Инвестиции и спестяване

Лични финанси за всеки
29.11.2011
Нетна стойност – Каква е вашата?
29.02.2012

Инвестиции и спестяване

Спестяването е познато още от зората на човечеството. Тогава първобитните хора са заделяли част от месото на убития мамут, за да имат храна за по-дълго време. След това в библията има история със седем мършави крави, които символизират седем гладни години след изобилието и се стигне до наши дни, където хората спестяват за неща като 42-инчов 3D LED телевизор.

От къде идват вашите спестявания тук няма да коментирам. Моят съвет е да спестявате поне 1/10 част от вашия доход. Аз не винаги спазвам този принцип, защото не съм толкова систематичен и най-често заделям от извънредно получени суми като бонуси и премии.

И така, вече сте събрали известна сума пари, познати като „Бели пари за черни дни” или фонд „И аз съм човек” и се чудите какво да ги правите. А те ви гледат така изкушаващо и ви шепнат неща като нов телевизор, iPhone или онова домашно кино с 5-каналния звук, което е на промоция. Трябва бързо да направите нещо, за да не се озовете неусетно в някой магазин за техника.

Има няколко начина за запазване или увеличаване на спестяванията, които са достъпни за всички:

Под дюшека

Това е най-сигурния начин да запазите спестяванията си, но при определени условия. Трябва да вземете някакви мерки против кражба или унищожаването им като метална врата, детектор за дим и други. Ако сумата е по-голяма е добре да ги застраховате. Лошото е, че крадците стават все по-изобретателни, а както се казваше в една реклама на банка – „Щом ние знаем къде си държите парите, значи всички знаят”.

  Друга разновидност на спестяването „Под дюшека” или в „Захарницата” е съхраняването на парите в обществен трезор, но и там в случай на кражба те са застраховани само до определен лимит. При тези методи за съхранение на спестяванията ви, обаче не може да се възползвате от най-важната способност на парите – да нарастват с времето. Те дори ще намалеят, защото трябва да отделите част от тях за застраховка или годишна такса за трезора.

Депозит в банка

Лично аз го препоръчвам на хора, които нямат много свободно време за да управляват спестяванията си и не притежават задълбочени финансови знания. Депозитите най-общо се делят на стандартни и гъвкави. Стандартните са за вас, ако знаете, че за определен период (например 1 година) няма да ви трябват спестените пари. Аз след като загубих не малка сума от лихва, защото прекратих стандартния си депозит 20 дни преди падежа, предпочитам гъвкавите варианти. При тях получавате по-ниска лихва, но може да изтеглите част от парите си по всяко време без да загубите от доходността.

Обикновено при откриването на депозит не се дължат такси. Освен това, влоговете до 196 хил. лева (или 100 хил. евро) са гарантирани от държавата т.е. ако вашият депозит е до тази сума, в случай на фалит на банката, вие ще си получите цялата сума обратно. Сега остава само да изберете вашата банка и вашия продукт от многото предложения.

Облигации

Облигациите представляват дълг, разпределен на много дялове. Когато на дадена фирма и трябват пари за нова производствена сграда, която струва 1 млн. лева, тя може да издаде облигации на същата сума, като ги гарантира със залог на административната си сграда. Обикновено, лихвите които предлагат компаниите по техните облигации са по-високи от лихвите по депозитите в банките и са за по-дълъг срок (над 1 година).

 Лихвата (или купона) се изплаща на някакъв период (например 6 месеца), като в края на периода си получавате първоначалната сума. Не знам дали стана ясно? Аз не съм почитател на този тип инвестиции. Последните години изобилстват от новини как големи фирми не изплащат задълженията си по облигационни заеми.

Акции

Акциите са дялове от компании, които ви дават определени права. От тях може да спечелите по два начина – или от покачването на тяхната цена или от дивиденти (има естествено и други начини, но те са малко неприложими в България). Аз, обаче, загубих от инвестицията в акции. За грешките при инвестиране в акции прочетете 7-те грешки при инвестиция в акции.

Взаимни фондове

Това са фондове, които инвестират вместо вас. Тъй като вие нямате време да правите анализи и да следите информацията за компаниите всеки ден, тези фондове го правят вместо вас. Понякога вие сами не може да инвестирате в някои активи. Например искате да инвестирате в недвижимо имущество като търговска сграда, но тя струва 10 милиона лева. Тъй като вие не притежавате тази сума отивате във взаимен фонд, който може да я купи. Той разделя тези 10 млн. лева на 1 млн. акции по 10 лева. И така, ако ви си купите 100 акции ставате собственик на 0.01% от сградата. Всичко това звучи много добре, но на практика нещата са различни.

Моя опит показва, че акциите на взаимните фондове се покачват с по-малък темп от пазара при растящ пазар, а при падащ пазар те падат с темповете на пазара. С цифри нещата изглеждат така – вложи ли сте известна сума във взаимен фонд, който инвестира в строителния сектор. В началото акциите струват 10 лв. В края на годината тяхната цена е вече 12 лева (т.е. вашата доходност е 20%). В същото време ако бяхте инвестирали в няколко строителни компании същата сума, в края на годината доходността ви щеше да е 25 или 30%. Това, естествено, е много обобщен пример и има много фактори, но ми схванахте идеята. Обратно при падащ пазар, доходността от взаимния фонд ако е -5%, то и пазара е паднал горе-долу със същия темп.

