Стъпка 7: Още една стратегия – на кутиите

Има и друга стратегия, която си струва да представим в този мини онлайн курс. Тя се нарича стратегия на кутиите. Това е стратегия, която се фокусира върху промените във вашите финансови нужди. Тя разделя вашите пари условно на три: текущ доход, сигурност и растеж. След това съчетава вашите активи с вашите финансови цели.

Например, във вашата кутия за текущ доход ще има активи, които ще ви носят средства за покриване на вашите ежедневни нужди: от сутрешното кафе до месечните битови сметки. Активите в тази кутия трябва да бъдат с нисък риск и могат да са например облигации с купон на всеки 6 месеца или депозит с авансова лихва на 4 месеца. Може и инвестициите да ви носят годишна доходност, но тогава ще трябва да се справяте по-добре в планирането.

Във вашата кутия за сигурност ще трябва да има инвестиции, които да покриват средносрочните ви финансови нужди. Това може да е покупка на нова кола, обзавеждане, основен ремонт или друго. Обикновено, срокът на тези цели е между 3 и 5 години. Парите от тази кутия може да инвестирате в средно рисков взаимен фонд, който влага средствата предимно в депозити и облигации (около 2/3) и малка част (до 1/3) в акции с потенциал за растеж и дивиденти.

Накрая трябва да имаме и кутия за растеж. Тя ще осигури нашите дългосрочни цели – образование за децата, допълнително пенсионно осигуряване и други. Тук трябва да инвестирате в активи с дългосрочен растеж. Добър пример са акциите на компании като Google – те никога няма да излязат от мода (или поне не скоро).

Стратегията на кутиите е лесен начин да разпределите вашите инвестиции. Макар че този начин за управление на инвестициите не е нов, той ще ви помогне да нагодите вашите активи с вашия начин на живот.

Следваща стъпка