вторник , 27 юни 2017

Бизнес план и придобиване на опит

    Въпреки че не всички осъзнават нуждата от Бизнес план, той е изключително важна част преди да започнете собствен бизнес. Той ще ви помогне да си изясните важни за вас моменти и ще ви служи като пътеводител от първия до последния ден на вашето бизнес начинание.

     Вижте как Филип се справя с тази задача.

 

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 11 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансова си грамотност.

No comments

 1. Да несъмнено пазарът трябва да се проучи преди да се действа. Аз имам преки наблюдения как брат ми започна компютърния си бизнес 1996-7 година в най-голямата криза. Направи някои грешки отначало, които му костваха време, нерви и пари, но в крайна сметка фирмата му работи и в настоящата криза и плаща 3 заплати + неговите разходи. Така, че въпреки грешките си, добре че направи крачката да стартира бизнеса си.

 2. Теодора, съгласен съм че първата крачка е най-важна. Но когато вече си решил, че искаш да се занимаваш със собствен бизнес е добре да проучиш пазара. Не е добре, ако на твоята улица има три магазина за кафе, ти да отвориш четвърти.

  Аз мога да ти дам десетки примери за хора, които са фалирали за 5-6 месеца, защото не са проучили пазара. Те са си казали „Щом брат’чеда Пешо може и изкарва пари, що аз да не мога“, което е доста грешно. Собствения бизнес не е някаква панацея, която ще реши всичките ти проблеми. Това е още повече работа с неизвестен резултат.

 3. Е, да в случая, който давам за пример, пазарната ниша е перспективна, а и отговаря на образованието и интересите на човека. Разбира се, ако не предвидиш конкуренцията и работиш „на сляпо“, шансовете да не успееш значително се увеличават. Аз обмислям вариант да се включа в разширяване на бизнеса, но не знам дали е сега момента, а и вече имахме съдружник, който се провали. Ама него го мързеше да работи…, аз пък съм наясно с продуктите, но не разбирам от сервизна дейност. Така, че още обмислям…

 4. Това че не си наясно със сервизната дейност не мисля, че е голям недостатък. Ако имаш желание ще се научиш. Въпросът е с какво време разполагаш, за да участваш пълноценно в бизнеса.

 5. Cheta ti bloga i smeq da kaja che si Smeshnik, prestani da pishesh veche-izlagash se. Naistina! Stanal si za posmesishte.

 6. Obektiven, благодаря ти за обективното мнение и за това, че ми четеш блога, значи намираш нещо полезно в него.

 7. Стойне, как според теб да се избере по-добра локация за бизнес – става въпрос за количка за сандвичи тип Буупас, но по-голяма и с повече видове сандвичи. Какво ще ме посъветваш? Аз обмислям от септември до април пред някое училище, а през другото време в парк като Борисовата и т.н. Как мислиш, има ли бъдеще това нещо, като мисля, че началното ми вложение ще е от порядъка на 6 000лв..

 8. Здравей,

  За местоположението, мисля че близо до някое училище през учебната година е добра локация. Проблема там е, че около училищата има много заведения за продажба на различни видове сандвичи, хот-дози и други. Първо трябва да видиш какво се търси около „твоето“ училище и след това да предложиш нещо по-добро. Може да е нещо дребно като безплатен сок (от тези опакованите в пластмасови чаши, например)към всеки сандвич.

  За през останалото време – Борисовата е ок, но там повече хора има вечер, събота и неделя. Аз ти предлагам (ако е възможно, разбира се) през деня да си близо до офис сгради в центъра (има недостиг на колички за сандвичи), а вечер, събота и неделя – в някой парк.

  Инвестицията не е голяма и ако правилно избереш местоположението и предлагаш конкурентен продукт, ще си я избиеш за по-малко от година.

  Ако имаш някакви други въпроси може да ми пишеш на BaTTony@battony.com или да питаш във Форума. Настоящия въпрос също ще го сложа във Форума, може някой да даде по-добър съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *