четвъртък , 29 юни 2017
faktite za mercedes-benz koito moje bi ne znaete

Фактите за Mercedes-Benz, които може би не знаете

Едва ли има човек, който поне веднъж да не е изпитал удоволствието да се повози на някой от моделите на легендарната немска марка автомобили Mercedes-Benz. Оказа се, че около дългата история на тази семейна компания има и немалко любопитни факти, които може би не знаете.

Факт № 1 „Заместител на коня“

С този рекламен слогон един от основателите на Mercedes-Benz промотира своята вече патентована моторна кола през 1886 г., считана за първия автомобил в света.

Факт № 2 Най-старият оригинален Mercedes

Това е Mercedes Simplex (модел от 1902 г.), намиращ се в Музея на Mercedes-Benz в Щутгарт.

1
Факт № 3 Трилъчевата звезда

В началото на миналия век от немския концерн решили да използват трилъчева звезда за лого на марката, като идеята била всеки лъч да бъде символ съответно на – земята, водата и въздуха.

Факт № 4 Беднякът милионер

 От екипа на Mercedes-Benz били толкова вманиачени да изградят своя безупречен имидж, че поставили условие на продуцентския екип на лентата „Беднякът милионер“, отличен с „Оскар“ през 2009 година, да прикрият емблемата на Mercedes-Benz в кадрите, които били снимани в едни от най-бедните индийски квартали.

Факт № 5 Играчки за богаташи

Оказва се, че саудитският принц Ал Уалид ибн Талал никак не пести пари за скъпи „играчки“. В личната му колекция от возила можете са откриете поръчков модел на Mercedes-Benz SL 500, чиято повърхност е инкрустирана с десетки хиляди диаманти. Цената на това истинско бижу е „само“ 5 млн. долара.

3

Факт № 6 По пътищата

Днес по пътищата в целия свят се движат повече от 10 милиона автомобила с марката Mercedes-Benz.

Факт № 7  Mercedes-Benz не са само автомобили

Освен с производството на качествени коли, Mercedes-Benz може да се похвали и като сериозен медиен играч, притежаващ три специализирани списания за автомобилизъм и успешна интернет телевизия.

Факт № 8 Какво означава името

Всички знаем, че легендарната марка е кръстена на дъщерята  на французина Емил Йелинек, но Мерцедес също е испанско женско име, означаващо „благоволение“ и „благосклонност“.

Факт № 9 Музиката и Mercedes-Benz

При търсене на текстове на песни в интернет излизат над 300 парчета, в които се споменава бранда Mercedes-Benz. Прочутият немски автомобил е възпят от Еминем до Джанис Джоплин във вечнозелената ѝ песен „Mercedes-Benz”, където дрезгаво звучи рефренът „О, Господи, защо не ми купиш един „Mercedes–Benz“.

4

Факт № 10 Любимата кола на Стив Джобс

Основателят на Apple Стив Джобс, който почина през 2011 година, обичал да шофира единствено автомобили Mercedes-Benz, но ги карал без регистрационни номера. Това не му създавало никакви проблеми, тъй като в щата Калифорния има закон, позволяващ управлението на автомобил без регистрационни номера в рамките на шест месеца от деня на неговата покупка. Затова Джобс връщал своя Mercedes точно след половин година и си поръчвал нов.

5