Истински фотограф или папарак

Как да си купим действащ бизнес
12.07.2012
Онлайн Арт магазин
20.07.2012

Истински фотограф или папарак

Лято е. Жега. Термометърът вече трайно показва над 35 градуса. Сега точно е времето да ви разкажа една история, която може да ви даде някакви идеи за „бъдещи творчески планове”.

Миналата седмица се видях с една позната, която е сватбен фотограф. Прави и други неща, като различни фото сесии на абитуриенти, някой и друг рожден ден или банкет, но снима предимно младоженци. Има много интересна история – живяла е няколко години в Англия, върнала се е, учила още малко тук, родили са се две момиченца (с няколко години разлика) и сега си ги гледа. Преди няколко години се запалила по фотографията покрай мъжа й, първоначално като любител, но след това решила с това да си изкарва хляба.

Не се бяхме виждали от известно време и я питах как е и какво прави в момента.

– Знаеш ли – започна тя, докато гледаше как дъщеря й рисува нещо с тебешир по асфалта – вече ми писна да се занимавам с това (сватбен фотограф). Явно има и по-лесни начини да се изкарват пари и при това не изискват толкова много усилия.

И тя започна да ми разказва какво точно прави. Ако сватбата е вечерна, отива още на обяд в младоженеца и започва да го снима как се облича, как посреща роднините, после как отива да вземе кумовете, следва дома на булката, ритуална, църква, фото сесия на младоженците и кумовете в близкия парк или градинка и накрая в ресторанта, където прекарва още няколко часа в снимки. Така и се събират около 10 часа работа на ден, като тя може да снима само една сватба на ден, т.е. максимум 8 сватби на месец при пълна ангажираност.

По време на сватбата тя е навсякъде с младоженците, кумовете, сватовете и гостите, като непрекъснато снима, което си е доста голямо натоварване, не само психическо, но и физическо (фотоапарата е доста тежък, а тя носи и още един + няколко резервни батерии). След това през седмицата тя обработва всяка снимка поотделно – гледа я внимателно дали е фокусирана, дали няма излишни елементи, прави й някакви ефекти и преминава на следващата. Тази дейност също е доста изморителна.

Накрая записва всички снимки на един диск, прави му обложка и го дава на щастливите младоженци. Целия този труд струва 300 лева за една сватба. Дали е малко или много, не мога да преценя, но тук трябва да включим като разходи и стойността на професионалните фотоапарати (която никак не е ниска), софтуера за обработка, резервните батерии и обективи и още дребни на пръв поглед, но скъпи консумативи.

Моята позната – фотограф се опитва да снима и други събития, освен сватби, но е много трудно. Хората не са свикнали да наемат професионален фотограф. Тя ми показа снимки от абитуриентския бал на едно момиче. Имаше и фото сесия преди самия бал, но такива събития били рядкост.

– А този Краси Папарака знаеш ли колко изкарва? – ме попита тя, докато ми разказваше за нейната работа.

“Този” Краси Папарака какво прави точно? Стои събота и неделя до една ритуална зала и когато младоженците и гостите излизат от нея той ги снима. Прави доста снимки за 10-ината минути, преди хората да тръгнат към църквата или ресторанта. След това Папарака отива по възможно най-бързия начин до близкото фото ателие и оставя на експресна поръчка да извадят снимките на хартия, а той се връща до ритуалната зала за да снима следващата сватба.

Докато сватбарите са в църквата или се настаняват в ресторанта, Краси дава 20-ина лева на едно момче за да продава снимките, като има няколко подизпълнители за различните сватби. Снимките са наистина папарашки, без обработка, като на някои дори липсва фокус, но за сметка на това всяка снимка върви по 2.50 лева. Цената явно не притеснява гостите и те купуват всяка снимка, на която мога да се разпознаят :).

Така, Краси Папарака използва една ниша (незадоволена потребност) на пазара, от което си докарва доста добър доход. Той може да снима всички сватби в ритуалната зала и ако те са средно по 10 на ден, това прави около 80 сватби на месец. Цифрата е доста условна, защото зимата има по-малко сватби (предполагам), а и не се сключват бракове по време на постите (поне не църковни).

При добри продажбени умения на подизпълнителите могат да се продадат минимум 50 снимки на всяка сватба. В пари това прави 125 лева. Сега ако умножим тази сума по броя на сватбите (80) се получава една много добра сума от 10,000 лева на месец. Добър бизнес, нали? Като единствената първоначална инвестиция е не много скъп фотоапарат. Докато, моята позната дори при пълна ангажираност би си докарала 2,400 лева (8 сватби х 300 лева).

– И аз ще стана папарак – каза накрая тя с лека нотка на ирония.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

14 Comments

 1. Димитър Минчев каза:

  “Снимките са наистина папарашки, без обработка, като на някои дори липсва фокус, но за сметка на това всяка снимка върви по 2.50 лева. Цената явно не притеснява гостите и те купуват всяка снимка, на която мога да се разпознаят”
  Къде се развиват събитията с този т.н. папарак?/интересно е /

 2. bella каза:

  В София, най-вероятно!:)
  Да не мислиш, че другаде се женят толкова много?:)

 3. Много интересен материал, хареса ми 🙂

  Само че не мисля, че папарака изкарва 10к на месец. Първо броя на сватбите – 80 сватби на месец дори за лятото ми се виждат много. Второ, дали на всяка сватба успява да продаде по 50 снимки? Трето, продава ги по 2.50лв, но нали плаща за проявяването, значи печалбата му не е по 2.50лв както го смяташ.

  Според мен папарака ще изкарва по-скоро към 1000-2000 лева на месец (пак зависи за кой град и кой месец говорим).

 4. Конкретната история се развива в София, но съм виждал да се продават такива снимки и в други градове, където съм бил на сватби. Самата ритуална зала е една от “оборотните” в града.

  Всички цифри, които съм дал са много условни (както съм написал в текста), но напълно реални. Сватбите в ритуалната са през 15-20 минути и 10 е средния брой на ден. От сватбите на които съм бил 50 продадени снимки е абсолютния минимум. Случвало се е, когато гостите са над 150, да се продават повече от 100 снимки. Цената също е абсолютния минимум. На една сватба с по-заможни гости цената беше 4 лева за брой.

  Дали въпросния Краси изкарва 10,000 лева на месец – надали, а и не съм му следял оборота. Тази цифра е напълно възможна, но реалната според мен е около 3 хил. лева “чисто” на месец. Разходите за направата на снимките са около 0.30 – 0.40 лв. на снимка, а на момчетата дава по 20-30 лева.

  Разбира се, и моята позната не изкарва 2,400 лева на месец. Тя също има разходи и графика й не е пълен (все пак има много фотографи на свободна практика). Тя ми разказа и една интересна тенденция в нейната сфера. Напоследък било модерно да не се наема професионален фотограф за сватби, а гостите да снимат с телефоните си и после да събират всички снимки 🙂

 5. ceneto каза:

  магураджиите имат един лаф
  чуждата далавера е най-лесна 🙂

 6. Да, тази история е нещо такова.

 7. Иванов каза:

  Такъв папарак съм виждал още преди 6-7 години. Снимките бяха без допълнителна обработка, но въпреки това качествени (може би той беше добър фотограф и апаратът също е бил добър). Също си спомням, че снимките не бяха стандартен размер, а по-големи.

 8. Да, впрочем и аз си мислех, че по-големите размери снимки са и по-скъпи.

 9. Да, снимките са по-големи, но не знам точните размери. Между другото продавачите бяха доста нахални в продажбите.

 10. Теодора каза:

  Аз съм била на сватба, където продаваха на гостите папарашка снимка с младоженците обградени от венец с цветя. Младоженецът побесня и го изгони. Все пак човекът успя да продаде 5-6 снимки докато го видят.

 11. Димитър Минчев каза:

  Подкрепям!

 12. Нина каза:

  Много любопитна статия, но напълно невярна.Нещата с печалбата биха стояли може би така, ако този фотограф снима всички сватби в София и естествено му се гарантира ,че всички снимки ще бъдат изкупени. А това не е така.Първо сватбите не са толкова много и един човек не обхваща всички зали.Второ не може и дума да става да се правят по 50копия и да се продадат всичките.И трето – в София няма такива фотографи, които да взимат по 4 лв на снимка. От доста време няма итакива големи сватби от по 150-200 човека. Практиката е в малък състав от 30-40 човека. И не може да се задължат хората да купят. Всичко е пожелание. Фактът, че има само един фотограф, който прави експресни снимки показва само едно- тази работа не е толкова печеливша, колкото я изкарвате. В противен случай с това щяха да се занимават повече хора. Има едни фотографи при църквата Св.Неделя, които снимат гостите и после изнасят копията след церемонията. Повечето се купуват. Е, на тях им направете сметка, а не на човек, който си изкарва хляба с труд и риск. А и с много разходи. Човекът работи, а не краде. Но явно е качество на българина да гледа в купата на комшията, а не как да напълни своята.

 13. Нина, благодаря ти за коментара. В статията съм описал, че Краси Папарака прави точно това, което правят фотографите при церквата света Неделя и като допълнение съм “направил сметката” 🙂

  Всъщност, добрия герой в тази статия е моята позната, а не папараците пред черквите и ритуалните зали. Но, и тях ги оправдава – намерили са ниша и изкарват добри пари в нея.

 14. Симо каза:

  Тоя Краси го познавам.
  Един нахален копелдак, който ще си изкара боя ако го срешна.
  Изтипоса се на сватбата ми, не можахме да го изгомниме.
  Бута се само между хората и бърка в чантите на жените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.