сряда , 18 януари 2017
kakva e receptata za uspeshna kariera po jenski

Каква е рецептата за успешна кариера по женски

Книгата „Рецепта за успешна кариера по женски” е написана от жени за жени и включва посланията на успешни дами, подредени и събрани от Кейтлин Фрийдман и Кимбърли Йорио, които са консултанти по професионално развитие.

Ключовите думи от заглавието „рецепта” и „кариера” са в интересно съчетание. Не се бях замисляла, че планирането на успешна кариера може да има рецепта. Но като помисля, използваме рецептата като пътеводител, за да приготвим ястие, козметична маска, лекарство, а защо не и за кариера.

Една рецепта е на база точни съставки, но когато я приготвяме почти винаги добавяме по нещо от себе си и тя става индивидуална и много наша.

Признавам, че интересното заглавие ме привлече. Освен това съм жена, майка и съпруга. Искам да се развивам, да съм удовлетворена, да създавам, да подкрепям и да съм себе си. Търсенията няма да свършат цял живот. Вдъхновението за успех идва след всяка книга като тази.

Мислех си, че за 13 години разнообразен професионален опит съм преживяла доста неща и съм видяла различни корпорации, била съм на свободна практика, работила съм по няколко проекта наведнъж в различни области…

Но…, винаги една книга може да те изненада. И тази определено го направи.

Завладя ме подходът на представяне на информацията. Книгата съдържа много въпроси, които те карат по-дълбоко да се замислиш над нещата, които уж знаеш.

Само си представете какво ви идва на ум, когато прочетете:

ВИЕ ВЧЕРА

ВИЕ ДНЕС

ВИЕ НА ХАРТИЯ: АВТОБИОГРАФИЯ

Винаги съм се гордяла, че моята автобиография е прилежно подредена и опитът ми е реален. Но, след като се докоснах до тази книга, осъзнах, че доброто техническо оформление и точният хронологичен списък по трудова книжка не са достатъчни, за да ме представят като личност и отсрещната страна да избере точно мен.

Да, набиращите персонал избират специалисти, но зад този опит стои човек със собствени качества, знания и умения, които да използва в работата си.

Интересен ми беше плавният паралел между примерите за кариера на жените в корпоративния свят – работейки за себе си и/или работейки за някой друг.

Не се бях замисляла, че дори и когато искам да създам собствен бизнес, е желателно да поддържам актуална автобиография. По този начин, не изготвям план за бягство, а следя развитието си, защото всеки ден добавям нови умения, които пропускам да отбележа, когато представям себе си.

Никога няма да забравя едно интервю за работа, което продължи около 2 часа. И как в процеса на разговора дамата от отдел „Човешки ресурси” ме попита – защо тези интересни начинания, за които говорим сега, ги няма в автобиографията Ви?

Защото това бяха моите допълнителни занимания и интереси. Участията ми като фрийлансър по различни проекти, които ми даваха допълнителни умения, но не бяха част от хронологията в трудовата ми книжка. Това също бях аз и може би показваха най-ясно коя съм всъщност. Но ги нямаше в документа, който бях изпратила, за да се представя.

Най-интересната част от книгата са истинските истории на жени, в които припознах себе си, своите желания, своите страхове и ограничения, които са неизменна част от вземането на решения за това как да се развиваш в бъдеще. Вдъхновяващи са, защото са искрени.

Споделянето на опита и признанието, че никой освен теб не може да вземе решение, не може да го усети, не може да го види през твоите очи, дават много полета за размисъл.

Ти управляваш твоята кариера, ти вземаш решенията, ти имаш контрола. И това между всички постижения, неволи и падения. Ти имаш значение, важна си и можеш да бъдеш успешна, съчетавайки личния с професионалния си живот.

Едва ли мога да опиша всичко, което ме развълнува в тази книга, но има 5 мантри и истини в полза на кариерата, които ще запомня:

  • Присъствайте всеки ден в своя живот и в своята кариера
  • Приветствайте нови начини на мислене
  • Търсете и се възползвайте от промените
  • Използвайте възможностите
  • Бъдете отворени да срещнете вашия нов ментор

Изборът на една жена никога не е лесен. Просто не е в нашата психология. Влагаме много емоция, много грижа за всички около нас. Та нали за това сме жени – да отглеждаме децата си, да сме движещата сила, около която се върти семейството, да сме впечатляващи и изумителни, да сме нежни, да сме силни, можещи и още много други неща. И измежду всички задължения, желания и мечти да намерим начин да сме щастливи, да балансираме, да сме стабилни, да продължаваме напред и да градим бъдеще, с което да се гордеем.

Ако искате да получавате още полезна и интересна информация за предприемачество и лични финанси, запишете се за нашия Бюлетин – над 1,600 умни хора вече го направиха:

Включи се в нашия безплатен бюлетин и получи 2 книги като подарък!

21

За Станислава Иванова

Казвам се Станислава Иванова. Родена в миналия век. Причислявам себе си към групата на „професионалните аматьори“, тъй като по стечение на обстоятелствата проектите, с които се занимавам не са точно това, за което съм учила, но ми помагат да проявявам креативност, да се развивам, да съм удовлетворена, та дори и да се забавлявам. В бизнеса, фокусът ми в последните 12 години е насочен към сектора Индустрия. А именно България да фигурира на индустриалната карта на Европа, чрез въвеждане на нови технологии и успешни управленски практики. В личен план, едно нещо свърших както трябва, както обича да казва баща ми, и това е моята дъщеря. Моят най-добър учител, моето огледало, моята светлина, моята сила и слабост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *