четвъртък , 29 юни 2017

Въведение в бизнеса

   Напоследък забелязвам, че дори хора, които се занимават с бизнес не знаят елементарни неща, за това как функционира той. Те още не са излезли от етапа, в който си държат на едно място парите от бизнеса и пенсията на бабата. Всеки от тях си определя печалбата (чувал съм дори да я наричат „заплата”) по различен начин. Записват си дневните обороти в тефтери, но тези данни не се използват след това. Никой не се е сетил да „проследи” бизнеса по месеци или по дни. Всеки уважаващ себе си търговец „помни”. Помни каква е била миналата година, какъв е бил оборота на Коледа преди 3 години, от кой точно ден леля Цеца от съседния вход вече не си пазарува при него, още помни оня тип, който му пробута фалшивата петдесетачка и т.н. Какво остава за маркетинг или присъствие в социалните мрежи.

 

   И така, както си вървях по Славейков и си мислех за тези неща, в един кашон от банани с надпис „1 лв.” видях една книга „Въведение в бизнеса” от Джанет Кук. Самата книга е за деца (може би 13+) и беше първия ми досег със света на бизнеса, когато съм бил 12-13 години. Тогава я видях в читалнята на регионалната библиотека и ми хареса корицата. Започнах да я чета и така докато не дойде при мен библиотекарката да ми каже, че читалнята затваря. Дочетох я на следващия ден. Разглеждах много внимателно всяка картинка и текст към нея. За първи път чувах за ООД и бизнес план.

 

   Сега искам да ви представя тази книга. В няколко статии ще публикувам отделни страници от нея. Въпреки че е за деца, в нея има доста полезни неща за всички които имат собствен бизнес, искат да имат или си докарват по някой лев допълнително към заплатата. Въпреки че повечето неща в книгата са актуални, ако все пак има някакви изменения, ще ги включа в статията.   

 

 

 

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 11 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансова си грамотност.

No comments

 1. Най-простите неща са винаги гениални. С нетърпение очаквам продължението.

 2. Страхотна обложка. И въведението ти към темата добре си го написал 🙂

 3. Много хора, не могат да си направят елементарна сметка и статистика на бизнеса и имат илюзорно чувство, че или печелят или губят, дори не знаят от кой продукт печелят най-много…лоша работа…ама не може всеки да е научен..

 4. Така е, за съжаление. Бях се амбицирал да пиша за по-сложни финансови модели, управленско счетоводство, бюджети…но на повечето хора, които се занимават с малък бизнес ще са им по-полезни неща като „Как да си водим касовата книга“, „Елементарен анализ на продажбите“ и т.н.

  А в тази книжка са обяснени много добре с лесни и разбираеми примери. А който се интересува от по-сложни неща като например Due diligence на банка сигурно има от къде да си намери информация.

 5. Да ти кажа, аз дето съм с бизнес образование, ми тряваха пояснения за касовата книга и особено за безналичните плащания, кое как се записва. Да не говорим една смяна в обстоятелствата на фирма колко време ми отне да зацепя какви документи да подготвя. Сега пък ще чета за авансов данък при наем. Ей такива простички неща май ги няма никъде, като хората обяснени. Не съм виждал една книга касова снимана някъде и направена описано къде какво се попълва.

 6. Абе Свилка, има си консултанти за тая работа бе 🙂

 7. Усещам ирония…аз се оправих и сам, без консултанти, все пак тяхното образование не би трябвало да е много по-различно от моето и е добре и сам да мога да ги правя тия неща. Аз не говоря за себе си, аз се оправям с малко четене. Има лелки обаче дето хич ги няма, за тях ставаше въпрос.

 8. Правилно си усетил 🙂 Щото нали все разправяш как е по-добре да платиш на специалист и да ти е мирна главата и как времето е скъпо… 🙂

 9. Да, само дето в случая на мене ми е по специалноста, има голяма разлика. Аз само казвам, че нямаше достъпна информация и я събирах оттук там. Ако примерно искам дизайн не си го правя сам.

 10. Е какво, твоя дизайн на сайта си дал пари за него?

 11. Моя сайт няма дизайн, ако преценя, че има нужда ще дам пари да, освен това сайта ми е по-скоро хоби отколкото нещо за което да изкарам инвестиция да правя. Имах предвид за брошури разни като ми правят си плащам.

 12. Ами въпрос на преценка значи 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *