Казус: Силата на „политическите” решения

Мотивация и коледен бонус
13.12.2011
Мебелна къща Явор – НИКОГА повече
13.02.2012

Казус: Силата на „политическите” решения

Коджабашев цял ден не излезе от кабинета си. Трябваше до края на седмицата да даде оценка за представянето на всеки от служителите си. В ума му изплуваха различни моменти и случки, които му помагаха да вземе правилното решение. Естествено, той не разчиташе само на това. През цялата година си водеше една таблица с междинни оценки за всички.

Стараеше се да е максимално обективен, но когато стигна до оценката на Йордан леко се смути и започна да оглежда формуляра внимателно, като го приближаваше и отдалечаваше, все едно търси петно върху него. Видя, че Йордан предишните две години има оценка 4 (която е над средната при скала от 1 до 5). Коджабашев обаче прецени, че Йордан с нищо не се е отличил тази година и реалната му оценка трябва да е 3, която беше също добра оценка.Обикновено, той взимаше бързо решенията си, но този път продължи да мисли. Знаеше, че последните две години оценките на Йордан не са били реални, а са били „политически”. Това означава, че точно по време на годишното оценяване на Йордан му е трябвала по-висока оценка и той я е получавал. Миналата година предишния шеф на отдел „Продажби” му беше писал оценка 4, за да има основание да го прехвърли в международните продажби. На Йордан, обаче не му хареса там и той пак се върна в стария си отдел. Годишната му оценка, обаче остана същата. Преди две години ситуацията е била подобна. Тогава „основанието” за „политическата” оценка е да се увеличи малко заплатата на Йордан.

Коджабашев се чудеше как да постъпи. Не можеше да каже на Йордан, че оценките не са били реални, защото ще компрометира предишните двама ръководители. Но и служителя ще изтъкне, че предишните две години е имал по-висока оценка, а сега – по-ниска. Коджабашев не знаеше как ще се отрази това на мотивацията на неговия служител. Другият вариант – Йордан да получи пак оценка 4 по „политически” причини, нямаше да е честен…

Знам, че читателите на блога са хора с опит и ще съм ви благодарен, ако помогнете на Коджабашев да реши този казус. 

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

14 Comments

 1. Оценка заради самата оценка е самоцел. Ако това ще ми донесе повече пари и няма да разсърди персонала ще му пиша 6. Ако 2 ще го накара да работи повече ще му пиша 2. Все тая, всичко е според ситуацията.

 2. Съгласен съм, че оценката си е оценка, но тя влияе след това върху служителя. В случая вариантите са два:

  – Коджабашев дава оценка 3 (т.е. реалната) и очаква, че мотивацията поне в началото ще падне. Но ако служителя се отърси от първоначалния „шок” и положи максимални усилия след това, следващата година ще получи заслужена 4-ка.

  – Дава се оценка 4 пак по „политически” причини и служителя е доволен за някакъв период. Но последствията за Коджабашев ще са негативни в дългосрочен аспект. Йордан ще си помисли, че отново е спечелил битката и представянето му ще остане същото, дори може да се влоши, докато се стигне все някога до „реалната” оценка.

 3. Ами,ето го отговора. А има и 3-те вариант. К. му дава 5-ца, йорданов взима бонус 5000лв и с К. делят бонуса :). Сигурен съм, че и този вариант се прилага.

 4. Бтв- нещо не ти работи добре линка за коментари по мейл.

 5. В смисъл ако от мейла кликна на линк ме води на бяла страница.

 6. Мда, това с бонуса е добър вариант. Сега ще го погледна линка за коментарите. 10x

 7. Ами К. да викне служителя и да му обясни, че според него реалната оценка е 3. Но за да не се вдига шум (К. явно е нов или поне отскоро е шеф), ше му пише пак 4, но за последно. Оттук-нататък ако служителят пак иска 4, ще трябва да прави това и това.

 8. Е, то така е било преди това. Именно от тези “политически” решения се е стигнало до тук. А и нали знаеш – другата година я камилата, я камиларя 🙂

 9. Е, ти явно имаш предвид някаква реална ситуация, за която аз нямам всички подробности.

 10. Въпреки че ситуацията е измислена, много от елементите са истински. В следващата статия ще опиша как постъпи Коджабашев.

 11. Plamen Penev каза:

  Цитирам:

  “Йордане предните 2 години ти писах четворки, ама нещо май си се разкиснал, сега ше ти пиша една “мотивираща” тройка, пък до догодина ако го даваш добре може и петица да пишЕМ, от теб зависи. Ако не ти изнася… знаеш как се пишат заявления за напускане!”

  🙂

 12. Проблемът е, че предишните две години друг е писал 4-ките.

  В интерес на истината и аз постъпих така: Пиша ти сега една “мотивираща” 3-ка, пък ако докажеш следващата година заслужаваш повече, с радост ще ти пиша по-висока оценка.

  След това мисля, че мотивацията се покачи малко.

 13. Plamen Penev каза:

  Това че друг е писал 4-ките, странно как съм го пропуснал в условието на задачата… 🙂 Впрочем, да не би ти да си Коджабашев?! 🙂

 14. Само в някой от казусите (като този, например) 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.