В себе си

Това е най-добрата инвестиция и в дългосрочен винаги е печеливша. Инвестирайте в образование, курсове и каквото друго се сетите. Дори да няма бърза възвръщаемост, няма със сигурност и да загубите. Особено важно е образованието свързано с управление на парите. Дори загубата ми на борсата я приемам като много ценен урок, който съм научил. И да съм загубил някаква сума, в бъдеще мога да спечеля 100 пъти повече и това ще се окаже нищожна цена.

Като казвам инвестирайте в себе си  нямам предвид само умствено развитие. Инвестициите в здравето и в тялото ви също ще са успешни. Преди Нова година на едно коледно парти срещнах една дама, която изглеждаше на не по-вече от  27 години. Доста поддържана и със стегнато тяло. Личеше си, че отделя част от времето си за физически упражнения. Също и част от дохода си за козметика. Впоследствие се оказа на 36 години. Но тази нейна визия щеше да и носи предимство, каквото и да правеше, както в бизнеса, така и в личния живот. Тогава се замислих, че това е най-сигурната инвестиция – в себе си.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. Аз бих препоръчал на по предприемчивите да инвестират в мини проекчета. Хем ще си намерят хоби, хем това без много напрежение може да нарастне и до бизнес. Примерно ходите си на работа, а вашето хоби е изработката на моделчета на самолети от дърво. Купете си книги за това, след това се занимайте да понаучите английски, направете си сами електронен магазин ( с четене става ), научете как да го популяризирате и привлечете посетители, направете си блог, – така ако развиете дейноста си след година две може да се окаже, че няма нужда да ходите повече на работа, а може да се отдадете на правене на самолетчета. Хора всичко се продава – оня ден гледах камъни да продават в ибей, не минерали ами най-обикновенни камини от морето.

 2. Тони, Тони, все забравяш да сложиш линкове 🙂 Към статията за 7-те грешки примерно 🙂

 3. Мда, тя е coming soon 🙂

  Вече е налична и линка е оправен.

 4. И на мен не ми остава много време от същите тривиални неща (като добавим и основен ремонт на апартамент доскоро), но ми стана интересно за тези проекти. Дай някаква идея, но да не е свързана с моделчета на самолети, че не съм толкова търпелив да ги сглобявам 🙂

 5. Добре, аз съм ти писал мейл с молба за съвет, ще обменим ноухау.

 6. Аааа, сега разбрах 🙂 Имал си предвид днешната статия.

 7. Teodora каза:

  Мисля, че последната инвестиция в себе си е най-важна и най-трайна!!! Между другото на вас тримата блоговете ви са много приятно четиво, постоянно ги следя и научавам много полезни неща. Отскоро и аз започнах свои блог, като част от статиите съм посветила на личните финанси, а останалите на здравословна тематика.

 8. Благодаря ти и ти пожелавам успех на блога. Вече прочетох някои от статиите.

 9. Калина Кавалджиева каза:

  Здравей, бат’Тони! Имам страхотна идея за допълнителен бизнес в свободното време, който може да се превърне в основен след време, ако човек си го постави за цел, и не е свързан със сглобяването на каквото и да било (въпреки, че няма нищо лошо в това, за който го влече). Ако те интересува повече информация, моля, пиши ми на мейла! Блогът ти страшно ме заинтригува и се заемам с четенето на всички статии! Поздравления! И “автобиографията” ти е много впечатлителна!

 10. Здравей Калина и добре дошла в коментарите.

  Винаги съм отворен за допълнителен доход. Добре че не е свързан със сглобяване, че не съм много сръчен 🙂

 11. betty46 каза:

  Звдравейте, наистина инвестицията в себе си е най-важна защото винаги може да те извади от някое положение, което не е освобено благоприятно.
  Имам една съседка, която работи като санитарка в майчин дом. Тя е много притеснена защото заплатата и е малка, но пък пуши. Само пъшка и се оплаква. Мислех си да я попитам защо не е учила за медицинска сестра, сега много се търсят навсякъде по света и у нас. Какъв съвет да дам на такъв човек и има ли смисъл.

 12. Може да й намекнеш, че всичко зависи от нея и няма проблем или ситуация, от която не може да излезе, но в такива ситуации аз казвам нещо, което съм прочел някъде “Когато ученикът е готов, учителя сам ще го намери”.

 13. betty46 каза:

  Да така е! Подобен разговор предстои само чакам удобния момент за да не излезе ни в клин ни в ръкав(за ученика и учителя).
  А по отношение на допълнителния доход имам и аз предложение към теб, но ще го оставим за след някой и друг ден. Само мога да кажа, че това което имам предвид е наистина добро, доходно и стойностно и е минимум за 100 Евро/час.

 14. anna каза:

  Коментарът беше премахнат, защото не е написан на кирилица.

  В него anna пита: специално за малки деца, какво бихте ми препоръчали за спестяване на пари, например детски влог или нещо друго?

 15. @anna – Здравей, ще те помоля коментарите да са на български. Сега на въпроса – първия въпрос е за какво ще са тези спестявания – за образование на детето, за сватба, за първа кола или просто така. Преди да решиш по какъв начин да спестяваш, трябва да си отговориш на този въпрос. Има много изгодни дългосрочни детски влогове и депозити. Те предлагат по-високи лихви от пазарните в момента, но имат определени ограничения при тегленето.

  Другия ми съвет е да направите застраховка злополука на детето, за да сте спокойни, че ако се случи някакъв инцидент като счупване на ръка или крак, ще има кой да покрие разходите. Обикновено, се предлагат ученически застраховки, но те са с много ниски лимити. Ако имате възможност отделете поне 10 лева на година за такава застраховка, за да осигурите детето си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.