Застраховка на жилището

Домоуправител и събиране на месечни такси
28.02.2012
Седмична питанка
22.03.2012

Застраховка на жилището

Застраховка на жилището Снимка:www.sxc.hu

 Имате ли застраховка на вашия дом? Или се сещате за това само някоя вечер, когато си седите удобно на дивана и по телевизията дават разрушенията от поредното земетресение или изгорялата къща на някой, който иска „Държавата” да му помогне да си възстанови дома. И сега логичния въпрос: Кое е по-ценно за вас – жилището или колата? Въпросът май е риторичен, защото повечето хора имат застраховка Каско на автомобила си, но не и застраховка на дома, който са градили толкова много време.

В тази статия щи ви запозная с основните неща, които трябва да знаете за този тип застраховки. На първо място какво може да са застрахова. Това е недвижимо имущество като сгради, вили, офиси, търговски обекти и други, както и движимо имущество като обзавеждане, електроуреди и други.

Както при всяка застраховка и тук има изключения, при които застрахователя не дължи обезщетение. Основните са:

 • Война, бунтове и тероризъм.
 • Неотстранени повреди от по-рано настъпили събития.
 • Умишлени действия или груба небрежност на застрахования.
 • Повреда или унищожаване на документи, ръкописи, ценни книжа, пари в наличност и др. Те също могат да се застраховат, но при специални условия.

Застраховката се сключва на базата на предложение-въпросник, което се попълва от вас. В него се описват подробно всички характеристики на обектите, като площ, година на построяване, цена и др.

Тук има две много важни понятия, които е хубаво да знаете:

–  Застрахователна премия – сумата, която дължите на застрахователя.

– Застрахователна сума – сумата на която е застраховано вашето имущество. Това обаче не означава, че ако цялото имущество бъде унищожено, вие ще получите цялата застрахователна сума, но за това по-натам.

Въпреки че има много начини за определяне на застрахователната сума, като действителна стойност, възстановителна стойност и други, моят съвет е винаги да застраховате имуществото си на реалната пазарна цена или малко под нея. Дори агента или брокера да ви убеждават друго, не го правете. Накрая, ако стане нещо, обезщетението се изплаща от застрахователя (а не от агента или брокера), така че е по-добре да играете по неговите правила.

Стигнахме до основните рискове, които се застраховат. Те могат (и е препоръчително) да са различни за недвижимото и за движимото имущество. За недвижимите имоти най-важният риск, който често дава и името на самата застраховка е Пожар. Той е в т.н. основно покритие и застраховката не може да се сключи без този риск да е включен в нея.

Експлозията също е от основните рискове. Той е особено подходящ, ако имате бойлер вкъщи или използвате газ за отопление и готвене.

Следващите рискове обикновено не са включени в основното покритие, но в зависимост от случая е хубаво да се включат някои от тях:

Злоумишлени действия на трети лица и вандализъм. Тук се включват всички злоумишлено причинени действия като палеж и взрив, като условието е това да не е с цел кражба.

Под клаузата „Бедствия” са обединени няколко риска, които ви препоръчвам задължително да включите в застрахователната полица. Това са буря, градушка, проливен дъжд, наводнение, натрупване на сняг и лед и измръзване.

Земетресението също е много важен риск. Не се случва често и обикновено не е с голяма сила, но ако все пак се случи щетите ще са много големи. Срещу малка годишна премия е добре да се застраховате срещу този риск.

Друг риск е изтичане на вода и пара. Тук се има предвид спукването или пробиването на тръбните инсталации в сградата като водопроводни, отоплителни и климатични. Като човек, който живее в блок рискът от спукване на тръба на парното не е малък. Ако не сте на първите етажи рискът „Чупене на стъкла” надали ще ви заинтригува.

Аз препоръчвам, ако живеете в блок или кооперация и имате съседи от долу, да включите в полицата и риска „Отговорност към трети лица”. Това означава, че ако например наводните съседите от долу, застрахователната компания ще им изплати обезщетение, а не вие.

Разбира се, застрахователните компании предлагат още много рискове като „Действия на морски вълни”, „Ударна/звукова вълна”, „Имплозия” и други, но помислете добре преди да ги включите, дали риска е реален или е „хубаво да се застраховам и срещу това”.

Движимите ви вещи могат да се застраховат срещу същите рискове, както и недвижимите имоти, но не е необходимо. Пожар, експлозия и токов удар са достатъчни за мебелите и техниката. Тук има няколко допълнителни риска, които може да включите. Най-важният от тях е кражба. Тук обаче има някои уловки. Застрахователите правят разлика между взлом и кражба с технически средства, т.е. ако са ви обрали с шперц, а вие имате застраховка срещу взлом няма да получите обезщетение. Така че четете внимателно описанието на рисковете.

Застраховка Пожар и други опасности Снимка:www.sxc.hu

Най-често застрахователите предлагат движимото ви имущество да се застрахова без опис и без оглед до някакъв лимит (например 3,000 лева). При настъпване обаче на някой от по-горе изброените рискове, вие трябва да докажете с документи (фактури, касови бележки, гаранционни карти и др.), кога и на каква цена сте закупили повреденото имущество.

Ще ви дам един пример. Изчислявате по груби сметки каква е стойността на мебелите и техниката вкъщи. Ако тя е около 5,000 лева, лимита от 3,000 лева е точно за вас. В случай, че пожар унищожи цялото ви движимо имущество, застрахователите действат по следния начин: Телевизор купен преди 1 година за 1,000 лева, към датата на събитието струва 600 лева (сумите са примерни, но принципа е подобен) и застрахователя ще ви даде точно толкова, а не колкото вие сте дали за него. Тук е заложен основния принцип в застраховането – получените обезщетения само да ви компенсират за загубата, а не да се обогатявате от тях. Всичко останало е застрахователна измама.

Важен момент при настъпване на застрахователно събитие е да уведомите застрахователя в посочените от него срокове. В противен случай той може да ви откаже изплащане на обезщетение.

Знам че си мислите „Това не може да ми се случи на мен” и „Колко често се случват тези неща, за да ми трябва застраховка?”. Може би сте прави, но ако се случи по-добре да имате застраховка.

Ако някой иска да пита нещо, което не съм споменал в статията, нека ми пише или да остави коментар.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

36 Comments

 1. Любка каза:

  Преди една-две години реших, че ще направя застраховка на дома си, но ми казаха категорично, че не застраховат срещу земетресение и аз се отказах.
  Това, което си написал ми беше много полезно и ще се заема да проуча възможностите.

  Дали се различават съществено предложенията на различните застрахователи?
  За тези 3000 лева каква е годишната вноска?

  За мен е необяснимо защо никой не се опитва да агитира и набира клиенти, а чакат в офисите си като чиновници.

  Много благодаря за полезните съвети!

 2. Здравей Любка,

  Доколкото знам всички застрахователни компании предлагат риска “Земетресение”.

  Специално при застраховките на дома предложенията са доста различни, най-вече в покритите рискове. За лимит от 3,000 лева за движимо имущество, премията започва от 30 лева и може да достигне до 60-70 в зависимост от покритите рискове. За по-точна информация и за да сравниш цените на различните застрахователи може да посетиш офиса на някой брокер.

  За последното не съм съгласен. Агентите в моята компания са много активни в предлагането на различни застраховки. Просто не са стигнали до теб. Много компании предлагат и посещение на място при клиента.

 3. Maria каза:

  Здравей!
  Интересна тема! Но каквото и да кажем по темата смятам, че основното е, че ни липсва достатъчна застрахователна култура, но това е въпрос на народопсихология и развитие на обществото.
  Имам предложение към теб. (извинявам се, че минавам на ти – без да съм поискала съответното разрешение).
  От известно време работя по темата за застраховките професионална отговорност на лекари и лечебни заведения. Ако ти е интересно предлагам да публикувам няколко публикации по темата в сайта си. Няма проблем, ако искаш, статиите да бъдат като твоя лична реклама или на компанията, за която работиш – това е твое решение.
  Имам и идея за един справочник по темата, специално насочен към лекарите, който бих искала да направя съвместно със застрахователна компания или брокер, но за това по-късно.

  Интересувам се и от застраховките на работодателя за увреждане при трудова злополука.
  Отворена съм да говорим по темата – а продължението оставам на теб.

  Поздрави и успешна седмица!

 4. Здравей Мария,

  До някъде си права, че застрахователната култура е въпрос и на развитие на обществото. Не може да очакваме, че всичко ще се промени за 20 години. Преди 1989 г. застраховките са се плащали, заедно с данъците и хората са ги приемали за такива.

  Не разбрах много добре предложението ти. Идеята ти е аз да подготвя няколко статии, които да са публикуват в твоя сайт или нещо друго?

  За другата ти идея, ако искаш мога да те свържа с хора от моята компания, ако решиш.

  Може да ми пишеш на BatTony@battony.com.

  Поздрави

 5. Теодора каза:

  Много полезна статия. Знам, че апартаментът ни е застрахован, но досега не бях проявявала интерес точно срещу какви рискове. Даже наскоро договора беше подновен. Смятам да го прегледам и да “си сверя часовника” за това точно от какви бедствия и рискове сме защитени. Ако ми възникне някой въпрос, ще го пусна тук.

 6. Ти, най-вероятно, имаш задължителна застраховка, която върви към кредита за жилището. Може би, той покрива само тотална щета, т.е. само ако се унищожи целия имот и не може да се ползва вече.

  Ако нямаш застраховка на вещите в него, е добре да си направиш, особено ако имаш по-нови мебели и техника.

  Ако имаш въпрос – питай тук.

 7. Теодора каза:

  О, вещите в него никак не ме вълнуват. Ползват ги наемателите ми и се амортизират лека-полека. Ако реша да ползвам някои ден апартамента, ще си пренеса други мебели със сигурност!

 8. Това е добре, но ако вещите са твои и им се случи нещо, кои ще ги плати? Ще може ли да си събереш парите от наемателите в случай на пожар, например?

 9. Теодора каза:

  Всъщност, като стана дума, предишните собственици се оказаха паралии и си оставиха голяма част от покъщнината – не им трябвала. Така, че единственото мое там е хладилник на старо за 230 лв. и стара печка – една братовчедка ми я даде за наемателите ми, защото си купила нова. Просто не си заслужава да ги застраховам.

 10. Мда, в този случай, няма нужда от застраховка.

 11. Plamen Penev каза:

  Тази статия напълно ми потвърждава теорията за пословичния мързел на ‘хамериканците… 🙂

 12. Това не го разбрах – как от застраховане на жилище стигнахме до мързела на американците 🙂

 13. Plamen Penev каза:

  Много е лесно. 🙂 Много хора са останали с убеждението че американците са толкова мързеливи и тъпи, че не могат да си сменят една крушка. Но всъщност не е така. Както знаем американците са болни мозъци на тема застраховане, даже кака Дженифър Лопез си е застраховала Д-то… 🙂 Та да дам пример с мързела и крушката: американеца много добре знае как да си смени крушката, но предпочита да си стои на верандата и да си пие бирата докато някой си Хосе или Ivanoff от фирмата за ел. ремонти по домовете върши работата. Като се свърши работата се издава документ в хиляда екземпляра за направения ремонт. На американеца, да го нарека Джон, му е ясно че вдругиден ако къщата му изгори и причината е късо съединение заради дефектна крушка и като се вземе в предвид, че застрахователните компании в щатите използват независими лаборатории за установяване на причината за щетата, в такъв случай Джон вади документа за “ремонта” на крушката и… продължава да си пие бирата… и чака да му платят. Дори и във вариант в който застрахователят откаже да изплати щетите, Джон отива с адвоката си в компанията за ел. ремонти по домовете, провежда се един разговор на тема реномето и репутацията на компанията, и след този разговор Джон отива в най близкото представителство на мерцедес за да си избере тапицерия за новата си кола, после в някоя агенция за луксозни имоти… и т.н.;)

  Та това имах в предвид за мързела, познай откъде и какви пари щеше да види Джон ако си беше сменил крушката сам… 🙂

 14. Вече схванах връзката 🙂 Аз също предпочитам да не правя неща, от които не разбирам много и когато ми се развали нещо в колата отивам при Мечката, който от 5 клас поправя колата на баща му и сега има сервиз.

  Естествено, ако после стане нещо, няма как да го съдя, най-малкото защото нямам “официален” документ за ремонта.

  Сега за застраховките и застрахователите. Много сме далеч от западната практика. Тук ситуацията е малко по-добра от джунгла. Всеки иска да прецака всеки – застрахованите – застрахователя, а застрахователя – застрахованите. Накрая съда решава по някакви си негови правила. Но идеята е, че по-добре да отделиш 100-ина лева на година да си застраховаш дома и имуществото в него, отколкото тези пари да отидат за някаква глупост. Ако се случи нещо – всеки допълнителен лев ще ти е от полза.

 15. Plamen Penev каза:

  Като спомена “официални” документи, би било добра идея да драснеш една тема обясняваща защо е хубаво човек да пази такива документи, дори и в случаите когато се налага да наеме мотокар и бригада хамали за да ги прибере вкъщи или в офиса… 🙂

 16. Plamen Penev каза:

  PS: И да се изискват такива документи… 🙂

 17. Такива истории, за това как един документ ти коства няколко дни разправии, имам доста. Може би ще е интересно да напиша какво трябва да се направи в случай на някакво застрахователно събитие като пожар, наводнение и др. И при тях има някои тънкости с документите.

 18. Любка каза:

  И такааа…
  Започнах практическите действия по избор на застраховка. Трябва да кажа, че имам желание да си застраховам апартамента и освен това – да направя застраховка “Живот и злополука”.
  Отидох в близкия офис на SDI(нали ще ми помагат да избирам според рекламата)и видях офертите им. Те са стандартни и опростени, което до някъде ми спести разсъжденията, но застраховка не направих. Служителката ме посъветва да не правя застраховка “живот” при тях, защото били с минимално покритие, а да отида в офис на някоя от големите застрахователни компании. Само не разбрах какво връщност “избира” човек там?!
  Утре ще проуча Алианц.
  Коства ми време и неприятни емоции, защото все имам чувството, че няма да преценя добре условията, които са описани. Все ме терзае усещането, че ще си дам парите напразно.

  Споделих с моя приятелка за намеренията си и тя изказа мнение, което преобладава в хората. Каза, че ако трябва да ми изплатят някакви пари, ще ми донесат от “девет кладенци вода”, за да докажат, че не ми се полагат или ще са някакви минимални суми. Накрая може и да се откажа.

 19. Защо не погледнеш условията по застраховка Живот в ДЗИ. Компанията има 66-годишна история при предлагането на тези застраховки. Надявам се, че колегите няма да те разочароват.

  За самата застраховка няма какво толкова да избираш. Просто тръгни от месечната вноска, която няма да те притеснява и ще може да плащаш свободно. След това определяш срока – дали искаш да е по-краткосрочна (например 5 или 10 год.) или малко по-дългосрочна (20 или 30 год.). После определяш рисковете. Стандартните са Смърт и Злополука. Има и допълнителни като Тежки заболявания и др.

  Знам че мнението на повечето хора е, че застрахователите са големи скъперници и не плащат. Специално при застраховка Живот не е така. Там правилата са ясни и при изтичането на срока ти ще си получиш застрахователната сума плюс натрупаната към нея доходност. Ако преди това ти се случи нещо, ще получиш точно определена сума, която я има записана в договора като процент от общата застрахователна сума.

  Това е също един добър начин за спестяване. При повечето застраховки Живот може да ползваш част от натрупаната сума още след втората година.

  Желая ти успех с търсенето.

 20. bella каза:

  Привет, Тони,
  смятам, че последното изречение е малко подвеждащо и се надявам дамата да не е приела съвета ти!:)
  Т.нар ползване на парите по затраховка Живот преди изтичане на срока й води само до неблагоприятни последици за застрахованият. Изтеглянето им предварително е договорено в общите условия и там е казано ясно какво значи откупна стойност. В началото на срока на договора/ застраховката/ тази откупна стойност е много неизгодна.И в никой случай застрахованият няма да вземе реално внесените пари. да не говорим за данъците при предсрочно изтегляне.

  Разбира се, това няма нищо общо с изплащане на обезщетения по време на застрахователния срок.
  Колкото до покритията- смърт и трайна загуба биха могли да се покрият и от всяка срочна застраховка /за 1 г/, дори има екстри- временна загуба на трудоспособност, медицински разноски и т.н.
  Не виждам защо човек трябва да затваря пари в спестовна застраховка Живот.
  Колкото до имуществените застраховки-крайно време е българите да се научат да предпазват доброволно имуществото си, а да не се редят на опашки за подаяния от държавата когато стане белята!
  Ясно е, че нямаме застрахователна култура и масово населението прави, от немай къде, само задължителните застраховки- ГО например, но има светлина в тунела.

 21. bella каза:

  Привет, Тони,
  смятам, че последното изречение е малко подвеждащо и се надявам дамата да не е приела съвета ти!:)
  Т.нар ползване на парите по застраховка Живот преди изтичане на срока й води само до неблагоприятни последици за застрахованият. Изтеглянето им предварително е договорено в общите условия и там е казано ясно какво значи откупна стойност. В началото на срока на договора/ застраховката/ тази откупна стойност е много неизгодна.И в никой случай застрахованият няма да вземе реално внесените пари. да не говорим за данъците при предсрочно изтегляне.

  Разбира се, това няма нищо общо с изплащане на обезщетения по време на застрахователния срок.
  Колкото до покритията- смърт и трайна загуба биха могли да се покрият и от всяка срочна застраховка /за 1 г/, дори има екстри- временна загуба на трудоспособност, медицински разноски и т.н.
  Не виждам защо човек трябва да затваря пари в спестовна застраховка Живот.
  Колкото до имуществените застраховки-крайно време е българите да се научат да предпазват доброволно имуществото си, а да не се редят на опашки за подаяния от държавата когато стане белята!
  Ясно е, че нямаме застрахователна култура и масово населението прави, от немай къде, само задължителните застраховки- ГО например, но има светлина в тунела.

  Не бих се доверила на брокер- въпреки,че предлагат широк спектър застраховки на много компании, то далеч не познават и половината от тях. Мисля, че назначените в тях служители, са по-скоро обслужващ на гише, отколкото компетентни специалисти.

 22. Любка каза:

  Според мен коментара на Lella е много то
  чен. Аз направих застраховка на жилището си и застраховка живот -спестовна към ДЗИ, но като си направих някаква сметка – втората я прекратих, защото не е изгодна.

 23. Cinderella каза:

  Привет, Bella!
  Предполагам, че Тони е имал друго предвид. По принцип се приема, че този вид защита е дългосрочна. Основната идея на застраховки Живот е да имат рисково покритие, т.е. ако се случи нещо с теб, твоите близки да бъдат обезпечени. Спестовната част е допълнение. И за да се натрупа някаква сума е необходимо да мине по-дълъг срок от две години. Застраховките Живот, съгласно КЗ, може да ги прекратиш след втората година и да откупиш стойността им. Но тогава наистина не е изгодно. Но в ДЗИ има един продукт, който е уникален на българския пазар, поне според мен. При него може сам да избереш кое е по-важно за теб- да спестяваш или да имаш рисково покритие. Но това, което го прави уникален е, че е като един вид дългосрочен отворен депозит. Когато имаш нужда от средства, можеш да ги изтеглиш, без да прекратяваш застраховката и да откупуваш натрупаната стойност до този момент. Ако пък имаш излишни средства и искаш да ги отделиш, можеш да ги внесеш. Това увеличава сумата, която ще получиш в края на срока на застраховката. Дано не бъркам нещо, но в друга компания подобна застраховка Живот не съм срещала. Мисля, че Тони това е имал предвид, като е написал, че “при повечето застраховки Живот може да ползваш част от натрупаната сума още след втората година”.
  А относно срочната застраховка за 1 година, доколкото съм запозната, имат само рисково покритие. При тях я няма тази спестовна част. Освен това премията, която трябва да се плаща зависи от възрастта. Което ме навежда на мисълта, че ако 10 години подред сключвам такава застраховка, ще ми излезе повече пари, отколкото ако имам договорена постоянна годишна премия за застраховка Живот със същия срок. А пък в края на договора, ще получа и нещо, докато при тези за 1 година- нищо.
  А относно всичко, останало съм съгласна с теб. Нямаме застрахователна култура, не четем общи условия, не се интересуваме какво покрива застраховката, а колко пари струва. И после обвиняваме застрахователите, че не плащат. Ама как да платят като не е покрит даден риск по полицата?! Ето за застраховка имущество, всички компании съм ги проучила. Основното покритие е пожар и природни бедствия. И всички мислим, че земетресение е природно бедствия. Да, ама не. За застрахователите е отделен риск и трябва да се доплати за него. В тази връзка мисля, че статията на Тони е много полезна. Браво на автора!

 24. bella, Cinderella,

  По дългосрочните застраховки Живот обикновено има и спестовна част. Когато мине известен период (обикновено над 2 години) парите от спестовната част могат да се ползват във вид на заем. Това има определени недостатъци, но все пак е възможност, ако ви трябват спешно някакви пари. Дори чувам напоследък, че небанкови финансови институции давали заем срещу полица по застраховка Живот.

  Колкото до откупната стойност, при нейното получаване обикновено се прекратява застраховката и наистина не е много изгодно да се прави.

 25. Любка каза:

  Направих си застраховка “живот” в ДЗИ, която
  прекратих защото реших, че няма смисъл.
  В общи линии условията бяха следните:
  Внасям всеки месец по 53 лв. за по-лесно
  да кажем – 50 лв. За една година ще внеса
  600 лв, от които ще останат спестени само
  150 лв. Мога да тегля от тези пари, когато
  сумата стане над 300 евро и в сметката не
  трябва да остават по-малко от тези 300
  евро. Това ще се случи след четвъртата
  година от внасянето, защото натрупването
  е едва по 150 лв на година.Останалите
  пари, които внасям са за рисково покритие
  Всичко това е срещу 3000 евро при смърт
  и някакви много условни уговорки за лечение
  при болест. Реших, че е по-добре сама
  да си спестявам за тази цел.
  Вярно е, че възрастта има значение, но
  условията не ме удовлетворяват.

  Сега мисля да прекратя и застраховката за
  жилището си към ДЗИ, защото също е
  неизгодна. Състои се от 4 вноски по 37лв
  за цялата година. Включва земетресение.
  Видях почти същите условия към партньор на
  ДСК вноската е 68лв еднократна вноска
  за цяла година.
  Най-голямото нещастие на тези застраховки е,
  че няма кой да разгледа условията и да сравнява
  откъм интереса на застрахованото лице. Когато аз о
  оценявам условията се чувствам все едно, че
  аматьор играе срещу професионалист. Разкриват
  ти само това, което те искат да ти кажат.
  професионалист

 26. Любка каза:

  Извинявам се за лошият вид и грешките на
  написаното, но по някаква причина мога
  да пиша и виждам само половината поле
  на текста за коментар.

 27. Здравей Любка,

  Специално за застраховката Живот ти препоръчвам да си направиш две отделни застраховки. Едната е само рискова и се подновява всяка година, а другата е предимно спестовна. Мисля, че така ще получиш хем високо рисково покритие, хем ще максимизираш спестовния елемент.

  Права си, че комбинираните застраховки Живот изглеждат не толкова изгодни, но не забравяй, че те съдържат най-вече рисков елемент и при събитие ще получиш голям процент от нея преди крайния срок.

  За застраховка на имуществото много важно е дали застрахователя изплаща пълната стойност на пострадалото имущество или си прави някакви негови сметки.

 28. марияана каза:

  здр-те,имам един мн елементарен въпрос;в случай на пожар когато ми изгорят всичките документи как ще докажа че съм застраховала апартамента си

 29. @Марияна – не се притеснявайте. Първо, трябва да имате документ от държавен орган, че е имало пожар и с този документ отивате при застрахователя. Той също има копие от тази полица и ако всичко е наред, ще ви изплати обезщетението.

 30. Радослав каза:

  Здравейте,имам един въпрос : мога ли да застраховам апартамента си за цялата му стойност? Става въпрос за “Земетресения” трябва да ми се направи оглед на апартамента и тогава да се определи застрахователната сума или ? Ако ще Ви е от помощ : 56 кв. м. 3 етаж , стройтелство след 1990 г. тухла в Зона б-18. Тук тези апартаменти вървят в порядъка на 42 000 Е ,дали мога да го застраховам върху цялата му стойност. Благодаря ви предварително !

 31. Здравей Радослав, разбира се, че може да застраховаш апартамента за цялата му стойност. Особенота при риска “Земетресение” е, че в случай на щета се изисква определено самоучастие (до 5%) от твоя страна. Това дали се прави оглед на апартамента или не, зависи от конкретната застраховка и застрахователна компания. Обикновено, оглед се прави при по-високи стойности или при застраховака на домашното имущество на висока стойност.

 32. bella каза:

  до Радослав

  Не можеш да направиш застраховка на имот само за земетресение. Трябва да сключиш основна застраховка за пожар+наводнение и т.н , а след това да мислиш за земетресението. Освен това застрахователните суми /лимити/ по двата риска трябва да са еднакви.
  Разбира се, добре е да се застрахова и имущество- пак за поне два риска- пожар и…кражба. Ако си в апартамент, полицата няма да се оскъпи кой знае колко, ако включих и гражданска отговорност- тук защитаваш своите съседи отдолу срещу евентуално наводнение по твоя вина.
  Изобщо, могат да се избират различни покрития и лимити, не е задължително да се прави оглед, в някои компании се задоволяват само със снимки на имота или опис на имуществото /при това само ако е над 2000 лв/.

  Сега почти всички компании имат летни промоции,при това истински за около 30% възползвайте се.

 33. bella каза:

  Все още смятам, че инвестирането в застраховка Живот със спестовен елемент е глупост. При тези застраховки се получават неголеми застрахователни суми, а клаузите за индексация, само гарантират някакво миниимааааааааааално компенсиране на инфлацията, но пак трябва сам да си платиш. да не говорим за данъците на изхода. вярно, лихвите не се облагат, но такива се начисляват едва след третата година, при това, в символични размери /обяснимо/.
  Рискова застраховка, за 1 г, с ясни правила.
  Малко парички за доброволно здравно осигуряване.
  И, задължително разумна застраховка на имот, кола и т.н

 34. Цветан каза:

  Здравейте имаме застраховка на на къщата и имуществото преди около месец падна падна гръм и ми изгаря компютъра и телевизора. Отремонтираха ги и изорелите части бяха пратени при застрахователя заедно с другите документи. След 3 седмици ни пратиха писмо че не могат да изплатят ремонта понеже нямаме документ за собственост а (машините са доста стари и не пазим документите).Та да попитам в тази ситуация защо не правят опис на имуществото или е някаква поредна измама. Преди година и половина при токов удар изгоря ЮПС–а на компютъра тогава изплатиха ремонта без да търсят такива документи (за собственост) .

 35. Стойне Василев каза:

  Цветан, има два варианта за застраховка на движимо имущество. Първият е като сума. Например, избираш си 2,000 лева за застрахователно покритие и ако стане нещо, това е максимума, който ще получиш. Вторият вариант е с опис на всички обекти, които искаш да застраховаш. И в двата случая трябва да притежаваш документ за собственост, който гарантира, че те са твои и посочва дата на производство или закупуване. Може би за UPS-а са ти направили някакъв компромис, но тези документи са задължителни, особено ако е избрана сума за покритие, а не по опис.

 36. Янко каза:

  Здравейте,относно документ за собственост, който гарантира, че те са мои .
  1 Ако фактурата е на друго име а веща ми е подарък .
  Тя мой ли е? При унищожение ползвам ли застраховката?
  2 Имам застраховка на домашно имущество от 6 г. застрахователната премия е все една и съща сума.
  При събитие пак ли за телевизор купен преди 1 година за 1 000 лева, към датата на събитието струва 600 лева?
  Ако е на 5-6г. би трябвало да струва 5 лв. Може ли да се иска обезщетенията да са със същите вещи а не с пари?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.