понеделник , 19 март 2018
Kakvo trqbva da znaem kogato zastrahovame jilishteto si

Какво трябва да знаем, когато застраховаме жилището си

Когато правите застраховка на жилището си, трябва да знаете няколко важни неща за това свое начинание:

– Това е сериозно – все пак си давате парите на някой за нещо. Точно така за нещо. И вие трябва да знаете за какво по-точно ги давате- за добър продукт, който да поеме риска вместо вас или просто за нещо.

– Не подценявайте сключването на застраховката- тя е част от управлението на вашите лични финанси.

Как се прави застраховката?

Застраховането е процес – застрахователят се среща с клиента, предлага му рискове, разказва му възможности и вероятности, клинтът се спира на конкретните рискове, компания и т.н., застраховаката се сключва, клиентът плаща и готово – ще кажат повечето от вас. Да, до тук горе-долу е готово, но трябва да се чете между редовете – трябва да се обърне внимание на малкия шрифт. Винаги, когато сключвате полица спазвайте моето златно правило – „Каквото застраховаш в началото, такова ще получиш в края” (в началото и в края на процеса на застраховане, имам предвид).

В началото е при сключване на застраховката, а в края – при евентуално застрахователно събитие, т.е. изплащането на обезщетение. Редно е да знаете някой малки подробности, които всъщност са много важни за края на процеса, но в повечето случаи, когато си сключвате застраховка не ви ги казват и в последствие оставате разочаровани, ако имате събитие. За действията в случай на застрахователно събитие може да прочетете повече в статията „Какво трябва да знаем при щета?”. А сега: малкият шрифт.

Какво да включите и какво не в застраховката?

От основното покритие не може да избягате – обикновено е пожар или пожар и природни бедствия. Основното покритие е минимумът от рискове за сключване на имуществена застраховка. Към основното покритие започвате да добавяте рискове, които според вас биха били удачни да се включат, поради местонахождението на обекта, който застраховате и заобикалящата го среда. Не пестете от рискове. Да, всеки риск се заплаща, но когато те са повече, цената намалява.

Щом сключвате застраховка, е за предпочитане да отделите по-голям бюджет за максимално пълно покритието, отколкото да спестите малко и в случай на събитие причинено от риск, който не е включен в полицата, да съжалявате. Един ремонт, колкото и малък да е, за вас ще е разход, който е можело да бъде платен от застрахователната компания.

Включете максимално повече рискове, които да са без лимити. Лимитът по рисковете означава, че компанията изплаща обезщетение до опоменатия лимит/сума. Примерно: ако имате лимит по наводнение 5,000 лева, случва се събитие в къщата ви, целият първи етаж се измокря и вие трябва да смените паркета на пода във всичките стаи, да пребоядисате всички стени и т.н., и само до тук строителна фирма ви иска 8,000 лева, а от компанията биха ви изплатили максимум 5,000 лева. Разликата от 3,000 лева остава за ваша сметка и вие се питате: „За какво правих тази застраховка, тогава?”. С този пример искам да кажа, че е много вероятно да се случи събитие, причиняващо огромни щети, за които не сте си и помисляли, затова рисковете трябва да са без лимит, т.е. се има предвид, че лимитът им е застрахователната сума.

Как да определите застрахователната сума на имота и какво означава тя?

Всяка застрахователна компания има определен минимум за цена на квадрат имот, според местонахождението му. Това е минимумът под който не е желателно да се пада. Максимум няма, но това не означава, че трябва да слагате нереална цена на имота. Най-добре ще се ориентирате от сайтовете за имоти. Бъдете реалистични в изчисляване на застрахователната сума на имота. Имайте предвид, че застрахователната сума влияе не само при тотална щета, а и при частични вреди.

Много хора слагат сума, която би ги устроила, при частична вреда, казват си: „Те 50,000 лева да ми платят, аз ще се оправям натам” или „Какво толкова ще ми се случи за 50,000 лева? Каквото и да ми се случи, все ще го оправя за тази сума.”, но това е напълно погрешно. Да, защото никой няма да ви ги изплати, ако това не е реалната стойност на имота. Застрахователната сума е стойността на имота, толкова, колкото струва той. И в случай на частична щета на вас ще ви е нужна сума, с която да възстановите настъпилите поражения без да правите компромиси с качество и количество, спрямо състоянито преди събитието.

Базата за застраховане

База, на която застраховате имота. Това никога няма да го чуете от човека, който ви предлага застраховката. Предвид по-горе написаното за компромиса с качеството и количеството, вероятно вече се досещате, че е най-добре за вас да сключите застраховката на база „възстановителна” стойност. Тогава, в случай на застрахователно събитие компанията би ви изплатила сума равна на цената на ново имущество от същия вид със същото качество. В застраховането има много бази за застраховане, но те в момента не са предмет на нашата статия, а и повечето касаят имоти, собственост на фирми.

Самоучастие – какво е това и как ни касае?

Самоучастие или казано по научно му „франшиз” означава сумата или процентът, с който вие участвате в обезщетението си, в случай на застрахователно събитие. Например, имали сте пожар, извикали сте екип на компанията, описали са щетите и идва време за изплащане. По ваши сметки трябва да ви изплатят около 5,000 лева, но те не ви изплащат нищо. Чудите се защо? Ами защото сумата на самоучастието ви е 13,000 лева и тези 5,000 лева не надминават тази сума.

В друг случай: според вас трябва да ви изплатет 15,000 лева, а самоучастието ви е 13 000 лв. и ви изплащат само 2,000 лева, а вие се чудите защо? Защото самоучастието е сумата, с която сами участвате в обезщетението си. Затова внимавайте и задължително питайте дали имате или нямате приложено такова. Всяка компания сама определя дали да има самоучастия или да няма. Възможно е и да си договорите да нямате, не със всяка компания, но със сигурност срещу допълнително заплащане.

Има и компании, които не прилагат никакви самоучастия по нито един риск. Ако ви се предостави оферта от няколко компании за едни и същи застрахователна сума и рискове, но с големи разлики в премията, която трябва да заплатите, обърнете внимание на самоучастията. Те са важен фактор за определяне на цената на застраховката. Какъв е размерът на самоучастията и по кои рискове са приложени, може да прочетете в общите условия на съответната компания за конкретния вид полица.

За Петя Аладжова

Аз съм родом от Правец, но живея в София вече повече от 15 години. Тук съм учила в спортното на ЦСКА с направление лека атлетика, но поради травми в кръста се отказах и дори последната година от средното ми образувание завърших в Правец в гимназията. Някои от съучениците ми са Кубрат Пулев, Станка Златева, Кирил Терзиев, Петър Дачев и др. Още от дете имам афинитет към числата и ме интересува математиката, дори като ученичка съм ходила на олимпиади по математика, но поради амбиции на родителите ми се занимавах със спорт. Не че не го обичам, научил ме е на дисциплина и изпълнение до край, но не е моето място за професионално развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *