря предварително, успешен ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.