Бизнес лаборатория "Пракитчески финанси за стратегически решения"

Създай онлайн магазин за ръчно плетени уникати: Името
06.02.2013
Как се работи по европейски проект с минимален бюджет
13.02.2013

Бизнес лаборатория "Пракитчески финанси за стратегически решения"

И преди съм ви разказвал за една инициатива, наречена Бизнес лаборатория (или Business Lab). На нея се решават реални проблеми на бизнеса. През февруари лабораторията ще се занимава с въпроса как финансовият анализ може да бъде полезен за вземане на стратегически решения, например за бъдещето на една или друга бизнес линия.

Реалния казус е от TBI Info и неговия управител Юлиян Маслянков. Той касае стратегическо решение как да бъдат преструктурирани бизнес линиите на компанията с цел растеж и рентабилност. Казусът ще се решава с методология, която е част от Академията по финанси за нефинансови мениджъри (вижте как може да спечелите един от двата ваучера за 75% отстъпка в тази статия).

Заповядайте на 13 февруари от 18.00 часа в Business and Networking Club (това е новия проект на създателя на Софийската Бизнес Общност – Георги Миленчев) в София на ул. Златен рог 16, ет.2. Входът за лабораторията е 15 лв. до 12 февруари. В деня на събитието цената ще е 20 лв. Местата са ограничени поради интерактивния характер на събитието.

Запазете своето място сега: http://sabitie.bg/event/285

Kaзусът

Сега ще ви разкажа малко за фирмата. TBI Info управлява портфолио от различни бизнес линии – внедряване на софтуерни системи за бизнеса, поддръжка на специализирани информационни системи и консултантски услуги в сферата на ИТ и лизинг на служители в ИТ сферата.

Мениджмънтът на компанията е пред решение как да преструктурира операциите на съществуващите бизнес линии, така че да може да генерира растеж и да повиши рентабилността си. “Пътеката” за решаване на казуса започва от финансов анализ на всяка от бизнес линиите.

Ролите

В ролята на “Проблемен” ще бъде Юлиян Маслянков – управител на TBI Info, а вие като “Любопитните” ще участвате заедно с фасилитаторите експертите в решаването на казуса. Фасилитатори на събитието ще бъдат Светлан Станоев от Бизнес Института и Георги Миленчев от Софийска Бизнес Общност/Business&Networking Club. Очакват ви много интересни 3 часа изпълнени с провокативни въпроси и интересни дискусии.

Допълнителна информация за любопитните

TBI Info поставя казус за решаване за това “Как финансовият анализ може да бъде полезен за вземане на стратегически решения, свързани с бъдещето на нерентабилни бизнес линии?”

За компанията

TBI Info е учредена през 2002 година, първоначално да предоставя ИТ услуги на компаниите от групата на TBI. Към днешна дата TBI Info разполага с екип от около 37 души и бизнес линиите на компанията могат да се групират в следните три основни групи:

• Business Insurance Application Consulting (BIAC), където TBI Info предоставя outsourcing/leasing на специализирани служители в ИТ сферата. По тази дейност компанията работи единствено с един клиент – BIAC Austria, компания от групата Vienna Insurance Group.

• Поддръжка на инсталации на INSIS – специализирана застрахователна информационна система. По тази бизнес линия TBI Info обслужва един клиент – ЗАД Булстрад.

• Oracle Financials – внедряване на ERP и CRM решения. Тази бизнес линия е исторически първата и компанията има над 10 клиента, свързани с нея. Към същата бизнес линия мениджмънтът разпределя и други по-малки проекти, напр. CRM системата Siebel.

Ситуацията

За последните няколко години пропорциите в обем работа, приходи и рентабилност съществено са променени. Най-новата бизнес линия – BIAC, съществено доминира портфолиото от дейности на компанията, оформя облика и изисква съществен фокус на мениджмънта. От друга страна, исторически основната им дейност, свързана с Oracle Financials, осезаемо е загубила позиции в портфолиото от дейности, а и генерира съществена загуба за компанията. Финансовата информация свързана с трите бизнес линии е както следва Финансов отчет.

Казус за решаване

Мениджмънтът на компанията е пред решение как да преструктурира операциите на съществуващите бизнес линии, така че да може да генерира растеж и да повиши рентабилността на бизнеса. Друго стратегически важно решение пред мениджмънта е как да изгради диверсифициран портфейл от дейности и клиенти, така че да излезе от пълната зависимост от единствените клиенти от групата на “майката” (BIAC Austria и ЗАД Булстрад).

Конкретните въпроси, поставени за решаване са следните:

1. Как да се подходи и какво следва да се отчете във финансовия анализ с цел вземане на решения, свързани с бъдещето на бизнес линиите?

2. Как да се подходи и какво следва да се отчете (не-финансови фактори и предпоставки) в стратегическия анализ, свързан с бъдещето на бизнес линиите?

3. Как да изгради диверсифициран портфейл от дейности и клиенти?

4. Как да подходи с губещата дейност?

Ако финансите са ви страст, независимо дали имате образование в тази сфера или не, заповядайте на тази Бизнес лаборатория, за да участване в решаването на реален казус.

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.