Стъпка 4: Кога да задържим една инвестиция?

Коя е възможно най-лошата инвестиционна стратегия, за която сте чували – „Купи скъпо и продай евтино”, нали?

За съжаление, много „инвеститори” се придържат към нея. Големият въпрос е защо?

Сега ще се опитаме да отговорим на този въпрос. Инвеститорите, съзнателно или не, се доверяват на резултати, постигнати в миналото. Ако техните акции са се представили много добре през последната година, те си самовнушават, че това ще продължи и в бъдеще. И какво правят? Купуват още от тях.

Обратно, ако инструментите, в които са инвестирали са се представили под очакваното, те бързат да се отърват от тях, защото мислят, че това ще продължи и през следващите периоди.

Макар че подобно мислене има място в професионалния спорт (когато даден отбор влезе в „серия” – като ФК Барселона), то в инвестирането ще ви донесе само загуби. Какво пише на всяка брошура на взаимен фонд или друга инвестиция? „Моля, имайте предвид, че посочениата доходност се отнася за минал период, както и че представянето в миналото не е индикатор за бъдещи резултати”, нали?

Как да се избавим от този капан? Ние, вече ви казахме как: Ребалансиране.

Най-хубавото на тази стратегия е, че тя автоматично ви води в правилната посока: да купувате евтино и да продавате скъпо. Ако една акция във вашия портфейл е поскъпнала, ще трябва да продадете част от тази инвестиция, за да запазите първоначалното разпределение на активите, в съответствие с вашия рисков профил. И познайте какво? Вие току-що продадохте скъпо.

По същия начин, ако ваш актив е понижил цената си, вие ще трябва да купите още от него, за да се върнете в първоначалното съотношение. Вече се досещате какво стана, нали? Купихте евтино.

Благодарение на тази инвестиционна стратегия оставяте вашите емоции настрана, не сте „хипнотизирани” от активите-победители и активите-губещи, а постигате максимална доходност от вашия портфейл. Той е като Барселона – печели мач след мач.

Следваща стъпка